Ana SayfaSağlıkHastalıkAşırı terlemenin nedenleri ve tedavisi

Aşırı terlemenin nedenleri ve tedavisi

Nedenlerin Tespit Edilmesi

Terlemenin birçok sebebi olabileceği için doktorlar ilk olarak hastaların kilo durumlarını, kullandığı ilaçları, menopozda olup olmadığını incelemektedir. Bu incelemeler sonucu tam olarak aşırı terleme nedenleri saptanamaz ise endokrinoloji uzmanları çeşitli tahliller ve incelemeler yaparak yaşanan sorunun tiroid veya böbrek üstü bezlerinden kaynaklanıp kaynaklanmadığı saptamaya çalışıyor. Bu durumda da bir sonuç çıkmayınca aşırı terlemenin sebebi doğuştan gelen sempatik sinirlerin fazla çalışmasına bağlanmaktadır.

Aşırı Terleme Tedavisi

Aşırı terleme tedavisinde genel tedavi yaklaşımları ve tıbbi tedavi yaklaşımları uygulanmaktadır. Bazı ilaç tedavileri vardır. Psikotrop (sedatif) ve antikolinerjik (atropin) diye nitelendirilen bazı ilaçlar terleme şikâyeti olanlar için fayda sağlamaktadır. Fakat bu ilaçların bazı yan etkileri olduğundan çoğu zaman önerilmezler. En kalıcı çözümler cerrahi tedaviler ile sağlanmaktadır. Cerrahi tedavi de aşırı terlemeye sebep olan sinirler kesilerek çıkartılır.

Genel Tedavi Yaklaşımları;

Bu tedavide kişinin giydiği kıyafetleri inceltmesi istenmektedir. Ayrıca aleminyumklorid içeren solüsyon ve talk pudrası tedavileri uygulanmaktadır. Terleme sebebi strese bağlı ise bu hastalara psikoterapi uygulanmakta ve sempatik sinir sisteminin çalışmasını kontrol altında tutmak için ilaç tedavisiyle desteklenmektedir.

Tıbbi Tedavi Yaklaşımları;

İlk olarak aşırı terleme tedavisi için hastalara küçük su banyosu içinde ayaklarına ve ellerine hafif elektrik akımı verilerek iyontoforez tedavisi uygulanmaktadır. Çok ağır terleme sıkıntısı yaşamayan hastalarda bu yöntem işe yaramaktadır. Bu yöntem işe yaramadığında ter bezlerini çalıştıran sinir uçlarını felç ederek çalışmalarını engelleyen botulinum toksini uygulanmaktadır. Bu yöntem aşırı terlemeyi 3-4 kat azaltmaktadır. Tüm bu yöntemler aşırı terleme tedavisi için yetersiz kalınca cerrahi bir tedavi yöntemi olan endoskopik transtorasiksempatektomi uygulanmaktadır. Bu yöntemde koltuk altında bir delik açılarak terlemenin yaşandığı bölgeye giden sinirlerin başlangıç bölgeleri kesilmekte ve bu aşırı terleme tedavisinde kesin bir sonuç elde edilmektedir.

Exit mobile version