28 Mart 2024 Perşembe
Ana SayfaSağlıkDiş SağlığıAğız ve diş sağlığı hakkında doğru bilinen 8 yanlış

Ağız ve diş sağlığı hakkında doğru bilinen 8 yanlış

Sağlıklı bir ağız yapısı ve temiz dişler güzel bir gülüşü hak eder. Ağız ve diş sağlığını koruyan kişiler, sosyal hayatlarında kendilerine güvenleri artar. Ancak yanlış bilinen bazı bilgileri uygulayanlar, günlük yaşamlarında gülümsemeye çekinir ve mutsuz olurlar. Öyleyse daha mutlu olmak için ‘’ağız ve diş sağlığı hakkında doğru bilinen 8 yanlış’’ neler birlikte öğrenelim. İşte detaylar…

Sindirim kanalının girişi ağızdır. Ağızda oluşan olumsuz etkenler diş sağlığını da bozar. Dişer besinleri parçalar ve öğütür. Yüz simetrisi ve konuşmada etkili olan dişlerin eksikliği seslerin oluşmasına izin vermez. Ağız ve diş sağlığı konusunda en büyük şikâyet diş eti iltihabı ve diş çürükleridir. Bu durum kronik hastalıklara davetiye çıkarırken, diş estetiği kaygısını artırır. Çoğu insan güzel bir gülümseme sergilemeyi ister. Peki, güzel bir gülüş için ağız ve diş sağlığı hakkında doğru bilinenler yanlışları öğrenmeye ne dersiniz?

Ağız ve Diş Estetiği Konusunda Doğru Bilinen Yanlışlar

Yanlış 1: Diş temizliği için dişler sert fırçalanır.

Doğrusu: Dişleri sert fırçalamak, diş minesini aşındırır ve zarar verir.

Yanlış 2: Diş beyazlatma işlemleri diş dokusunu bozar.

Doğrusu: Diş beyazlatma işlemi porselen ve dolguların dışında dişlerin rengini açar. Diş dokusunu bozduğuna dair bir veri yoktur.

Yanlış 3: Diş ipi bir işe yaramaz.

Doğrusu: Ağız ve diş estetiği konusunda doğru bilinen 8 yanlış arasında en yaygını diş ipi konusudur. Diş ipi dişlerin ara yüz temizliğini sağlar. Bunun için ağız bakım suyu ve ara yüz diş fırçası da kullanılabilir.

Yanlış 4: Tam kaplamalara göre yaprak porselenler daha estetiktir.

Doğrusu: Tam kaplama uygulamaları ful kuron ve laminalardır. Yaprak porselen uygulamasında olduğu gibi aynı estetik ürünler kullanılır. O nedenle iki uygulamanın dış görünüşü birbirine çok benzer. Ayırt etmek mümkün değildir.

Yanlış 5: Yaprak porselen uygulaması herkese uygulanır.

Doğrusu: Çok fazla dolgu, çapraşık diş ve diş eksikliği olanlara yaprak porselen uygulanması önerilmez.

Yanlış 6: Diş estetiğini her hekim yapabilir.

Doğrusu: Diş estetiği uzmanlık ister. Diş hekimleri arasında protez ve ortodonti uzmanları bu konuda eğitimlidirler. Diş estetiği için uzman bir ekibe ihtiyaç vardır.

Yanlış 7: Şekersiz sakız çiğneme diş sağlığını korur.

Doğrusu: Sakız çiğnemek, tükürük salgısının artmasına yol açar. Bu salgının içinde tüketilen besinlerin asit içerikleri bulunur. O nedenle diş sağlığını korumaz.

Yanlış 8: Diş eti iltihaplanmasının tek nedeni ağız ve diş sağlığı problemidir.

Doğrusu: Diş eti hastalığı, ağız ve diş sağlığı problemlerinden biri olsa da başka bir hastalıkta tetikleyebilir. Kanser, kronik hastalıklar, diyabet, hipertansiyon gibi hastalıklar diş eti hastalığına yol açar.

Diş Çürükleri Hangi Hastalıklara Davetiye Çıkarır?

Diş çürüğü, dişin yüzeyindeki sert doku olan mine ve altındaki kemiğin kök yüzeyini kaplayan sement dokusunun parçalanması ile gerçekleşir. Özellikle karbonhidratlı gıda artıkları diş yüzeyine tutunurlar. Bakteriler bu artıklardan beslenerek, dişin çürümesi için uygun ortam hazırlarlar. Çürümüş dişler ve diş etinin iltihaplanması bazı hastalıklara davetiye çıkarır. İşte o hastalıklar…

  • Dolaşım ve kalp hastalıkları
  • Böbrek hastalıkları
  • Solunum yolu hastalıkları
  • Sindirim sistemi sorunları
  • Kemik erimesi
  • Mide ve bağırsak rahatsızlıkları
Exit mobile version