19 Mart 2024 Salı
Ana SayfaSağlıkBeslenmeYemek Borusu Kanserine Neden Oluyor!

Yemek Borusu Kanserine Neden Oluyor!

İçerikleri

Geç belirti vermesi nedeniyle genellikle ileri evrelerde tespit edilebilen yemek borusu kanseri dünyada sık görülen kanserler arasında 8. sırayı alıyor. Ülkemizde her yıl 5 -6 bin kişiye yemek borusu kanseri tanısı konuyor. Üstelik son yıllarda görülme oranında artış olduğu bildiriliyor. Bunun nedeni olarak da risk faktörlerindeki artış gösteriliyor. Tütün, sigara ve alkol kullanımı, obezite, vücutta mineral eksiklikleri (çinko vb), radyasyona maruz kalmak, gastroözofagial reflü ve akalazya hastalığı bu kanser türünde risk oluşturan faktörlerden.

Ancak bir başka faktör daha var ki, yemek borusu kanserinin en önemli nedenleri arasında yer alıyor; sıkça yaptığımız beslenme hataları!.Genel Cerrahi Uzmanı Doç. Dr. Bilgi Baca, yemek borusu kanserine yol açabilen 6 beslenme hatasını ve bunun önüne geçebilmek için alınması gereken önlemleri anlattı.

Yemek borusu kanserinin kesin nedenleri bilinmiyor. Genetik yatkınlıktan çok çevresel faktörler ile beslenme alışkanlığı sorumlu tutuluyor.

1.İçecekleri çok sıcak içmek

Yapılan çalışmalarda; sıcak çay gibi sıcak içecek tüketenlerde yemek borusu kanseri gelişime riski 1,6 kat daha fazla bulunmuş. Sıcak içecekler iritan oldukları için yemek borusunda tahrişe neden oluyor, bunun sonucunda kronik yemek borusu iltihabına yol açıyor. Bu da özellikle orta ve alt yemek borusunda yassı hücreli kanser riskini artıyor.

2.Tütsülenmiş gıda ve konserve gıdaları bilinçsizce tüketilmek

Tütsülenen ve tandırda pişirilen etli gıdalardan yüksek oranda benzapyren maddesi açığa çıkıyor. Bu gibi kanserojen polisiklik hidrokarbonlar kanser gelişimine neden oluyor. Özellikle de etlerin mangalda ateşe yakın tutularak pişirilmesi sırasında nitrozamin denilen kimyasal kanserojen maddeler oluşuyor.
Yapılan çalışmalarda bu şekilde pişirilmiş besinlerin sık tüketilmesinin yemek borusu kanserine yol açabileceği gösterilmiş. Etin hafif-orta sıcaklıkta ve ızgara, fırında pişirme ile haşlama gibi pişirme yöntemleri kullanılarak uzunca süre pişirilmesi kimyasal karsinojenlerin oluşumunu en aza indiriyor.

3.Sağlıklı olmayan gıdalar yemek

Son zamanlarda yemek borusu kanser gelişiminde en güçlü risk faktörlerinden biri olduğuna inanılan nitratlar ve nitritler, vücutta karsinojenik N-nitrozaminlere dönüşüyorlar. Tuzlanmış sebze ve konserve balıkta da N-nitro bileşimleri ve öncüleri yaygın olarak bulunuyor. Uruguay’da yapılan bir çalışmada, kırmızı et ile fazla beslenmenin yemek borusu yassı hücreli kanser riskini arttırdığını, buna karşılık beyaz et, kümes hayvanlar, balık ve karaciğer ile beslenmenin bu kansere karşı koruyucu etkisi olduğu ortaya konmuş.

4.Besinleri uygun hijyenik ortamda saklamamak

Nemli ve sıcak ortamlarda saklanan tahıllarda, fındık, fıstık, ceviz, incir, kayısı gibi bazı kuru meyvelerde ve baharatlarda çoğalan bazı mikroorganizmaların ürettikleri bazı toksinlerin (aflatoksin) yemek borusu kanserine neden olduğu biliniyor. Bu yüzden depolama uygun koşullarda, buzdolabı ve serin depolarda yapılmalı ve küflenmiş besinler üzerindeki küfler atılsa bile hiçbir şekilde tüketilmemeli.