18 Nisan 2024 Perşembe
Ana SayfaSağlıkHastalıkSafra kesesi hastalığı neden olur, belirtileri neler? Tedavisi

Safra kesesi hastalığı neden olur, belirtileri neler? Tedavisi

Safra kesesi hastalığı, safra kesesinin iltihaplanması, enfeksiyonu, taşları veya tıkanmasını içerir. Safra kesesi, karaciğerin altında bulunan bir kesedir. Karaciğerde üretilen safrayı depolar ve konsantre eder. Safra, yağın sindirilmesine yardımcı olur ve gıdaya (özellikle yağlara) yanıt olarak safra kesesinden ince bağırsağın üst kısmına salınır.

Safra kesesi hastalığı; safra taşları safra kesesi taşları ve kolesistit olarak değişik isimler alan bir hastalık olarak, karın bölgesinde yer alan safra kesesinin işlevini bozan, şiddetli ağrılara neden olan bir hastalıktır. Hastalarda safra kesesinde iltihap olmadığında dahi taşlar gelişebilir. Hastaların şu farkındalığa varması önemlidir:

Safra kesesi olmadan da yaşamak mümkündür. Çünkü karaciğer organımız, safra kesesini depo olarak kullanır. Bu depo yoksa, da parçalayıcı sıvı yine karaciğerden belli oranlarda salgılanmaya devam edebilir. Bu salgı, kesede depolanacağına, direkt olarak ince bağırsaklara yollanabilir. Hastalık neden ortaya çıkar sorusuna gelince; safra kesesi hastalığı, sistemin tıkanması veya kesede kristal-taş oluşumu nedeni ile olur. Kanalda safra azalması sebebi ile hasta, yediği yağlı besinleri sindirmekte güçlük çeker. Enfeksiyonlar, şiddetli karın ağrıları oluşabilir. Kimler, safra kesesi hastalığına daha kolay yakalanabilir? Obezite hastaları, çok yağlı beslenen ve safra kesesini yoranlar, kolesterol hastaları, ailede safra sorunu yaşamış ebeveynleri olanlar, yaşlı insanlar bu hastalığa kolay yakalanır.

Safra Kesesi Hastalığının Belirtileri Neler?

  • Yüksek ateş
  • Cildin sararması
  • Sağ üst karın bölgesinde şiddetli ağrılar
  • Aralıklı ağrılar

Hastalığın teşhis edilmesi için, safra kesesini net gösterecek karın ultrasonu yeterli olacaktır. Ultrasonla taşlar kolayca görülebilir. Eğer görüntülenmezse bu kez MRI ve CT tekniği kullanılarak hastalık teşhis edilir.

Safra Kesesi Hastalığı Nasıl Tedavi Edilir?

Hastalıktan kurtulmak için keseyi ve kanalları onarmak mümkün değildir, ancak kese ameliyatla alınarak hasta kurtarılabilir. Ameliyattan sonra hasta normal yaşamına dönebilir. Hasta, kese alındıktan sonra beslenme programını bir dahiliye doktoru gözetiminde düzenlemelidir. Dahiliye doktoru, yağların parçalanmasını kolaylaştıran safra kesesinin olmaması nedeni ile, direkt olarak karaciğerden salgılanacak yağ parçalayan enzimlerin kısıtlı ve geç salgılanmasını göz önüne alarak, az yağlı besinler önerebilir. Az yağlı yemek, kolesterolü yükseltecek besinleri tüketmemek hastayı rahat ettirecektir.

Hastalar beslenirken şunlara dikkat etmelidir:

  • Küçük porsiyonlar ve sık öğünler
  • Hafifçe buharda pişirilen yiyecekler
  • Yiyeceklerin iyi çiğnenmesi
  • Sıvıları küçük yudumlarla ve oda sıcaklığında içmek

Safra Kesesi Hastalarına Önerilmeyen Besinler

Yağlı et ve balık ürünleri, füme, kızarmış besinler, Kolesterol arttırıcı yumurta, hazır konserve besinler, lahana ve turşusu, karnabahar, patates kızartması, brokoli, ıspanak, enginar, biber, turp, kereviz, salatalık, baklagiller, tam yağlı peynirler süt ve yoğurt çeşitleri, kuruyemişler, fabrikasyon soslar, baharatlar, tüm dondurma ve hamurlu tatlılar, tüm çeşni çeşitleri, çikolata, kakao, kahve tüketilmemelidir.

Bu besinler tüketilirse ne olacak?

Bu durumda safra kesesi olmadığı için, karaciğer, yağ parçalayıcı enzimleri yetiştirmekte zorlanacak ve aşırı yüke maruz kalacaktır. Bu da karaciğerin zarar görmesi anlamına geliyor. Bu organ dev bir fabrika gibi çalışan, kana insülin vererek glikoz moleküllerinin hücreye geçip enerji sağlamasına yardım eder. Beyinden gelen bir çok emri yerine getiren karaciğer, fonksiyonlarını kaybederse çok daha ciddi sorunlar baş gösterir.

Exit mobile version