16 Nisan 2024 Salı
Ana SayfaSağlıkDoğal TedaviÖksürüğe ne iyi gelir? Şiddetli öksürük için doğal formüller!

Öksürüğe ne iyi gelir? Şiddetli öksürük için doğal formüller!

Sonbahar ve kış aylarında gelişen sinüzit, farenjit, larenjit, nezle ve soğuk algınlığı gibi üst solunum yolları enfeksiyonlarıyla ortaya çıkan öksürük, başladı mı kolay kolay geçmeyen, zaman zaman insanın krize bile girmesine neden olan önemli bir sağlık sorunu. Gece uykulardan uyandıran ya da önemli bir toplantı sırasında sizi zor durumda bırakabilen öksürüğe ne iyi gelir? İşte öksürüğe hızlı doğal çözüm..

İçerikleri

Çocuklarda veya yetişkinlerde gelişen öksürüğü, doğal yollardan tedavi etmek mümkündür. Özellikle boğaz tahrişleri ve mikrobik olarak gelişen öksürükte; ıhlamur, adaçayı gibi bitkisel tedaviler, oldukça hızlı sonuç verir. Öksürüğün en yaygın olduğu kış aylarında, günde birkaç defa içilen ıhlamur ve adaçayı öksürüğü oluşmadan önleyecektir.

Bu haberimizde, öksürüğe hatta balgamlı öksürüğe ne iyi gelir? Öksürük ve balgamdan kurtulmak için bitkisel çözüm nedir?, sorularına doğal formüller sunacağız, ancak öksürüğünüzün sebebini bilmiyorsanız ve öksürük uzun zamandır geçmemişse bu tavsiyeleri uygulamadan önce mutlaka bir doktora görünün.

Şiddetli Öksürük için Elma Çayı

Elma Çayı; Öksürük ve Balgamdan kurtulmak için mucize bir ilaçtır. 1 litre suyun içine, ince dilimlenmiş 1 adet elmayı kabuklarıyla birlikte atın. Haşladıktan sonra çay gibi ‪‎sıcak‬ olarak için.

Balgam Söktürmek için ‪Elma‬ Çayı : Elma kabukları ile yapılan çay, hem göğsü yumuşatır hem de balgam söktürür. Elmanın kabuklarını soyun, İçine biraz ‪‎tarçın‬, ‪‎zencefil‬ ve ‪‎karanfil‬ atılır. 10 dakika demlendirdikten sonra, için. Belki de en rahatsız edici hallerden biridir sürekli öksürük. Eğer gıcık haline gelen öksürüğünüz varsa bu karışımları deneyin. Gıcık haline gelen öksürüğü geçirmek için bu doğal karışımlardan faydalanabilirsiniz…

Ev Yapımı Öksürük Şurubu (Balgam Sökücü)

Malzemeler;

  • 1 orta boy kuru soğan
  • 1 limonun suyu
  • 1 su bardağı kaynar su
  • 3 yemek kaşığı süzme bal
  • 1 diş sarımsak
  • 1 tatlı kaşığı tarçın
  • Yarım tatlı kaşığı zencefil

Yapılışı;

Soğanı ve sarımsağı küp küp doğrayalım.. Bir kavanozun içine koyalım.. Üzerine 1 su bardağı kaynar suyu ilave edelim ve suyun tamamen soğumasını bekleyelim (Bu aşamada soğan ve sarımsağın aroması suya geçecektir). Suyu tamamen soğuyana kadar bekletmek yeterlidir.. Kavanozun içindekileri iyice karıştıralım ve süzelim.. (soğan sarımsak posasını atıp sadece suyu kullanacağız) Balı ve 1 limonun suyunu ilave edelim, Zencefil ve tarçını ekleyelim..(Kavanozun kapağını kapatalım ve karışmalarını sağlamak için biraz çalkalayalım). Doğal balgam sökücümüz hazırdır..

İçinde vücudumuz için zararlı olan kimyasallar bulunan, renklendiricilerle dolu öksürük şurupları yerine tamamen doğal, bitkisel bu şuruptan hem küçükler hem de biz büyükler pek ala yararlanabiliriz..

* Soğan; bronşları açar, öksürük söktürür, grip ve so­ğuk algınlığı gibi rahatsızlıkların tedavisinde yardımcı olur.

* Sarımsak; Beyaz kan hücrelerinin sayısını artırarak bağışıklığı güçlendirir. Güçlü bir mikrop öldürücüdür. Akciğer ve bronşları dezenfekte eder.

* Limon suyu; Nezle, grip, soğuk algınlığı gibi hastalıklarda limon ve limon suyu tedavi edici bir etki gösterir

* Bal; Antibakteriyel özelliğinden dolayı içinde bakteri, mantar oluşmaz. Bir çok gıda içinde bozulmadan saklanabilir. Balgamı kurutur ve öksürüğü keser. .

* Zencefil; Balgam söktürücü özellikler taşıyor. Zencefil gerçekten iyi bir antioksidandır.

* Tarçın; Hem lezzet katmak hem de bağışıklık sistemini desteklemek için şuruba ekleniyor.

Öksürüğe iyi gelen doğal formüller

Karabiber çayı:

Karabiber, dolaşımı ve balgam akışını hareketlendirir. Bal, katıldığında ise öksürüğü tamamen yatıştırır. Bu karışım doğal bir antibiyotik niteliği taşır. Bir çay kaşığı taze çekilmiş karabiber, 2 yemek kaşığı bal ile bir fincanda karıştırılır. Üzerine kaynar su dökülür. 15 dakika kadar demlendikten sonra süzülür ve içmeye hazır hale gelir. Balgamlı halde gelen öksürüğü geçirmek için karabiber çayını deneyebilirsiniz

Kekik – bal:

Üst solunum yolları enfeksiyonlarına, bronşit gibi hastalıklara çok iyi gelir. Bu hastalıklar öksürük yapan hastalıklar olduğu için bu öksürüğü geçirmek için kekik kullanılır. Kekik yaprağı, ispatlanmış bir öksürük ilacıdır. İçine bal katılmış kekik çayı daha faydalı olacaktır.

Limon – karabiber – tuz:

Bir limonu dörde bölün. Böldüğünüz parçalardan birinin üzerine karabiber ve tuz atın. İyileşmenin hızlanması için limonu yiyin. C vitamini ile bağışıklığınız güçlenirken, nefes alışınız da rahatlar. Öksürük için ideal bir yiyecektir.

Ilık süt – bal:

Bal katarak içeceğiniz ılık süt, öksürüğünüzü alır ve boğazınızı tamamen rahatlatır. Boğazınızdaki gıcığı ve öksürüğün gelmesini engeller.

Badem – portakal suyu: Bademleri blender yardımıyla parçalayın. Birkaç çay kaşığı parçalanmış bademi, bir fincan portakal suyu ile karıştırın. Öksürüğünüze çok iyi gelecek bir karışımdır.

Ananas suyu ve bal;

Bromelain enzimi içeren ananas lezzetli bir meyve olmasının yanı sıra öksürükten iltihaplanmış akciğerlerin tedavisinde de kullanılır. Daha fazla öksürme ihtiyacını bastırır. Uzmanların araştırmalarına göre ananasta doğal olarak bulunan bromelain astım tarzı öksürüklerde de kullanılır. Ananas suyunu biraz ılıtın. 1 yemek kaşığı balı buna ekleyin ve balın erimesini bekleyin. Sıcak ve soğuk içebilirsiniz. Ilık hali boğazınızı rahatlatacaktır.

Boza Öksürüğe İyi Geliyor;

Bildiğimiz gibi, çocuklarda öksürük kış aylarının olmazsa olmazı. Çocuklarda öksürüğü kesmek için bir çay bardağına boza, üstüne de biraz tarçın döküp içirin, bunu günde 2 kere uygulayın, göreceksiniz öksürük yok olup gidecek. Bozada A ve B vitaminlerinin dört türü ile C ve E vitaminleri de bulunuyor. Mayalanması sırasında ürettiği laktik asit ise ender gıda maddelerinde bulunuyor ve bu değerli asit türünün hazmı kolaylaştırıcı etkisi var.

Bal;

Doğal bir anti bakteriyel olan bal, boğaz tahrişine neden olan bakterilerden kurtulma sürecini hızlandırır. Ayrıca su tutucu özelliği ile boğaz kuruluğunu alarak boğazı yumuşatır ve kuru öksürüğü keser. B6, niasin, riboflavin, kalsiyum, demir, magnezyum ve fosfor açısından zengin olduğu için vücudun hastalıkla mücadelede ihtiyaç duyduğu desteği sağlar. Antioksidan etkisiyle, vücutta bulunan serbest radikallere karşı savaşır.

Vücudu rahatlatan bir etkisi olan bal içerdiği mineral ve enzimler açısından da kuru öksürüğe yardımcı olur. Uzmanlara göre 2 kaşık bal öksürük şurubunun ana maddesi olan dextromethorpham kadar etkili olabiliyor. Boğazı saran bal aynı zamanda tahriş olmuş boğazı rahatlatır ve tıkanmaya da iyi gelir.

* 1 yaşın altındaki çocuklara bal yedirmeyin..

Siyah turp kürü;

Turp, ısıtıcı özelliği sebebiyle boğaz hastalıklarına çok iyi gelir ve kuru öksürüğü giderir.

Malzemeler;

  • 1 adet orta boy kara turp
  • Turp oyuğunu dolduracak kadar bal
  • 1 adet su bardağı

Hazırlanışı;

Turpu güzelce yıkayın ve üst kısmından kesip içerisine geniş bir şekilde oyun.(İçinden çıkan parçaları atmayıp salatada kullanın.) Turpun alt kısmına kadar oyup alttan çok minik bir çizik atın ki içerisine koyduğunuz bal turp suyu ile özdeşleşip bardağa akabilsin. Oyduğunuz kısma üzerine gelecek kadar bal koyun ve kestiğiniz kapağı üzerine kapayıp bu şekilde en az 3-4 saat bekletin.

Turp suyu ile özdeşleşip bardağa akan kürü sabah-akşam olacak şekilde günde 2 defa kullanabilirsiniz. Kullandığınız turpu atmayın, içerisine tekrar bal koyun ve aynı şekilde kürün oluşmasını sağlayın.
Hazırladığınız kürü 10 ile 15 gün arasında kullanabilirsiniz.

Öksürüğe ne iyi gelir? Şiddetli öksürük için doğal formüller!