29 Nisan 2024 Pazartesi
Ana SayfaSağlıkDoğal TedaviAkciğeri temizleyerek daha iyi nefes almanızı sağlayan 10 besin!

Akciğeri temizleyerek daha iyi nefes almanızı sağlayan 10 besin!

Hava kirliliğinin ve sigara nedeniyle etkilenen akciğerlerinizin nefes almasını sağlayacak 10 besin.

Söylemeye gerek yok, akciğerlerimiz vücudumuzun iyi çalışmasına yardımcı olmada hayati bir rol oynar. Bununla birlikte, sonuç olarak akciğerlerimiz sadece havayı değil, hava kirleticileri ve bununla birlikte sigara gibi bazı zararlı unsurları da emmek zorunda kalıyor. Bu kirleticiler, astım, bronşit, kistik fibroz ve pnömoni gibi solunum sağlığı sorunları riskini artırmaktadır. Akciğerlerinizi sağlıklı tutmanın iyi bir yolu, düzenli egzersizler yapmak ve sağlıklı beslenmektir. Sağlıklı bir diyet, uzun bir yol kat etmenize yardımcı olur ve sizi rahatsızlıklardan uzak tutar.

Hava kirliliğinin ve sigara içen nüfusun artmasıyla birlikte solunum yolu hastalıkları tüm dünyada artmaya başladı. Dünya Sağlık Örgütü’ne (WHO) göre, 235 milyon kişi, yetersiz teşhis edilen ve yetersiz tedavi edilen bir durum olan astım hastasıdır. Akciğer sağlığını iyileştirmek ve akciğerleri temizleyerek daha iyi nefes almak için aşağıdaki besinleri diyetinize dahil edin.

Akciğerler İçin Sağlıklı Beslenme: Daha İyi Nefes Almanıza Yardımcı Olabilecek 10 Besin

1- Elma

Araştırmacılar, iyi akciğer fonksiyonunu, hepsi elmada bulunan yüksek C, E vitaminleri ve beta-karoten alımıyla ilişkilendirdiler. Elma , ciğerlerinizi sağlıklı tutmaya yardımcı olan antioksidanlar içerir.
2- Ceviz

Ceviz , harika bir omega-3 yağ asitleri kaynağıdır. Bir avuç dolusu ceviz yemek, astım ve diğer solunum rahatsızlıklarıyla mücadeleye yardımcı olabilir. Omega-3 yağ asitlerinin, iltihaplı hastalıklarda koruyucu etkileri olan iltihap önleyici besinler olduğu düşünülmektedir.

3- Meyveler

Acai ve yaban mersini, ciğerlerinizi sağlıklı tutmaya yardımcı olan en etkili meyvelerden ikisidir. Hücrelere zarar veren serbest radikallerle savaşmaya yardımcı olan C vitamini gibi antioksidanlar açısından zengindirler .

4- Brokoli

Brokoli , akciğerlerdeki zararlı elementlerle savaşan C vitamini içeriği, karotenoidler, folat ve fitokimyasallar bakımından yüksektir. Brokoli’nin, hücreleri solunum koşullarını daha da önleyen anti-enflamatuar genleri açmaya yarayan L-sülforafan adı verilen aktif bir bileşene sahip olduğu söyleniyor.

5- Acı Biber

Kırmızı biberdeki kapsaisin, salgıları uyarmaya yardımcı olur ve mukus zarlarını üst ve alt solunum yollarından korur. Astımın birçok semptomunu azaltmada büyük etkileri olan harika bir beta-karoten kaynağı olan kırmızı biber çayını içmek en iyisidir.

6- Zencefil

Zencefil sadece anti-enflamatuar değil, aynı zamanda detoksifikasyona yardımcı olur ve akciğerlerdeki kirleticilerin yok edilmesini destekler. Zencefil, tıkanıklığın giderilmesine, hava yollarının tıkanmasına ve akciğerlere olan dolaşımın iyileştirilmesine yardımcı olarak akciğer sağlığını daha da artırır.

7- Keten tohumu

BMC Cancer Dergisi’nde yayınlanan bir araştırmaya göre , farelere verilen keten tohumu diyeti, yalnızca akciğer dokularını radyasyona maruz kalmadan korumakla kalmıyor, aynı zamanda maruziyetten sonra hasarı da önemli ölçüde azaltabiliyor.

8- Sarımsak

Sarımsak, glutatyon üretimini uyaran flavonoidler içerir, bu da toksinlerin ve kanserojenlerin ortadan kaldırılmasına yardımcı olur ve akciğerlerinizin daha iyi çalışmasını sağlar.

9- Su

Sudan daha iyi ve daha etkili olan nedir? Su , vücut süreçlerinizi detoksifiye etmenin en iyi yoludur. Dahası, kuru akciğerler tahrişe ve artmış iltihaplanmaya eğilimlidir; bu nedenle, kendinizi su dolu tutmak için altı ila sekiz bardak su içmelisiniz.

10- Zerdeçal

Zerdeçal, anti-enflamatuar özelliklere sahiptir; İçinde bulunan kurkumin bileşiği sayesinde solunum yollarının iltihaplanmasını ve astımla ilişkili göğsün sıkılığını hafifletmeye yardımcı olur.

Sağlıklı ve daha iyi nefes alabilen akciğerler için bu yiyecekleri her gün diyetinize eklediğinizden emin olun!

Exit mobile version