28 Mart 2024 Perşembe
Ana SayfaSağlıkArtık o acılara son!

Artık o acılara son!

İçerikleri

Vücutta en çok bulunan, çoğu vücut dokuları tarafından sentez edilen aminoasit; glutamindir.

Glutamin desteği hastalara; bağışıklık yetmezliği virüsü ya da edinilmiş bağışıklık yetmezliği sendromu varsa veya yoğun egzersiz sonrasında vücudunun toparlanması için verilebilir. Glutaminin; bağırsakların bütünlüğü ve bağışıklık fonksiyonlarının güçlenmesi ile protein sentezini artırmada etkili olduğu düşünülüyor. Pilot çalışmalar; metilbutirat (HMB) ve arginin ile kombine olarak kullanıldığında glutaminin AIDS ve kanserle ilgili tedavide oldukça yararlı olduğunu gösteriyor. Ama yine de bu konuyla ilgili daha büyük çalışmalara ihtiyaç duyuluyor.

BAĞIRSAKLARA İYİ GELİR 

Araştırmalar; ameliyat sonrası veya kritik durumdaki hastalarda damar yoluyla veya oral olarak verilen serbest glutamin veya glutamin içeren dipeptidlerin; nitrojen dengesini iyileştirdiğini, bağırsak bütünlüğünü koruduğunu göz önüne seriyor. Glutamin içeren gargaralar, kemoterapi ile oluşan ağız yaralarına iyi geliyor ama bunun kesinliği konusunda da yeni araştırmalar gerekiyor.

KULLANILDIĞI YERLER:

Alkolizm, kanserle ilişkili kaşeksi, doku bütünlüğünün artırılması, HIV-AIDS ile ilişkili zayıflama, peptik ülserler, ameliyat sonrası toparlanma. EMİLİM: 0.1 g/kg. glutamin solisyonunun ağız yoluyla alınması sonrası; iki saat içinde plazma düzeyleri en az yüzde 50 artar ve tepe konsantrasyonuna ulaşılır. Glutamin sentetaz; iskelet kasları, akciğer, karaciğer, beyin ve mide dokularında yüksek konsantrasyonlarda bulunur. DAĞILIM: Toplam vücut stoklarının yaklaşık yüzde 60’ına dağılır. En yüksek glutamin konsantrasyonu iskelet kaslarındadır. ATILMA: Glutaminin atılma yolları tam olarak açıklığa kavuşturulmamış olmakla birlikte, araştırmalara göre muhtemelen diğer non-esansiyel aminoasitlerle aynı yolu izlemektedir.

TEDAVİ, AİDS HASTALARINDA DA YÜZ GÜLDÜREN SONUÇLAR VERİYOR 

Glutamin tedavisinin sonuçları yüz güldürücü…

Tedaviyle birlikte kemoterapi sonucunda görülen toksisite büyük ölçüde azalmış, karaciğer veya böbrek toksisitesi bildirilmemiş ve hiçbir hastada nötropeni (akyuvar sayısının az olması) görülmemiş. Ayrıca glutamin, HIV taşıyan AİDS hastalarında da yarar sağlamış. Öte yandan yapılan çalışmalarda glutaminin, hastalara kilo aldırdığı görülmüş.

KEMOTERAPİNİN GÜCÜNÜ ARTIRIR 

Glutamin , bağışıklık fonksiyonlarının güçlenmesini ve devam etmesini sağlıyor. İnek sütünden elde edilen peynir suyu proteininde bol miktarda bulunan glutamin; kemoterapide kullanılan Metotreksat-MTX adlı ilacın, tümör hücrelerini öldürme potansiyelini artırır. MTX kemoterapisi uygulanırken glutamin bakımından zengin gıdalarla beslenen farelerin iyileşip sağ kaldığı görülmüş. Bulgular, ameliyat sonrası hastalarda glutamin ile desteklenen beslenmenin; nitrojen dengesini iyileştirdiğini, protein sentezinin arttığını ve bağırsağın geçirgenliğinin bozulmadığını gözler önüne seriyor.