Ana SayfaDiyetKetojenik diyet nedir? Ketojenik diyet nasıl yapılır?

Ketojenik diyet nedir? Ketojenik diyet nasıl yapılır?

Son zamanlarda oldukça sık uygulanmaya başlayan ketojenik diyet hem kalorilerin yakılmasına hem de çeşitli hastalıkların iyileşmesinde büyük rol oynamaktadır. En başta da kanser hastaları bu diyeti uygulamaktadırlar. Kanser hastaları bu diyetle oluşabilecek metastazları engelleyebilmektedirler. Ayrıca ketonojik diyet ile uygulanan kemoterapi ve radyoterapilerin daha etkin sonuç vermeleri sağlanmaktadır.

Ketojenik Diyet Nedir?

Ketojenik diyeti diğer diyetlerden ayıran en önemli özelliği kandaki yüksek şeker oranını düzenlemektir. Düşük karbonhidrat tüketerek zayıflamanın en etkili çözüm yolu olduğunu söyleyen diyetisyen doktorlar ketojenik diyet programını önermektedirler. Karbonhidrat bakımından fakir gıdalarla beslenilmesi sadece kilo kaybına neden olmayıp hastalıklara da şifa olmaktadır. Kanser hastalarına büyük şifa kaynağı olabilecek bu diyet kanser hücrelerinin çoğalmasını engellemektedir. Kilo vermek istiyorsanız yağ vücudunuzda ki fazla depolanan yağlardan kurtulmanız gerekmektedir.

Ketojenik diyet vücudunuzda ki glikoz oranını kısıtlamaktadır. Yani karbonhidratları kısıtlı şekilde tükettiğiniz için glikoz oranında da düşüş oluşmaktadır. Yine bu diyetle sağlıklı yağlar ve proteinli gıdalar yeterli ve dengeli şekilde vücuda alınmaktadır. Pirinç, pekmez, bal, ekmek, börek, pasta, makarna yani unlu gıdalar ve onlarla yapılan tüm mamuller uzak durulması gereken gıdalardır. Bu besinlerden uzak dururken aynı zamanda vücudunuz vitamin ve minerallerin eksikliğini yaşamamalıdır.

Ketojenik Diyet Nasıl Yapılmalı?

  • Yemeklerinizi ekmeksiz tüketmeniz gerekmektedir.
  • Kullanacağınızın yağların sağlıklı olmasına özen göstermeniz gerekmektedir. Bitkisel yağlar omega-3 ve D vitamini sağlarlar. Bu açıdan önemlidirler. Bu yağlar arasında sayılabilecek kenevir yağı, keten yağı, balık yağı ve kolza tohumu yağı kullanmanız gerekmektedir. Bu yağları salatalarda, ısıtmadan kullanmalısınız. Lor peynirle hazırlayacağınız salatalarda da kullanabilirsiniz.
  • Süt ve süt ürünlerinde süt şekerinin az olmasına dikkat etmelisiniz. Yağı azaltılmış yani ‘light’ kelimesi olan gıdalarda fazlaca süt şekeri vardır. Evet, yağları azaltılmıştır ancak süt şekeri ilavesi fazladır. Bu ürünleri almak yerine normal yağ içerikli ürünleri almalısınız.
  • Diyetinizde kahvaltıda kullanacağınız peynir çeşitleri keçi, koyun, eski kaşar veya tam yağlı krem peynirler olmalıdır.
Exit mobile version