18 Nisan 2024 Perşembe
Ana SayfaKoronavirüsKoronavirüsten kendinizi korumak için nasıl maske seçmelisiniz?

Koronavirüsten kendinizi korumak için nasıl maske seçmelisiniz?

Bilim insanları maske takmanın ölümcül Koronavirüsün yayılmasını önleyeceği konusunda kesin olarak, fikir birliğine varmış durumdalar. Bu nedenle aşağıdaki yazıda hangi maskeleri kullanmanın uygun olduğuna dair derlediğimiz bilgileri size sunuyoruz. Öncelikle maske ve Covid-19 arasındaki bağlantıyı inceleyelim.

Maske Takmak Neden Gerekli?

Bilim insanları yaptıkları çalışmalar sonucu, Koronavirüsün yayılma yollarını kesin olarak saptadılar. Elde edilen bilimsel verilere göre Koronavirüs, enfekte bireyler hapşırdığı, öksürdüğü ya da konuştuğu sırada havaya saçtıkları küçük damlacıklar içinde etrafa yayılır. Bu mikrop içeren damlacıklarla kirlenmiş bir yüzeye ya da cisme dokunan birey, daha sonra,gözüne, burnuna ya da ağzına dokunduğu takdirde Koronavirüs vücuda giriş yapar. İşte bu nedenle maske takmak mikroplu parçacıkların vücuda girmesini ve havaya yayılmasını mekanik bir şekilde önler. Fakat Koronavirüskorunma amacı ile maske seçimi yapılırken, bütün maskelerin aynı olmadığı da hesaba katılmalıdır.

Tek Kullanımlık Maske Ve Yeniden Kullanılabilir Maske Karşılaştırması

Yüz maskeleri tek kullanımlık ya da yeniden kullanılabilir olmak üzere 2 grupta incelenmektedir. Tek kullanımlık maskeler, daha kolay kullanılmasına ve pratik olmasına karşılık sadece 1 kez kullanılabilir. Bunun anlamı tek kullanımlık maske tercih ederseniz, salgın dönemine çok fazla çöp oluşumuna sebep olacağınızdır.

Tekrar kullanılabilir bir maske tercih etmek, hem çevreci, hem de ekonomik açıdan çok daha iyi bir seçim olacaktır.

Yeniden Kullanılabilir Maske Seçimi

  1. Bilim insanları yaptıkları araştırmalar sonucu, yeniden kullanılabilir maske ve Covid 19 yayılımını önlemek açısından maske yapımında kullanılan kumaşın kalitesi ve kumaş katmanları sayısı arasında doğrudan bağlantı olduğunu buldular. Maske seçiminde dikkat edilmesi gereken noktalar şunlardır:
  2. İnternet üzerinden satın alabileceğiniz antimikrobiyal ajanlarla muamele edilmiş kumaşlardan üretilen maskeleri tercih edebilirsiniz.
  3. Kumaşı daha kalın iplikle ve daha sık işlenmiş maskelerin koruyucu özelliği daha fazladır.
  4. 3 Katmanlı maskelerin koruyuculuğu, tek katmanlı maskelerden daha çoktur.
  5. Kumaş katmanları arasına filtre eklenmesi, maskenin koruyuculuğunu önemli ölçüde arttırır.
  6. Yüz maskesi tercihi yapılırken ağzınıza ve burnunuza sıkıca oturan bir maske seçmelisiniz. Bu açıdan ideal maskeler, bir burun köprüsüne sahip olacak şekilde üretilmiştir.
  7. Kapaklı maske seçmek nefes alınabilmesi açısından daha iyi bir tercihtir. Özellikle kumaş maskeler ile nefes almakta zorluk çeken bireyler için, kapaklı maskeler iyi seçeneklerdir.
  8. Maske vb. koruyucu eşyaları uygunsuz kullanmak çapraz kontaminasyona maruz alma riskini arttırmaktadır. (Çapraz kontaminasyon herhangi bir yüzeyden ya da nesneden vücuda mikrop girmesi olarak tanımlanabilir). Yüz maskesi takmak, ne yazık ki kullanıcının ya da çevresindekilerin enfeksiyondan % 100 korunacağı anlamına gelmemektedir. Bu tip ekipmanları doğru kullanmak enfeksiyon kapma riskini en aza indirgemek bakımından önemlidir.
Exit mobile version