Ana SayfaSağlıkDoğal TedaviAkciğerlerinizi Güçlendirecek 3 Çay Tarifi

Akciğerlerinizi Güçlendirecek 3 Çay Tarifi

Sağlıklı akciğerler için her şeyden önce iyi alışkanlıklarınızın olması gerekir. Akciğerlerinize iyi bakmanın yollarından bazıları sigara içmeyi bırakmak, toksik ortamlar veya hava kirliliğinden uzak kalmak, bol egzersiz yapmak ve bağışıklık sisteminize iyi bakmaktır. Buna rağmen, bu önemli organın bronşit, astım ve enfeksiyon gibi tıbbi müdahaleler gerektiren ciddi rahatsızlıklara yakalandığı zamanlar da mevcuttur.

İçerikleri

Doktorunuz tarafından öngörülen tedavinin yanı sıra, aşağıda paylaşacağımız bu üç şifalı çayı içmek de akciğerlerinizi güçlendirecektir. Bundan eminiz.

Bu çayların tadını taze demlenmiş şekilde en sevdiğiniz fincanınızda çıkarmayı unutmayın!

1. Kekik ve ısırganotu çayı

Bu çay akciğerlerinizi temizlemenin ve güçlendirmenin harika bir yoludur. Nedenlerini bilmek istiyor musunuz?
Kekik akciğer sağlığı için mutlaka gerekli şifalı bitkilerden biridir. Öksürüğü geçirmek ve solunum hastalıklarını tedavi etmek için sürekli kullanılır. Kekik doğal balgam sökücü ve antiseptiktir ve bu özelliği de hem çay hem de buhar olarak solumak için kekiği ideal kılar. Isırganotu ise yüzyıllar boyunca çok çeşitli amaçlarla kullanılmış bir bitkidir ve ana özelliklerinden biri de kan dolaşımı ve akciğerleri temizleyip arındırmasıdır. Isırganotunun içinde demir, kalsiyum, magnezyum ve silikon gibi bol miktarda vitamin ve mineral bulunur ve kansızlık ve zayıflıktan şikayet edenlere ve hatta yatalaklara dahi önerilir.

Malzemeler;

  • 1 yemek kaşığı kekik (30 g)
  • 1 yemek kaşığı kurutulmuş ısırganotu (30 gr)
  • 1 bardak su (200 ml)
  • 1 yemek kaşığı bal (30 g)

Hazırlanışı;

Bu çayı hazırlamak için ısırganotu ve kekiği herhangi bir aktardan kolaylıkla temin edebilirsiniz. Bu malzemeler genelde 300-500 gramlık poşetler içinde satılır ve fiyatları da oldukça uygundur. İlk yapmanız gereken suyu kaynatmaktır. Her zaman olduğu gibi seramik bir demlik ya da kettle kullanmanızı öneriyoruz; çünkü alüminyum ve diğer metaller çayın şifalı özelliklerini onlar kadar iyi korumazlar. Su kaynadığında, içine kekik ve ısırganotunu ekleyin ve 15-20 dakika boyunda demleyin. Ardından, çay soğurken bir 10 dakika kadar daha bekletin. Bir yemek kaşığı bal ekleyin ve yavaşça için, içerken çayın buharını da solumayı ihmal etmeyin. Bu çay oldukça sakinleştiricidir. Günde iki bardak içebilirsiniz.

2. Sinirotu, rezene ve melisotu çayı

Bu çay akciğerler için leziz ve şifalı bir çaydır. Önemli organlarda biriken toksini atmak için en iyi çaylardan biri olduğundan eskiden sigara içmiş olanlar için akciğerleri temizlemede ve varsa enfeksiyonları tedavi edip öksürük söktürmede ideal bir içecektir.

İşte sebepleri:

Sinirotu: Bu bitki hava yolunuzu tıkayan her türlü mukus veya balgamı atmada size yardımcı olacaktır. Ayrıca, sinirotu çay olarak içildiğinde veya buhar olarak solunduğunda harika bir iltihap sökücü işlevi de görür. Bu çayı göğsünüzün üzerine sıcak kompres yaparak bile kullanabilirsiniz..

Rezene ve melisotu:

Bu iki şifalı bitkiyi birleştirmek akciğerlerinizde birikmiş toksinleri atmanıza yardımcı olurken aynı zamanda sizi de rahatlatır. Akciğer sorunları yaşadığınız zaman genelde aşırı yorgunluk veya solunum sisteminiz boyunca rahatsız bir baskı da hissedilmektedir. Melisotu bu rahatsızlığın geçmesi konusunda da yardımcı olur.

Malzemeler;

  • 1 yemek kaşığı melisotu
  • 1 yemek kaşığı sinirotu
  • 1 yemek kaşığı rezene
  • 1 bardak su (200 ml)
  • 2 yemek kaşığı bal

Hazırlanışı;

Önce bir bardak suyu ısıtıyoruz. Kaynadığında üç otu da ekleyin: melisotu, rezene ve sinirotu. 20 dakika demlemeye bırakın ve ardından çaya biraz daha demlenmesi için 10 dakika daha verin. Bu çay sinirotu sebebiyle biraz güçlü bir tada sahiptir, o yüzden bu tarife iki yemek kaşığı bal eklemenizi öneririz. Sert tadına rağmen  bu çayı günde üç defa içmelisiniz, çünkü detoks yapmak ve iltihabı azaltmak için harika bir çaydır.

3. Ihlamur ve yeşil çay

Bu leziz çay ağırlıklı olarak akciğerleri güçlendirerek ve daha iyi çalışmalarını sağlayarak akciğer sorunları yaşamanızı önlemeyi amaçlar. Halihazırda akciğerlerinizle ilgili bir sorun varsa, yukarıda bahsettiğimiz iki çay daha iyi seçenekler olabilir.
Bu tarif yeşil çayı antioksidan içeriği için kullanır ve Maryland Tıp Merkezi Üniversitesi’nde birkaç yıl önce yapılan bir çalışmaya dayanmaktadır. Çalışma ekibi yeşil çayın akciğer kanseri başlangıcını önlediğini bulmuştur. Tabii ki 100% etkili olmayacaktır, ancak günde bir bardak büyük bir fark yaratabilir. Ihlamur spazmla savaşan bir bitkidir ve herhangi bir aktardan kolayca bulabilirsiniz. Rahatlamanıza izin verir, daha iyi nefes almanızı sağlar ve akciğerlerinizi güçlendirir. Ihlamur diğer çay çeşitleriyle de iyi giden hoş aromalı çok güzel bir çaydır.

Malzemeler

  • 1 yemek kaşığı yeşil çay
  • 1 yemek kaşığı ıhlamur
  • 1 bardak su (200 ml)
  • 1 yemek kaşığı bal

Hazırlanışı;

Oldukça basittir: bir bardak suyu kaynatın ve içine yeşil çay ile ıhlamuru atın. Çay 10 dakika demlensin. Ardından en sevdiğiniz kupanıza dökün ve biraz da bal ekleyin. Oldukça leziz bir tadı vardır ve kahvaltıda içilebilecek en güzel çaylardan biridir.