26 Nisan 2024 Cuma
Ana SayfaHaberlerABD koronavirüs aşısının dağıtımının başlayacağı tarihi açıkladı

ABD koronavirüs aşısının dağıtımının başlayacağı tarihi açıkladı

Covid-19 virüsüne karşı geliştirilen iki aşının dağıtımının yılbaşından evvel başlayacağını ifade eden ABD Sağlık Bakanı Alex Azar, “Covid-19 virüsüne karşı yürütülen aşı çalışmalarında nihayet sona gelindi. ABD Gıda ve İlaç Dairesi’nin (FDA) onayını almak için daha evvel başvuruda bulunan Pfizer’den sonra Moderna’da yeni başvuru yaptı. Bu iki aşı adayı da şu anda onay bekliyor.” dedi.

FDA 10 Aralık Tarihinde Pfizer’in Aşısını Görüşecek

10 Aralık tarihinde toplanacak olan FDA’nın Pfizer’in Covid-19 virüsüne karşı geliştirdiği aşıyı onaylamayı görüşeceğini kaydeden ABD Sağlık Bakanı Alex Azar, “Bu aşıya onay verilmesi halinde dağıtımı günler içerisinde başlayacak. Bundan bir hafta sonrada Moderna’nın geliştirdiği aşının onay görüşmesi yapılacak. Böylelikle iki aşı yılbaşından evvel Amerikan halkının hizmetinde olacak.

Bu iki aşının dağıtımı ABD’de yürürlükte olan federal aşı dağıtım programı esas alınarak dağıtılacak. Eyaletlerdeki kullanım önceliklerini ise eyalet yönetimleri belirleyecek.” ifadelerine yer verdi.

Trump Moderna Aşısını İşaret Etti

FDA’ya Covid-19 aşısı için bugün başvuracak olan Moderna firmasına gerekli onayın en hızlı şekilde verilmesinin önemli olduğunu twitter hesabından yaptığı paylaşımla vurgulayan ABD Başkanı Donald Trump, “Moderna aşının acil kullanıma sunulması için müracaatını yaptı. FDA en hızlı şekilde hareket etmelidir. ‘Işık Hızı Operasyonu’ olarak adlandırılan aşı operasyonu süreci çok başarılı bir şekilde tamamlandı.

ABD, Covid-19 virüsü salgınından dünyada en fazla etkilenen ülke konumunda bulunuyor. ABD, Covid-19 virüsü salgınında ikinci dalgayı yaşamaktadır. Bugüne kadar virüsten dolayı yaklaşık 260 bin insan hayatını kaybederken, Covid-19 virüsünün enfekte olduğu kişi sayısı ise 14 milyon kişiye yaklaşmış durumda.” ifadelerine yer verdi.

İki Şirket Aşı Onayı İçin Başvurdu

Covid-19 virüsü aşısını geliştiren Pfizer, geçen hafta onay için FDA’ya başvuru işlemini tamamlamıştı. Pfizer tarafından geliştirilen aşının 10 Aralık tarihinde onay alması bekleniyor. Covid-19 virüsü aşısı için dün başvuru yapan Amerikan biyoteknoloji şirketi Moderna ise “Covid-19 virüsüne karşı geliştirilen aşının ABD ve Avrupa’da acil kullanıma sunulması için dün başvuru yapıldı.” ifadeleriyle aşı için FDA’ya başvurduğunu duyurmuştu. Moderna tarafından geliştirilen aşının ise 17 Aralık tarihinde onay alması bekleniyor.

Exit mobile version