20 Nisan 2024 Cumartesi
Ana SayfaYaşam2020-2021 Türkiye'miz ekonomisinde "Gündemdekiler 2021"

2020-2021 Türkiye’miz ekonomisinde “Gündemdekiler 2021”

  • TİM in açıklamasıyla; Türkiye ihracatında Covit 19 sürecinde 44 ülkeye aktif ihracat gerçekleştirilmiştir. ABD en yüksek ihracat rakamlarına ulaşılan ülke konumundadır.
  • 09 Ocak 2021 de AB Başkanı UrsulaVon Der Leven ile Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan webinar görüşmesinde;

Sürdürülebilir AB ile işbirliğinde gelecek için 18 Mart mutabakatının görüşülmesinin gerekliliği tespit edilmiştir.

  • MÜSİAD Genel Başkanı Abdurrahman Kaan açıklamasında; 2020 de konulmuş olan 165 milyar dolar üstünde 17 ilimizden 226 ülkeye ihracat gerçekleştirilmiştir. 2021 yılında 184 milyar dolar üstünde ihracat yapılması hedeflenmektedir. Hububat, mobilya, çimento, yaş meyve ve sebze, halı, otomotiv, kimyevi maddeler ve hazır giyim de yurtdışına ticaret gerçekleştirilmiştir. 2020 yılında 0,5’lik imalat sanayisi büyümesi ile Çin’den sonra Covit 19 dönemi globalde 2. Ülke durumunda olduğumuz belirlendi. Hizmet sektörü konusunda Türkiye’miz teşvikler ve destekler ile desteklenmektedir. Globalde iflaslar, batık kredilerin olacağı bir yılda, gıda ve emtia fiyatlarında artışlar beklenmektedir. Türkiye’mize ABD den Sağlık Sektörü ve benzer hizmet yatırımlarıyla, İngiltere ile 2,5 milyar dolar gıda ve tarım ürünü ticaret antlaşması yapılmıştır.
  • TÜSİAD 8 Ocak 2021 “Türkiye Ekonomisi” Hande Demirel moderatörlüğünde webinarda;

Global ekonomide 85 trilyona ihtiyaç varken, Türkiye’miz Ekonomisinin 220 milyar Sürdürülebilir Ekonomi için kaynak yaratmasının gerekliliği

ele alınmıştır. Globalde sermaye problemi yüksektir. Güven ve getiri ile yatırım yapılma imkanı sağlanacaktır.

WHO açıklamasıyla; “Herkes emniyette olmadıkça, kimse emniyette değildir.” bakış açısıyla, Global Koordinasyonun önemli olduğu politik krizin önemine dikkati çekmektedir.

Türkiye’mizde de alınan sıkı para politikalarıyla bir dönem iyileştirmelerle, yenilikler sağlanacaktır. Yatırımların ve üretimin arttırılmasıyla istihdam sağlanacaktır. Doğanın Ekosistemindeki doğallıkla; İş dünyası Ekosisteminde iletişim ve koordinasyonun önemiyle yapılacak iyileştirmelerle; yatırıma arz ve talep sağlanacaktır. Sonuçta istihdam ve ürün çıktısıyla ihracat arttırılarak Türkiye’miz ekonomisinde 220 milyarlık Hedef aşılabilecektir.

Dünyamızda 100 yılda bir geçirdiğimiz salgın süreçlerine daha dayanıklı Türkiye için;

Ülkemiz ve dünyaya egemen olmaya çalışan terörizm, insan hakları ihlalleri, insan olma onurunun ayak altına alınması süreçleriyle tüm dünyamız daha iyiyi bulma arayışındadır. Toplumsal sürdürülebilir refah düzeyinin yükseltilmesi; Hukuk, Ekonomi ve Hayat boyu her düzeyde Eğitimin önemini kavrayabilen toplumlar ve toplumsal öncülerle sağlanabilecektir. Çünkü digital dönüşümün iş hayatı ve özel hayatlarımızdaki sağladığı kolaylıklara adaptasyonda Türkiye’mizde yurtdışında olduğu gibi devlet sistemlerinin güçlendirilmesiyle, iyileştirilmesinin sürekliliğinin önemi ortaya çıkmıştır. Kalite, VUKA ile sürekli iyileştirmelerle, yenilenmelerin önemiyle, dönüşüm değişim döngü süreçleri yapılacaktır. Önerim ise; ekiple uyum, gözlem ve hedefleme ile iyileştirmelerde olmazsa olmazımız; “EGO ya takılmamak, ya bir yol bul, ya da yoldan çekil” felsefesiyle İnovasyonla değişim ve dönüşüme öncülük edebilirsiniz.

Tabi ki 9 Ocakta “Sağlıkta Son Trendler” konusuyla Medikal Akademi webinarında Dr. Feza Şen Moderatörlüğünde, Prof.Dr. Melih Bulut ve Dr. Hasan Kuş un değerlendirmelerinin önemini TSTD ve İZSATU olarak dinledim. Sağlıkta Dönüşümle sağlanan farkındalıkların kamu ve özel sektör hizmet sunucularında fark yaratması amacıyla dokuz ana başlıkla incelenmesinin önemi için webinar serisi yapılacağını iletebilirim. Ortak Sağlığın Geleceğinin yeni şartlarda toplantılarla ele alınmasının gerekliliği için belirtebilirim.

Betül Serpil AYKAN – Gündemdekiler 2021

Exit mobile version