25 Nisan 2024 Perşembe
Ana SayfaSağlıkHastalıkA'dan Z'ye bulaşıcı hastalıklar

A’dan Z’ye bulaşıcı hastalıklar

En yaygın bulaşıcı hastalıklar, virüslerin neden olduğu akut solunum yolu enfeksiyonlarını içerir. Bu virüsler, solunum yolunun mukoza hücrelerinde çoğalır ve hapşırma ve öksürürken atılır.

Nezle Hastalıkları

Günlük yaşamda, hastalığın solunum yolu enfeksiyonlarına soğuk algınlığı denir. Ancak, tıpta soğuk algınlığı tanısı yoktur. Akut solunum yolu viral enfeksiyonları (ARVI), virüslerin neden olduğu ve esas olarak üst solunum yollarını etkileyen bulaşıcı nitelikteki hastalıklardır. SARS, insandan insana havadan hapşırma, öksürme, genel hijyen maddeleri yoluyla iletilir. Soğuk mevsimlerde (kış ve sonbahar) ve kural olarak bağışıklığı azalmış kişilerde soğuk algınlığı daha yaygındır. Ortalama olarak, bir kişi bir yıl boyunca soğuk algınlığının yaklaşık 2-4 bölümünden muzdarip olabilir, çocuklarda, yıllık viral enfeksiyonların sıklığı çok daha yüksektir.

Akut solunum yolu viral enfeksiyonlarının ana tipleri, adenovirüs enfeksiyonu, rinovirüs enfeksiyonu, grip, parainfluenza ve diğerleridir, bütün bu enfeksiyonların gelişim mekanizması benzerdir. Virüs solunum yolu mukozasına girer, mikroorganizmalar kan yoluyla vücutta taşınan toksinleri salgılarlar. Hasta genel zehirlenme belirtileri geliştirir – baş ağrısı, halsizlik, ateş. Farklı enfeksiyon türlerinin seyri değişebilir. Bunlardan en yaygın olanını düşünün.

Adenovirüs Enfeksiyonu

Bu enfeksiyonun belirtileri, grip belirtilerine çok benzer. Hasta ateş, halsizlik, şişmiş lenf düğümleri, burun akıntısı, lakrimasyon, vb. İçin endişe duyuyor.

Adenovirüs enfeksiyonu ile zehirlenme süresi uzun sürmez, sadece 1-2 gün sürer. Griple birlikte, baş ağrısı, halsizlik, bulantı gibi semptomlar tamamen iyileşene kadar, yani 7 gün veya daha fazla sürebilir.

Adenovirüs enfeksiyonundaki bir başka fark ateşin süresidir. Sıcaklık genellikle 38 ° C’den yüksek değildir ve uzun sürmez. Grip ile ateşin süresi birkaç gün olabilir ve sıcaklık 40 ° C’ye ulaşabilir.

Rinovirüs Enfeksiyonu

Akut başlangıçlı, şiddetli zehirlenme semptomları ile karakterize bir enfeksiyon tipi kafadaki şiddet ve baş ağrısı, burun tıkanıklığı.

İletim yöntemi havadan geçiyor. Rinovirüs enfeksiyonunun salgınları soğuk mevsime bağlı değildir ve yıl boyunca ortaya çıkabilir. Bir rinovirüs enfeksiyonunun en karakteristik belirtisi burun akıntısı veya nezle rinitidir. Sıcaklık genellikle 38 ° C’ye yükselir. Hastalık genellikle hafif formda ortaya çıkar ve 7 güne kadar sürer.

Paragripp

Bu enfeksiyon türünün kuluçka süresi 1 gün ila bir hafta arasında sürebilir. Bu süreden sonra, hastalık akut olarak gelişmeye başlar. Keskin bir zayıflık, ateş, baş ağrısı, burun ve boğazda terleme, kas ağrısı, vücut ağrılarıdır.

Grip

Grip diğer akut solunum yolu viral enfeksiyonlarından daha şiddetli bir seyir, 38 ° C – 40 ° C sıcaklığa kadar yükselme, şiddetli baş ağrısı, göz güdükleri, şiddetli boğaz ağrısı, üşüme, öksürük ve kas ağrısından farklıdır. Sürekli olarak ortaya çıkan yeni influenza virüs suşları vücudun savunmasını atlar ve ilaç direncine neden olur.

Gripte en büyük tehlike, zatürree, menenjit, akut solunum yetmezliği gibi ciddi komplikasyonların gelişmesidir. Ek olarak, grip virüsü, konuşma sırasında hapşırırken kişiden kişiye damlacık yoluyla kolayca bulaşır.

Tüm akut solunum yolu viral enfeksiyonları arasında grip, en yüksek ölüm oranı ile karakterize edilir.

Exit mobile version