20 Nisan 2024 Cumartesi
Ana SayfaSağlıkHastalıkUyuz nedir, belirtileri nelerdir? Uyuz nasıl tedavi edilir?

Uyuz nedir, belirtileri nelerdir? Uyuz nasıl tedavi edilir?

Sağlık Bakanlığı’nın son günlerdeki uyarıları arasında uyuz belirtilerine karşı dikkatli olunması gerektiği yer almaktadır. Uyuz olan yetişkin ve çocuk sayılarındaki artış bakanlığın bu uyarıyı yapmasına neden olmuştur. Bu konuda tedirgin olan insanlar ise uyuz nedir, nasıl anlaşılır, belirtileri ve tedavisi nedir gibi soruların cevabını aramaya başlamaktadır. Pek çok belirtisi bulunan bu hastalık hem bulaşıcı hem de oldukça tehlikelidir.

Uyuz Nedir?

Uyuz böceği adı verilen haşeranın insan vücuduna saldırması, sarmasına uyuz hastalığı adı verilir. Cildin dış yüzeyine yerleşip yumurtalarını bırakan bu böcek kısa sürede vücudu ele geçirmeye ve belirtilerini göstermeye başlar. Bulaşıcı bir hastalık olan uyuz, kimi zaman egzama gibi diğer cilt rahatsızlıkları ile karıştırılmaktadır. Bu yüzden belirtileri iyi bilmek ve ayırt etmek gerekir.

Uyuz Hastalığının Belirtileri Nelerdir?

Uyuz hastalığının pek çok belirtisi olması ile beraber en şık ve rahatsız edici belirtisi kaşıntıdır. Ciltte sivilceye benzer kabarcıklar oluşur. Bu kabarcıklar daha çok koltuk altı, dirsek, parmak, penis ve bel bölgesi, meme başında sıklıkla görülür. Bu bölgelerde yoğunlaşıyor olsa da tüm vücudu da sarabilir.

Çocuklarda ise belirtileri biraz daha farklılık gösterir. Baş, boyun, yüz, ayak tabanları, avuç içlerinde kaşıntı daha belirgindir. Pullu ve döküntülü bir kaşıntı meydana gelir. Cilt çok fazla kaşınırsa tahriş olabilir ve yaralar oluşabilir. Bu konuda dikkat edilmelidir.

Kaşıntı sorunu pek çok cilt hastalığında görülebildiği için belirtilere dikkat edilmeli ve karıştırılmamalıdır. Diğer cilt sorunları bulaşıcı özellik taşımazken uyuz ise temas halinde çok kolay başka birine bulaşabilir. Eğer uyuz olduğunuzdan şüphe ediyorsanız mutlaka en yakın sağlık kuruluşuna başvurarak gerekli kontrolleri sağlayınız.

Uyuz Hastalığının Tedavisi Nasıldır?

Uyuz hastalığından şüphe ediyorsanız evde kendiniz tedavi etmeyi denemek yerine mutlaka bir doktora danışmalısınız. Bulaşıcı olan bu hastalık ciddi sorunlara yol açtığı için beklemeyin mutlaka yardım almalısınız. Uyuz tedavisi için doktorlar genel olarak bu rahatsızlığa özel olarak verilen losyonlar ve kremler yazmaktadır. Yazılan ilaçları, kremleri düzenli olarak kullandığınızda kısa sürede iyileşme sağlanır. Yalnız ilaç tedavisi yapılırken başka kişilerle temas içine girmemeye özen göstermeli, kişisel hijyeninize önem vermelisiniz. Hastalık yüzünden çok fazla kaşıntı olsa dahi cildinizi tahriş etmemeye özen göstermeli ve mutlaka sık sık duş almalısınız. Aynı zamanda kıyafetlerinizi pamuklu tercih ederek, sık değiştirmeli, hastalık tamamen yok olana kadar kıyafetlerinizi yüksek derecede yıkayıp ütülemeye özen gösterin.

Exit mobile version