Ana SayfaSağlıkHastalıkPandemi döneminde obezite ameliyatı olunabilir mi?

Pandemi döneminde obezite ameliyatı olunabilir mi?

Tüm dünyayı etkileyen koronavirüs salgını sağlık sistemi üzerinde oldukça etkili bir etkiye sahip. Obezite ve metabolik cerrahi de bu süreçten etkilenmiş ve acil olmayan tüm operasyonlar ertelenmiştir. Obezite ve diyabetin ilerleyici doğası gereği zamanında yapılamayan ameliyatlar morbidite ve mortaliteyi artırarak hastaların sağlık risklerini artıracaktır. Obezitenin neden olduğu komorbiditelerin türüne ve ciddiyetine bağlı olarak, bu artan risk daha da tehlikeli olabilir. Obezite ve metabolik sorunları olan hastaların sağlık risklerine göre ameliyat planlanması gerekir.

Sosyal uzaklaşma alışkanlıkları ve ev sahibi aile önlemleri, gıda alımını artırabilir ve hareketi kısıtlayabilir, bu da hastanın metabolik durumunun bozulmasına yol açabilir. Bu süreçte hastanın kendi yaşam tarzına bakma isteği azalabilir. Bu, obeziteye bağlı yan etkilerin artmasına neden olabilir.

Obezite Nedir?

Aşırı kilo halk tarafından obezite olarak bilinir. Aşırı vücut yağı birikiminden kaynaklanan ve tedavi edilmesi gereken bir hastalıktır. Obezite, gıda tarafından tüketilen enerji, metabolizma ve fiziksel aktivite ile tüketilen enerjiyi aştığında ortaya çıkar.

Nozokomiyal hastalık, insan kalp damar sistemini, solunum sistemini, hormon sistemini ve sindirim sistemini etkileyen ve birçok önemli hastalığın oluşumuna hazırlayan bir hastalıktır. Kalp hastalığı, şeker hastalığı, yüksek tansiyon, yüksek kolesterol, solunum yolu hastalığı, eklem hastalığı, düzensiz regl kanaması, kısırlık, iktidarsızlık, safra kesesi hastalığı, taş oluşumu, belirli kanser türleri, obeziteyle doğrudan ilişkili hastalıklardır.

Sonuç olarak obezite, insan ömrünü azaltan ve yaşamsal kaliteyi etkileyen bir hastalık olarak anlaşılabilir. Günümüzde yapılan araştırmalara göre obezite dünya genelinde özellikle son 20 yılda hızla artmış ve salgın hastalıklar şeklinde yayılmıştır. Ülkemiz de bu salgından etkileniyor. Kadın nüfusumuzun yaklaşık üçte biri ve erkek nüfusumuzun yaklaşık beşte biri obez.

Ameliyatsız Obezite Tedavisi Çözüm Olabilir

Obezite hastaları için ameliyatsız endoskopik teknikler daha az riskli bir çözüm olabilir. Hastanede yatış veya rehabilitasyon gerekmediğinden mide balonu veya mide botulinum gibi yöntemler obez hastalara etkili çözümler sağlayabilir.

Hastanın komorbiditelerinin ciddiyetine göre cerrahi yöntemin uygulanması gerekiyorsa, cerrahi yüksek derecede önleme ile gerçekleştirilebilir.

Hepimizin bildiği gibi Covid-19 komplikasyonları daha ciddidir çünkü obezite ve buna bağlı hastalıklar bağışıklık sistemini olumsuz etkiler. Tip 2 diyabet, kardiyovasküler hastalık, yüksek tansiyon, karaciğer, safra kesesi veya böbrek hastalığı ve hatta kanser, obezitenin neden olduğu ciddi sorunlara neden olan sağlık sorunlarıdır.

Kiloasu olması gerekeneden 45 kg’ın üzerinde olan ve fazla kiloya bağlı yan etkilerden muzdarip hastalar, kendilerine en uygun tedaviyi öğrenmek için uzmanlardan bilgi ve destek almalıdır.

Obezite Tedavisi Nasıl Olur?

Obezite aslında basit bir denkleme dayanmaktadır. Vücudun tükettiğinden daha fazla enerji emilirse depolanır. Potansiyel bir genetik / metabolik hastalık olmadığı sürece ister aşırı gıda alımı ister düşük enerji harcaması veya her ikisi olsun, burada ilk tedavi seçeneği olarak tıbbi beslenme ile başlanmalıdır.

Bu noktada, “kişisel” hangi kaynaklardan ve ne sıklıkla kalori tüketileceğini belirlemelidir. Diyetin amacı bire bir diyet listesini takip etmek değil, kişinin eğitiminin esnemesini, pozisyon değiştirmesini, yaşamaya devam etmesini ve en önemlisi bir yaşam tarzı oluşturmasını sağlamaktır. Beslenmenin yanı sıra düzgün egzersiz de yapmalısınız. Tıbbi yöntemler ikinci tedavi yöntemi haline gelir.

Obezite Tedavisinde Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?

Obezite, tedavi edilebilen kronik bir hastalıktır ve yaşam kalitesini ciddi şekilde düşürür. Obezite tedavisi kişiye özel olmalıdır. Obezite tedavisi; medikal beslenme (diyet) tedavisi, egzersiz tedavisi, davranış modifikasyon tedavisi, ilaç tedavisi ve cerrahi tedavi kullanılmaktadır. Obezite tedavisi hekimler, beslenme uzmanları, psikologlar ve fizyoterapistler ile iş birliği içinde olmalıdır. Ayrıca obezite ameliyatla tedavi edilebilir.

Obezite Teşhisi Nasıl Olur?

Obezite teşhisi en pratik olarak vücut kitle indeksi hesaplama sonuçlarına dayanır. Doktor, hastanın tıbbi geçmişini ve sorunlarını dinleyecektir. Vücut kitle indeksinin yanı sıra bel ölçümü de oldukça önemlidir. Çünkü bu sayı, obezitenin neden olabileceği hastalık riskini değerlendirmeye yardımcı olur.

Exit mobile version