19 Nisan 2024 Cuma
Ana SayfaHaberlerOkullardaki büyük tehlike! Öğrencilerin maske değişim riskine dikkat edilmeli

Okullardaki büyük tehlike! Öğrencilerin maske değişim riskine dikkat edilmeli

Küresel bir salgına dönüştükten sonra 11 Mart tarihinde ülkemizde de görülen koronavirüs salgınının hemen ardından tedbir amaçlı olarak ilk ve orta dereceli eğitim kurumlarında eğitim ve öğretime ara verildi. Yetkililer tarafından alınan tedbirlerle ülkemizde salgının önüne önemli ölçüde geçilirken, ‘yeni normal’ olarak adlandırılan dönem için salgının durumu dikkate alınarak adımlar atılıyor. Bu atılan adımlardan biri de eğitim ve öğretim hayatında oldu.

Ülkemizde eğitim ve öğretime 21 Eylül tarihinde ilk aşamada 1. sınıf ve okul öncesi öğrenciler ders başı yaparak başlayacak. Okulların açılmasıyla birlikte aileleri ve yetkilileri endişenlendiren en önemli konuların başında çocukların maske kullanım alışkanlıkları ile maske değişim riski geliyor. Çocuklar, kullandıkları eşyaları birbirleriyle değiştirmeye eğilimli oldukları için ‘Maske değişimi olursa sonuç ne olur?’ sorusu bugünlerde kafa kurcalıyor.

En Büyük Görev Aile, Öğretmen ve Okul Yönetimine Düşüyor

Eğitim ve öğretim sürecinde en büyük görevin ailelere, öğretmenlere ve okul yönetimlerine düştüğüne değinen Sağlık Bilimleri Üniversitesi Bakırköy Dr. Sadi Konuk Eğitim ve Araştırma Hastanesi Çocuk Enfeksiyon hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Nevin Hatipoğlu, “Çocuklara maske takılması, maskenin nasıl kullanılacağı, çıkartılacağı ve saklanacağı konularında mutlaka eğitim verilmelidir. Çocuklara verilen eğitimden sonra çocuklar gözetim altında tutularak uygulama denetlenmelidir. Bu süreçte ailelerin, öğretmenlerin ve okul yöneticilerinin çok dikkatli olması gerekiyor. Çocukların sürekli gözetim altında tutulması olmazsa olmaz koşuldur.” dedi.

Maske Değişiminin Önüne Geçilmeli

Maske değişimi ile ilgili çocukların nasıl yönlendirilmesi gerektiği ile ilgili önemli bilgiler veren Doç Dr. Nevin Hatipoğlu, “Çocuklara okuldayken arkadaşlarıyla maske değişimi yapmamaları ve maskelerini kimseyle paylaşmamaları gerektiği kesinlikle öğretilmelidir. Çocuklara maske eğitimi verilirken maskenin kişisel bir giyim eşyasından bir farkı olmadığı ve kişiye özel kullanılması gerektiği çok net olarak ifade edilmelidir. Çocuklara, kalem, silgi, kitap vb. okul eşyaları ile ilgili kimseyle alışverişte bulunmaması ve özellikle maske değiş tokuşundan kesinlikle kaçınması gerektiği ‘okulumuzun prensipleri’ başlığıyla çocuklara öğretilebilir.” şeklinde konuştu.

Bilgilendirme Her Yaşa Uygun Yapılmalı

Çocuklara bilgilendirme yapılırken yaşına uygun bilgilendirme yapılmasına çok dikkat edilmesi gerektiğini söyleyen Doç. Dr. Nevin Hatipoğlu, “Çocuklara kullandıkları maskenin kendilerine özel olduğunu ifade ederken ‘yemek kaşığımız ya da bardağımız nasıl bize özelse ve kimseyle paylaşmıyorsak maskemizi de kimseyle paylaşmamız gerekiyor’ gibi benzetmeler yapılarak çocuğun durumu daha rahat kavraması sağlanabilir.

Yine okullarda yemek yenirken maske zorunlu olarak çıkarılacak. Böyle durumlarda maske karışımının önüne geçmek için maskelerin üzerine etiket yapıştırılabilir. Dikkat edilmesi gereken diğer bir önemli husus ise çocukların alışık oldukları maskelerini takmalarını sağlamaktır. Çünkü başka bir maske çocuğun yüzüne düzgün oturmadığı takdirde çocuk, yüzüne çok sık dokunarak ayarlama yapacaktır. Bu da enfeksiyon riskini artırır. Ayrıca çocukların beslenme çantasına yedek maske mutlaka konulmalıdır. Çocuğun maskesi ıslanır ya da kirlenirse bu yedek maskesini kullanabilsin.” ifadelerine yer verdi.

Maske Çocuğun Oksijen Alımını Engellemez

Maskenin çocuğun oksijen almasına bir zararı olmadığına ve böyle bir inanışa sahip olan ailelerin kaygılanmasına gerek olmadığına değinen Doç. Dr. Nevin Hatipoğlu, “Maskenin çocukların oksijen alımına herhangi bir etkisi olmadığının ailelere çok iyi anlatılmasına gereksinim var. Ayrıca çocuklara, maskelerini koruma ve saklama yöntemleri çok iyi anlatılmalıdır. Çocuğa maske değişimi yaparken maskeyi iplerinden tutarak çıkarması gerektiği, uygun şekilde çöpe atması gerektiği ve maskeyi çöpe attıktan sonra ellerin su ve sabunla yıkanması ya da antiseptikle temizlenmesi gerektiği çok iyi anlatılmalıdır.

Maske takmakta zorlandığı için maske takmak istemeyen çocuklara sevdikleri karakterlerin resminin olduğu maskeler alınarak maske takma alışkanlığı kazandırılabilir. Çocukların maske takma alışkanlığı kazanmasında farklılıklar olabilir. Bu nedenle aileler, okul yönetimi ve öğretmenler birlikte hareket etmelidir.” dedi.

Exit mobile version