2 Mayıs 2024 Perşembe
Ana SayfaHaberlerPandemide çocukların varis şikayetleri arttı

Pandemide çocukların varis şikayetleri arttı

Pandemi sürecinde fiziksel aktivitenin azalması ve alınan kiloların kalp ve damar sağlığına olan yıkıcı etkilerinin tahmin edildiğinden çok daha büyük olduğunu ifade eden Dr. Öğretim Üyesi Bekir İnan, “Pandemi sürecinde gerçekleştirilen araştırmalar neticesinde Covid-19 virüsünün damar duvarlarında iltihap yapıcı etkisinin çok güçlü olduğu gözlemlenmiştir. Covid-19 virüsü, diğer risk faktörleriyle birlikte derin toplardamarlarda pıhtılaşmayı artırıcı etkiye sahiptir. Bunun neticesinde oluşan pıhtılar akciğere ulaşarak ölümle sonuçlanmaktadır.

Son bir yıl içerisinde gerçekleştirilen varis ya da venöz hastalarının şikayetlerinde artış olduğuna işaret etmektedir. Pandemi sürecinde evde kalınması, yaşamın durağanlaşması, kilo alınması ve fiziksel hareketliliğin kısıtlanması gibi faktörlerden dolayı varis düzeyleri az olan vakalarda varislerin ilerlemesi, kramp, ağrı, sızlama gibi semptomlar gözlenmiştir.” ifadelerine yer verdi.

Çocuklarda Varis Görüntüsü Nasıl Olur?

Çocuklarda varis oluşumuyla standart varis görüntüsünün karıştırılmaması gerektiğinin altını önemle çizen Dr. İnan, ebeveynlerin dikkat etmesi gereken detayları şöyle sıraladı;

  • Damarların belirgin hale gelmesi, tek bacakta şişlik olması ve boyutsal farklılıklar görülmesi
  • Damarlarda belirginleşme olmadan bacakta kalınlaşma olması
  • Her iki bacak ve ayak bileklerinin kalınlaşması
  • Damar beni yani hemanjiom ile birlikte görülebilecek renk değişimi
  • Haritaya benzer damar anomalileri görülmesi veya varis görüntüsünün oluşması. Böyle durumlarda yetişkinlerdeki varis görüntüleri görülür.

Çocukluk döneminde akla ilk gelen genellikle damar anomalileri olduğundan varis ihtimali ekarte edilmektedir. Damar anomalisi olduğuna dair değerlendirme yapılmadığında varis ihtimali değerlendirilmektedir. Bunun sebebi ise varis oluşumunun nedeninin genelde genetik yatkınlık olmasıdır. Çocukluk çağında görülen varis, ilerleyen yaşlarda kronik venöz yani toplardamar yetmezliğine yol açabilmektedir. Hastalıkların kronik hale gelmesi ise tedavi sürecini zorlaştırmaktadır. Bundan dolayı çocukluk döneminde görülebilecek olası varis sorunlarının engellenmesinde erken tanının önemi çok büyüktür. Varisin tedavisinin her zaman cerrahi operasyon olmadığına da çok dikkat edilmelidir.

Çocuklarda ve Yetişkinlerde Varis Tedavisi Farklıdır

 Çocuklarda ve yetişkinlere uygulanan varis tedavisinin farklı olması gerektiğine de değinen Dr. Bekir İnan, “Çocuklarda derin toplardamarların doğuştan olmama olasılığı her zaman dikkate alınmalıdır. Çocuklar kocaman varislerle bize gelse de onların normal varis olmadığı bilinmelidir. Çocuklarda görülen varislere herhangi bir müdahale yapıldığı takdirde dolaşımı bozulabilmektedir. Çünkü varis damarları, kirli kanı vücuda götürecek tek damardır. Varis hastalarında varis damarları alınsa da çocuklara böyle müdahale yapılma şansı yoktur. Varis hastalarının hepsine cerrahi operasyon yapılamaz veya varis damarının yok edilmesi gibi bir yaklaşım sergilenemez.

Varis rahatsızlığı olan çocuklarda daha dikkatli davranılarak altta yatan genetik bir hastalık veya damar anomalisinin olup olmadığı kesinlikle araştırılmalıdır. Damar anomalisinin de varis oluşumuna neden olabileceğini kesinlikle unutmamak gerekiyor. Varis tanısı konan çocuklar kesinlikle standart varis tedavisi yöntemiyle tedavi edilmemelidir. Altta yatan ciddi bir patolojik durumun gözden kaçırılması veya göz ardı edilmesi halinde istenmeyen sonuçlarla karşılaşılabilir. Çocukluk döneminde görülen varislerin tedavisinin tecrübeli kalp damar cerrahisi kliniklerinde yaptırılması gerekmektedir.” diye konuştu.

Varis Tedavileri Pandemi Sürecinde Aksatılmamalı

Varis ve venöz yetmezlik problemlerini hastaların pandemi sürecinde de ciddiye alması ve tedavi sürecinin ihmal edilmemesi gerektiğine vurgu yapan Dr. İnan, “Kısa dönemli araştırmalar neticesinde varis ve venöz yetmezliğine erken tanı konmasının ve tedavi edilmesinin önemi ortaya çıkmıştır.” şeklinde konuştu.  

Exit mobile version