Ana SayfaHaberlerUyku düzeniniz alzheimer olma riskinizin habercisi olabilir!

Uyku düzeniniz alzheimer olma riskinizin habercisi olabilir!

Uyku İle Alzheimer Arasında Önemli Bir Bağlantı Bulunuyor

Sağlıklı beslenme, kaliteli bir şekilde uyuma ve zihni yeterince dinlendirme Alzheimer ve bunama (Demans) riskini anlatabiliyor. Örneğin; uyku, sağlıklı bir zihin ve beden için olmazsa olmaz ihtiyaçlardandır. Kaliteli uyku zihnin enerji toplamasına ve unutkanlık gibi durumlara neden olan beyin hücreleri dejenerasyonunun önlenmesine yardımcı olur. Eğer kaliteli ve düzenli bir uykuya sahip değilseniz Alzheimer hastalığı dahil birtakım sağlık sorunları ile karşılaşabilirsiniz. Alzheimer hakkında yapılan yeni bir çalışma, uyku ve uyku düzeninin Alzheimer ve unutkanlığa bağlı diğer hastalıklar için oldukça önemli olduğunu gözler önüne seriyor.

Alzheimer Hastalığı Çoğu Zaman Erken Teşhis Edilemiyor

Genellikle ileri yaşlarda görülen Alzheimer hastalığı aşırı unutkanlık gibi bazı ipuçları sayesinde tahmin edilebilse de çoğunlukla erken teşhis edilemiyor. Fakat, Amerika’daki California Berkeley Üniversitesi’nde yapılan bir araştırma, artık bunun mümkün olabileceğini gösteriyor. Bir dergide yayınlanan bu çalışmaya göre, bireylerin Alzheimer riski taşıyıp taşımadıklarının nörobilimciler tarafından tahmin edebileceği öne sürülüyor. Uyku düzenlerinin incelenmesi ile yapılan bu araştırma bireylerin Alzheimer hastalığına yakalanma zamanının da tahmin edilebileceğine dikkat çekiyor. Bu çalışmadan yola çıkan bilim insanlarına göre; kaliteli, derin ve onarıcı bir uyku, bunama ve Alzheimer hastalığının önlenmesinde kilit rol oynuyor.

Erken Yaşlardaki Derin Uykular Alzheimer Riskini Azaltıyor

Alzheimer tedavisi henüz bulunmasa da erken yaşlarda bazı önleyici tedbirler almak hastalığın seyrini değiştirebiliyor. Bu önleyici tedbirler arasında hafızayı daima canlı tutmaya çalışmak, yeni bilgiler öğrenmek, okumak, müzik ile ilgilenmek ve yabancı dil öğrenmek gibi etkili yöntemler yer alıyor. Diğer yandan, uykunun beyin fonksiyonları üzerindeki etkilerinden yola çıkan bilim insanları, Alzheimer hastalığına karşı beynin kaliteli ve derin bir uykuya ihtiyaç duyduğunun altını çiziyorlar. Bu nedenle, uzmanlar erken yaşlarda daha fazla ve verimli bir şekilde uyuyarak Alzheimer gibi zihinsel rahatsızlıkları önlemenin daha kolay olabileceğini belirtiyor.

Beyindeki Toksit Bir Proteinin Alzheimer Nedeni Olduğu Düşünülüyor

Alzheimer araştırması sağlıklı ve yaşlı 32 bireyin uyku kalitelerinin bilim insanları tarafından incelenmesine dayanıyor. İnceleme sonucunda, uyku kalitesinin Alzheimer hastalığına neden olan toksit plak “beta-amiloid” ile eşleştiği görülüyor. Bu plak, sinir yollarını ve bilişsel işlevleri etkileyerek kişinin hafızasını kaybetmesine neden oluyor. Çalışmada, aynı zamanda Alzheimer hastalarının depresyon problemi yaşadığı da gözlemleniyor. Katılımcıların uykusu; kalp atış hızı, kan oksijen seviyeleri, uykunun diğer fizyolojik unsurlarını içeren beyin dalgalarını ölçen bir dizi testten oluşan polisomnografi kullanılarak takip ediliyor. Derin ve uzun bir şekilde uyuyamayan bireylerin beyinlerinde, derin ve huzurlu bir şekilde uyuyanlara kıyasla beta-amiloid artışının meydana geldiği görülüyor. Bu sonuçlardan yola çıkan uzmanlar; herhangi birisinin yıllar içerisinde bunama rahatsızlığı yaşamasını beklemek yerine, uyku kalitesinin beta-amiloid plaklarda neden olduğu değişiklikler üzerinde durulması gerektiğinin altını çiziyorlar. Ayrıca, nörobilim uzmanları bu toksit proteinin beyinde zamanla ne kadar hızlı biriktiğinin ölçebileceğini ve böylece Alzheimer hastalığının başlangıç zamanının tahmin edilebileceğini öne sürüyor.

Sonuç olarak, uyku ile Alzheimer arasında güçlü bir bağlantı olduğunu ifade eden uzmanlar; hastalık potansiyeli taşıyan kişilerin uyku kalitelerinin mutlaka araştırılarak önleyici tedbirlerin alınmasının önemini vurguluyor.

Exit mobile version