Ana SayfaHaberlerAvrupa'da her 17 saniyede 1 kişi Covid-19'dan ölüyor

Avrupa’da her 17 saniyede 1 kişi Covid-19’dan ölüyor

Avrupa ve ABD'nin Covid-19 virüsü salgınında merkez üs olmaya devam ettiğine değinen Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Avrupa Bölge Direktörü Dr. Hans Kluge, “Avrupa kıtasında her 17 saniyede bir kişi virüsten dolayı yaşamını yitirmektedir. Dünya genelinde görülen yeni tip koronavirüs vakalarının yüzde 28’ine Avrupa kıtasında rastlanmaktadır.” dedi.

Covid-19 virüsü aşısında en son aşamaya gelinmiş olsa da Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) tarafından yapılan açıklamada Covid-19 virüsü aşısının salgını tamamıyla durduramayacağı açıklaması yapıldı.

Avrupa’da halen yüzde 60 seviyelerinde olan maske kullanımının yüzde 95 seviyelerine çıkması halinde kapanma uygulamalarına gerek kalmayacağını söyleyen Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Avrupa Bölge Direktörü Dr. Hans Kluge, yoğun bakım ünitelerinin doluluk oranı Fransa’da yüzde 95 seviyelerinde iken, bu oranın İsviçre’de yüzde 100 seviyelerine ulaştığını ifade etti.

Aşı Çalışmalarında Gelinen Nokta Umut Verici

Bilim adamları tarafından yürütülen aşı çalışmalarında gelinen son noktanın umut verici olduğunu kaydeden Dr. Kluge, “Son bir kaç gün içerisinde çalışmaları devam eden iki aşı ile ilgili umut vadeden haberler aldık. Covid-19 virüsü aşıları salgın sürecini tamamıyla durduramayacak ve bütün sorularımıza yanıt veremeyecek olsa da Covid-19 virüsüne karşı verilen mücadelede büyük bir umudu vadetmektedir.” diye konuştu.

Aşıda Başarı İçin Tüm Ülkelere Eşit Dağıtım Yapılmalı

Aşıda başarı elde edilmesinin bütün ülkelere eşit dağıtımıyla mümkün olacağını ifade eden Kluge, “Rusya’nın geliştirdiği ‘Sputnik V’ aşısının Macaristan’ında aralarında yer aldığı bazı ülkelere dağıtımına başlandı. Aşı ile ilgili son karar ülkelerin aşı ve ilaç düzenleyici makamları tarafından verilmektedir.

Avrupa ve ABD, yeni tip koronavirüs salgınında merkez üssü olmaya devam ediyor. Covid-19 virüsünden dolayı dünya çapındaki ölümlerin yüzde 26’sı Avrupa ülkelerinde görülmektedir. Son iki hafta içerisinde Covid-19 virüsü kaynaklı ölümler yüzde 18 arttı. Geçen hafta içerisinde Covid-19 virüsünden 29 bini aşkın kişi yaşamını yitirdi. Bu rakamda Avrupa’da her 17 saniyede bir kişinin virüsten dolayı öldüğünü gösteriyor.” şeklinde konuştu.

Daha Fazla Çabayla Ölümler Azaltılabilir

Avrupa’da son günlerde virüs kaynaklı ölümlerin sayısının 4 bin kişiyi bulduğuna değinen Dr. Kluge, “İnsanlar daha fazla çaba gösterirse virüs kaynaklı ölümlerin aşağı düşmesi mümkün olur. Kısmi veya tam karantina tedbirlerinin Avrupa ülkelerinde yürürlüğe girmesinden bu tarafa geçen iki haftalık süreçte vaka sayıları 2 milyondan 1,8 milyona düştü. Bu küçük olsa da bir sinyaldir.

Avrupa’da yüz milyonlarca insan farklı kısıtlamalar altında yaşamını sürdürmektedir. Bu da ruh sağlığı problemlerini, alkol ve madde bağımlılığını artırmanın yanı sıra toplum içerisinde cinsiyete dayalı şiddet, insanların işini kaybetmesi ve temel sağlık hizmetlerinde kesinti yaşanması gibi problemler baş göstermiştir. Covid-19 virüsü sadece fiziksel sağlığı tehdit etmekle kalmayarak aynı zamanda ruhsal ve psikolojik problemleri de tetiklemektedir.” değerlendirmesini yaptı.

Exit mobile version