28 Mart 2024 Perşembe
Ana SayfaHaberlerYerli Covid-19 aşısında insan deneylerine başlandı

Yerli Covid-19 aşısında insan deneylerine başlandı

  1. Kayseri Erciyes Üniversitesi (ERÜ) Aşı Araştırma ve Geliştirme Uygulama ve Araştırma Merkezi (ERAGEM) tarafından yerli Covid-19 virüsü aşısında insan deneylerine başlandı. Covid-19 virüsü salgınından etkili bir şekilde korunabilmek için geliştirilen tamamıyla yerli ve milli ERUCOV-VAC inaktif aşısının ilk dozu bugün bir gönüllüye vuruldu.

Aşının AR-GE Çalışmaları Sona Erdi

Erciyes Üniversitesi tarafından çalışmaları yürütülen Covid-19 virüsü aşı çalışmalarında sona gelindi. Covid-19 virüsü salgınıyla etkili bir şekilde mücadele edebilmek için Erciyes Üniversitesi Aşı Araştırma ve Geliştirme Uygulama ve Araştırma Merkezi’nin geliştirdiği, Koçak Farma’nın GMP koşullarında üretilen ve Sağlık Bakanlığı’nın desteklediği ERUCOV-VAC inaktif aşı adayının AR-GE çalışmalarının sona erdiği açıklandı. Her şeyiyle yerli ve milli Covid-19 aşımız olan ERUCOV-VAC inaktif aşı adayına dair etik kurul izni ve Sağlık Bakanlığı’nın verdiği onaylardan sonra Erciyes Üniversitesi İyi Klinik Uygulama ve Araştırma Merkezi (İKUM) tarafından ilk doz, aşıyı vurulmaya gönüllü olan Nazif Durna’ya vurularak Faz 1 çalışmalarında ilk adım atıldı. Covid-19 virüsü aşısını kendisine gönüllü olarak vurduran Nazif Durna, aşıyı vurulduğu için kendisini çok mutlu hissettiğini ve insanlara umut olmayı dilediğini ifade ettikten sonra aşı çalışmalarını yürüten akademisyenlere teşekkür etti.

Faz 1 Ocak’ta Sona Erecek

ERAGEM’in Covid-19 virüsüne karşı geliştirdiği ERUCOV-VAC aşı adayının periklinik aşamasındaki çalışmalarının son bulduğunu kaydeden Erciyes Üniversitesi (ERÜ) Rektörü Prof. Dr. Mustafa Çalış, “Şu an ki planlamamıza göre 2021 yılının Ocak ayı başlarında Faz 1 çalışmalarını tamamlamayı hedefliyoruz. Aşının geliştirilmesi için yürütülen çalışmalar çok büyük bir önem arz ediyor. Periklinik çalışmaları sona erdikten sonra aşı adayımızın ilk dozunu bugün ilk gönüllümüze vurduk. Böylelikle aşı adayının bulunması için yürütülen çalışmalarda Faz 1 aşamasına geçilmiş oldu. Faz 1 çalışmasının ortalama 2 ay kadar süreceğini tahmin ediyoruz. Yani 2021 yılının Ocak ayının başlarında Faz 1 aşaması tamamlanmış olacak. Faz 1 aşaması başarıyla tamamlanırsa üniversitemiz bünyesinde diğer Faz çalışmaları yapılacak. Gerek üniversitemizin geliştirdiği aşı adayı, gerekse de ülkemizin diğer merkezlerinde geliştirilen aşı adayları Covid-19 salgınıyla mücadelemizde milli aşılarımız olarak vatandaşlarımıza hizmet edecek. Aşı çalışmalarında emeği olan herkese buradan çok teşekkür ediyorum.” dedi.

ERUCOV-VAC inaktif milli aşı adayının daha evvel Covid-19 virüsü enfekte olmamış, 18-55 yaş aralığında olan 44 gönüllüye uygulanacağı belirtildi.

Exit mobile version