28 Mart 2024 Perşembe
Ana SayfaSağlıkStres neden olur, stresle başa çıkabilmek için ne yapmak gerekir?

Stres neden olur, stresle başa çıkabilmek için ne yapmak gerekir?

Kişinin anlam veremediği rahatsızlıkları ve doktorların da rahatsızlığa neden olan sebebi bulamadıkları zaman yapmış oldukları ilk açıklama "strestendir" demek oluyor. Pekiyi stres nedir ve nasıl oluyor da birçok hastalığın ortaya çıkmasında en önemli etken olarak gösteriliyor. Hayat şartları dönem dönem gergin olmaya ve sinirlerin yıpranmasına neden olur. Bu makalemizde stres nedir? Gergin ve sinirli olunan bu dönemlerde stresle nasıl başa çıkılır? sorularına yanıt arıyoruz. 

Stres Nedir?

Stres, insanın hayatını olumsuz yönde etkileyen durumlar karşısında verdiği psikolojik tepkiler bütünüdür. Dozu minimum seviyelerde tutulduğu taktirde sağlığı olumsuz yönde etkilemeyi bir kenara bırakın aksine yaşam standartlarında, alınan kararlar üzerinde olumlu etkileri bulunmaktadır.

Stres Neden Olur?

Psikolojik sorunları yüzünden destek alma ihtiyacı duyan kişilerin büyük bir kısmı iş hayatında yaşamış oldukları baskılar ve problemler nedeniyle aşırı derecede stresli olduklarını ifade etmektedir. İş yerlerinde yaşanan stres genellikle yeterli başarı performansını gösterememe kaygısı, her hangi bir nedenden dolayı işsiz kalma korkusu, çalışanlar arasındaki rekabet gibi daha birçok sebebe bağlı olarak yaşanabilmektedir. Kişinin psikolojik olarak tehdit altında olduğunu hissetmesi stres duygusunu yaşamasına neden olur. Gün içerisinde hemen hemen herkes zorlayıcı, rahatsız edici, can sıkıcı durumlarla karşı karşıya gelir. Bu gibi durumlarda bedenimiz ve beynimiz belirli düzeyde duygusal tepkiler verir.

İş çıkışı eve giderken yolda trafikte takılı kalmak, gece uykusuz kalmak, bir yere zamanında yetişme zorunluluğu, sınavdan yüksek puan alma isteği hatta ve hatta misafir için yapılan hazırlıkların dört dörtlük olmasını istemek bile strese neden olan sebepler arasındadır.

Stres tek başına bir hastalık değildir. Ancak uzun süreli vücudun aşırı derecede stres altında olması birçok hastalığın ortaya çıkmasında en önemli etkendir. Kişiden kişiye strese neden olan sebepler değişiklik gösterir. Birisi trafikte takılı kaldığı zaman gayet rahat ve sakin olurken başka bir kişi aynı durumda asabi tavırları ile stres altında kalabiliyor. Derecesi her ne olursa olsun stresle başa çıkabilmek için ne yapmak gerekir?

Stresle Başa Çıkabilmek İçin Ne Yapmak Gerekir?

Herkesin stres karşısında verdiği tepki aynıdır. Ya strese neden olan ortamdan uzak durur ya da gerginliğe neden olan faktörleri ortadan kaldırmak için mücadele eder. İnsan vücudu tehlike ve tehdit altındayken adrenalin ve kortizon salgılar. Bunun neticesinde ise kalp atışı hızlanır, nefes alma vermede zorluk yaşanır, terleme ve titreme görülebilir. Elbette ki stres altında herkes bu belirtileri gösterecek diye bir kural yoktur.

Stres anında verilen tepki yapıcı ve yıkıcı olarak ikiye ayrılır. Sınava hazırlanmak yerine keyif yapan bir öğrencinin bilinçaltında sınava çalışması gerektiğini düşünmesi ve bu keyifli ortamı bırakıp ders çalışmaya başlaması strese karşı verilen olumlu bir tepkidir. Hayatımızda stresin hiç olmaması gibi bir durum söz konusu değildir. Önemli olan stres anında nasıl bir tavır takındığımızdır. Endişeli, depresif, negatif düşünen, takıntılı ve aynı anda birden fazla işi yapma sorumluluğunu alan kişiler çok daha fazla stres yaşamaktadır.

Stresle başa çıkabilmek için ne yapmak gerekir? sorusuna cevap bulmak için ilk olarak strese neden olan faktörleri tespit etmek gerekir. Eğer stresi oluşturan şartları olumlu yönde değiştirmek mümkün ise bunun için gerekli olan adımları atmak gerekir. Şayet şartları değiştirmek mümkün değil ise kabullenmek ve akışına bırakmak yapılacak en doğru şeydir.

Anlık ortaya çıkan kaygı ve endişe halinde yapılması gereken sakın kalmak, nefes egzersizleri yapmak, olumlu düşünmeye çalışmak yeterli olacaktır. bunları yapmak stresi neden oldu reaksiyonları ortadan kaldırır ancak stres faktörünü ortadan kaldırmaz. Sadece kişinin rahatlamasını sağlar.

Exit mobile version