25 Nisan 2024 Perşembe
Ana SayfaKadınVajinal buharlama nedir, niçin yapılır, neye iyi gelir? Faydaları

Vajinal buharlama nedir, niçin yapılır, neye iyi gelir? Faydaları

Vajinal buharlama, vajinayı ve uterusu temizlediği, menstrüasyonu düzenlediği ve dönem kramplarını ve şişkinliği hafiflettiği söylenen asırlık doğal bir çare.

Vajinal buharlama olarak bilinen görünüşte alışılmadık uygulamayı duymuş olabilirsiniz, ancak bunun neyi gerektirdiğini veya gerçekten yararlı olup olmadığını bilmiyor olabilirsiniz. Vajinal buharlama dahil dişi üreme organları temizlik için doğal bir çözümdür vajina, serviks ve rahim eski çağlardan beri var.

Vajinal buharlama, biberiye, papatya, pelin ve fesleğen de dahil olmak üzere sayısız farklı bitkisel ilaç içeren bir tencerede buharda pişirilen su üzerinde oturmayı içerir. V-Steams, Chai-yok, Bajos, Yoni Steaming, vb. dahil olmak üzere uygulandığı kültüre dayanan birkaç farklı isimle anılır.

Dünya Sağlık Örgütü tarafından 2011 yılında yapılan bir araştırmaya göre, vajinal buharlama, bebek sahibi olduktan sonraki aylarda sağlığı korumak ve iyileşmek için Güneydoğu Asya’daki kadınlar tarafından hala önleyici bir teknik olarak uygulanmaktadır. Son yıllarda, Chrissy Teigan ve Gwyneth Paltrow’un da dahil olduğu ünlülerin faydalarını öne çıkarması sayesinde Batı dünyasında giderek daha popüler hale geldi.

Vajinal Buharlama Niçin Yapılır? Neye İyi Gelir? Faydaları

Vajinal buharlamanın amacı, doğurganlığı ve hormonal dengesizlikleri teşvik etmek ve adet kramplarını, enfeksiyonu, baş ağrılarını, yorgunluğu, sindirim sorunlarını ve daha fazlasını azaltmak için dişi üreme organlarını temizlemektir.

Vajinası olan üreme çağındaki (20-40) kişiler tarafından kullanılması amaçlanırken, özellikle menopoz döneminde yaşlılar tarafından da kullanılabilir.

Vajinal Buharlama Nasıl Yapılır?

Vajinal buharlama sürecini yürütmenin birden fazla yolu varken ve bu, kültürel uygulamaya bağlı olarak değişirken, en iyi bilinen yol, buğulanan su ve otların karışımı içeren bir tencerenin, yerdeki bir deliğin veya tuvalet benzeri bir yapının üzerine oturmaktır. Havadar karışımın, bir dizi fayda sağlamak için vajinaya, rahim ağzına ve rahme doğru yol alması gerekir.

Modern Teknikler

Birçok kaplıca, asırlık vajinal buharlama tekniğini, aynı işlemlerin çoğunu daha rahat bir şekilde bir araya getiren V-Steam gibi daha modern tedavilerle sağlamaktadır.

Bir çeşit güveç üzerine oturmak yerine, V-Steam ile tıpkı bir masaj sırasında yaptığınız gibi loş bir odada rahatlarsınız ve ardından, pelvik bölgenize doğru kök ile karıştırılmış terapötik bir bitkisel karışım hedeflenir. Bu tedavi genellikle daha fazla temizlik amacıyla aynı alana yerleştirilen bir LED ışığı ile tamamlanır.

Araştırma ve Kanıt

Bugüne kadar herhangi bir kapasitede vajinal buharlamanın faydalarını destekleyen hiçbir kanıt yoktur ve çoğu pratisyen hekim tavsiye etmektedir.

BMJ Open dergisinde yayınlanan bir çalışma , Chlamydia trachomatis enfeksiyonunu azaltmak amacıyla vajinal buharlamanın etkilerini analiz etti , ancak uygulama ile istenen sonuç arasında yeterli bir bağlantı bulunamadı.

BMC Research Notes dergisinde yayınlanan bir başka çalışmada, bitkilerle birlikte üretilen ısıyı kullandığı için vajinal buhara benzer bir Doğu Asya terapötik uygulaması olan yakı sırasında bitki pelin kullanmanın faydalarına baktı Araştırma, hamilelikte makat gelişini düzeltmenin bazı sözde faydalarını bulsa da, kadın sağlığı için pelin kullanmanın başka hiçbir faydası keşfedilmedi.

Vajinal Buharlamanın Zararları Neler? Olası Riskler

Çoğu sağlık uzmanı, vajinal buharlama risklerinin herhangi bir potansiyel faydadan çok daha ağır bastığı konusunda hemfikirdir.

En büyük ve en belirgin risklerden biri, vajinal buharın vajinal bölgede ve çevresinde yanıklara neden olabilmesidir. Bu, özellikle vajinayı çevreleyen cildin vücudun diğer bölgelerine göre daha ince ve ısıya duyarlı olması nedeniyle özellikle endişe vericidir.

Vajinal buhar ayrıca vajina içindeki sıcaklıkları artırabilir, bu da üreme organının pH’ını değiştirebilir ve böylece kişinin enfeksiyon riskini artırabilir. Vestibülodini veya vulvodini gibi kronik ve enflamatuar rahatsızlıkları olan kişiler , vajinal buhara katılırlarsa enfeksiyon ve tahriş riski de artabilir.

Vajina bölgesinde açık lezyonlardan muzdarip olan kişilerde ister doğum ister aktif enfeksiyon nedeniyle olsun, vajinal buharlama işleminden kaynaklanan ısı ve buhar bölgeyi daha da tahriş ederek enfeksiyona yol açabilir.

Vajinayı temizlemek için yeni bir yöntem denemek cazip gelse de, vajinanın bir organ olarak kendi kendini temizlediğini belirtmekte fayda var. Aslında araştırmalar, vajinayı temizlemenin diğer yöntemlerinin, duş alma dahil, bakteriyel vajinoz riskinde artışa yol açtığını bulmuştur .

Exit mobile version