28 Mart 2024 Perşembe
Ana SayfaSağlıkŞifalı BitkilerMucizevi Sebze: Moringa

Mucizevi Sebze: Moringa

Asya, Afrika ve Orta Amerika'da yetişen Moringa bitkisi 'mucize sebze' olarak adlandırılıyor.

İçerikleri

İçerdiği antioksidanlar ile ciltteki kırışıklıkları azaltan bu bitki, artrit, kanser, kalp ve böbrek hastalıkları gibi çeşitli kronik hastalıkları da önlüyor. 300 çeşit hastalıkla mücadele eden bu bitki helikobatkeri, gastrit, ülser ve mide kanseriyle de mücadele ediyor. Öyle ki, yoğurttan 9 kat fazla protein, havuçtan 10 kat fazla A vitamini, muzdan 15 kat fazla potasyum, sütün 17 katı kalsiyum, portakalın 12 kat fazlası C vitamini ve ıspanaktan 25 kat fazla demir içeren bu bitki tam bir mucize.

Moringa sadece bir yiyecek değildir, çünkü Moringa “mucize sebze” olarak adlandırıldığı için, aynı zamanda bir ilaçtır. Bu nedenle moringa “fonksiyonel gıda” olarak kullanılabilir.

Moringa, göz rahatsızlıkları ve iyi görme, sindirim sistemi ve bağırsak hareketini kolaylaştırma ve mide ağrısı için alternatif tedavi olarak kullanılır. Ayrıca yara ve ülserleri temizlemek için de kullanılır. “Astım, kulak ağrısı ve baş ağrılarını” hafifletmeye yardımcı olur. Yüksek kalsiyum içerdiği için, emziren annelerin daha fazla süt üretmek için Moringa yaprakları yemesi tavsiye edilir.

Moringa genellikle tavuk, et, balık ve diğer sebzeler ile pişirilir. En yaygın biçimde eşit oranda Mango ve Moringanın birlikte pişirildiği Mongo çorbasıdır. Hemen hemen tüm aktarlarda bulunan moringa, alternatif tedavi alanında kullanılan mucizevi bir şifalı bitkidir.

Moringanın Yağ Yakıcı Etkisi;

Moringa özellikle çok düşük yağ oranı ve yüksek besleyici madde içeriğiyle zayıflamada çok yararlı bir bitki. Düşük kalori içeren bitki aynı zamanda yağların depolanması yerine enerjiye dönüşmesini sağlayan Vitamin B1, B2 ve B3 bakımından da çok zengin.

John Hopkins üniversitesinde yapılan analizlerde moringa yapraklarının diyet yaparak kilo vermek isteyenler için çok değerli vitaminleri,mineral ve proteinleri barındırdığını ortaya koydu. Havuçtan daha fazla vitamin A, ıspanaktan daha fazla demir,sütten daha fazla kalsiyum,muzdan daha fazla potasyum ve portakaldan daha fazla vitamin C içerir. Ayrıca tam yağlı süt ve yumurta ile aynı oranda protein içeren moringa yapraklarının avantajı yağ ve kalori içermemesidir.

İşte diyet yaparken en büyük avantajı budur moringanın. Çok daha az yiyerek çok daha fazla vitamin,element ve protein alırsınız ve beraberinde yağ ile kalori almazsınız. Örneğin  vitamin C için 3 portakal yerseniz beraberinde kaloride alırsınız ama bunun yerine bir tutam moringa yaprağı kalorisiz işinizi görür. Moringa yaprağı vücudumuzun günlük protein ihtiyacının % 42’sini ve kalsiyum ihtiyacının % 125’ini sağlar. Bol B vitaminleri ise hem yağlarınızı enerjiye dönüştürür, hem de metabolizmanızı hızlandırır.

Moringa Nasıl Tüketilmeli?

Çiğ olarak, pişirilerek veya çay olarak tüketilebilir.