30 Nisan 2024 Salı
Ana SayfaHaberlerABD'de musluk suyunda beyin yiyen mikrop tespit edildi

ABD’de musluk suyunda beyin yiyen mikrop tespit edildi

ABD’nin Teksas eyaletinde bulunan bir su kaynağına yapılan testler neticesinde suyun içerisinde beyin yiyen mikroplar tespit edildi. Bu gelişmeden sonra Lake Jackson şehrinde yaşayan halkın musluk suyunu içmemesi için yetkililer tarafından uyarı yapıldı. Yetkililer, çeşmelerden akan suyun içerisinde Naegleria adı verilen ve genellikle ölümle sonuçlanan beyin enfeksiyonlarına neden olan mikroplar belirlendiğini açıkladı. Yetkililer tarafından yapılan bu açıklama halkta büyük tedirginlik yarattı.

İlk Cuma Günü Rastlandı

Su kaynağındaki Amip’e ilk olarak Cuma günü rastlandı. Bu gelişmenin hemen ardından yetkililer, sekiz şehir için musluktan su içilmemesi ve sifon haricinde su kullanılmaması hususunda uyarı yaptı. Cumartesi günü yeniden yapılan testlerin ardından yedi şehir için yapılan uyarı kaldırılırken, 27 bin nüfuslu Lake Jackson için yapılan uyarı halen kaldırılmadı. Lake Jackson yetkilileri tarafından yapılan açıklamada su kaynağındaki dezenfekte çalışmalarının sürdüğü ve ne zaman sona ereceğinin bilinmediği bilgisine yer verildi. Uyarı seviyesini Cumartesi günü düşüren yetkililer, suyun kaynatılarak içilebileceğini açıkladılar.

Burundan Beyne İlerliyor

Beyin yiyen mikrobun burundan girerek beyne doğru ilerlediği bilindiği için yetkililer, şehirde yaşayanların duş aldıkları esnada burunlarına su kaçırmaması gerektiiği hususunda ayrı bir uyarı yaptı. Çocukların, yaşlıların ve bağışıklık sistemi zayıf olanların büyük tehdit altında olduğuna önemle vurgu yapıldı. 6 yaşında bir çocuğun Amip denilen mikrop yüzünden hayatını kaybetmesinden sonra su kaynağında yapılan araştırma neticesinde amip belirlendi.

34 Can Aldı

Tatlı su kaynaklarında yaşayan Amip adlı mikrop burundan vücuda girdikten sonra beyne doğru ilerliyor. Vücuduna Amip mikrobu enfekte olan kişi, genellikle bir hafta içerisinde yaşamını yitiriyor. Amip mikrobu yüzünden ABD’de 2009-2018 yılları arasında 34 kişinin hayatını kaybettiği biliniyor.

Exit mobile version