28 Mart 2024 Perşembe
Ana SayfaSağlıkDoğal TedaviKaraciğerinizi doğal yollardan temizleyen 6 mucizevi gıda

Karaciğerinizi doğal yollardan temizleyen 6 mucizevi gıda

Günümüz insanının işlenmiş gıda tüketmeden geçirdiği bir gün bile yok. Bu yetmezmiş gibi çok ciddi bir çevre kirliliği problemiyle karşı karşıya kalınıyor. Her gün bedenimize bir dolu koruyucu katkı maddesi giriyor....

İçerikleri

Günümüz insanının işlenmiş gıda tüketmeden geçirdiği bir gün bile yok. Bu yetmezmiş gibi çok ciddi bir çevre kirliliği problemiyle karşı karşıya kalınıyor. Her gün bedenimize bir dolu koruyucu katkı maddesi giriyor. Bu nedenle bedenimizin sağlıklı kalabilmesi için arada sırada ona güçlendirici takviyeler yapmak son derece gerekli. Karaciğerimiz bedendeki toksinleri atmada çok önemli bir role sahip. Karaciğer olmadan beden yiyeceklerdeki besini özümseyemez. Bedendeki toksinleri atmak ve karaciğeri temizlemek için günlük diyetinize videomuzda yer alan 6 karaciğer dostu gıdayı ekleyebilirsiniz:

Karaciğerinizi Doğal Olarak Temizleyen 8 Süper

Karaciğerin vücuttaki 500’den fazla fonksiyondan sorumlu olduğunu biliyor muydunuz?

Vücudun en büyük organı olarak, karaciğerin sizi canlı ve sağlıklı tutmak için birçok hayati işlevi vardır. Karaciğerin yaptığı tüm 500 işlevi listelemesek de, karaciğerin rolünün şunlar olduğunu not etmek önemlidir:

  • Vitaminleri ve demiri depolamak,
  • Saklanan şekeri vücudun şeker seviyeleri normalin altına düştüğünde kullanılabilir şekere dönüştürmek,
  • kırmızı kan hücreleri ve yağları parçalamak ve sindirmek için safra üretirler.
  • En önemlisi, karaciğer zararlı maddelerden kurtulmak için kanın detoksifikasyonuna yardımcı olur.

İyi haber şu ki, karaciğer kendini yenilemekte oldukça etkilidir ve bu yüzden bir şans verildiğinde karaciğerdeki hücreler yenilenebilir ve gerektiği gibi çalışabilir.
Son on yılda, ‘detoks’ kelimesi, acı biber, limon ve akçaağaç şurubu karışımları ile meyve suyunun özdeşleşmesi olmuştur. Ancak karaciğeri detokslamak bu kadar aşırı olmak zorunda değildir. Bir detoks, esas olarak toksinlerin vücuttan atılması işlemidir, bu nedenle ilk adım, rafine şeker, tütün, alkol ve aşırı kahve tüketiminizi azaltmaktır. Daha sonra diyetinize bir dizi süper gıda ekleyerek, bu çalışkan organı doğal olarak temizleyebilir ve koruyabilirsiniz.

Karaciğerinizi doğal olarak detoks haline getiren ve temizleyen en iyi sekiz süper gıdadan oluşan listemiz.

1-Çay

Yapılan çalışmalar çayın karaciğer için yararları olabileceğini göstermiştir. Japonya’da yapılan bir araştırma günde 5-10 bardak yeşil çay içmenin, karaciğer sağlığının kandaki belirteçleri ile ilişkili olduğunu buldu. Bu, kateşin adlı karaciğer fonksiyonuna yardımcı olduğu bilinen bir bileşiğe bağlı olabilir. Yeşil çay, bu bitkinin antioksidanıyla doludur. Sadece olumsuz etki yapabileceği için yeşil çay ekstraktına dikkat edin.

2-Potansiyel Sebzeler

Brokoli, karnabahar, brüksel lahanası ve lahana karaciğer için faydalı sebzelerdir. Bu sebzeler, karaciğerin toksin temizleme enzimlerini tetikleyen başlıca bir glutation kaynağıdır. Bu potansiyel sebzeleri yemek, sisteminizde glikozinolat üretimini artıracak, kanserojen ve diğer toksinlerin atılmasına yardımcı olacaktır.

3-Zerdeçal

Baharat ve pigment olarak kullanımına ek olarak, zerdeçal Hindistan’da yüzyıllardır tıbbi amaçlar için kullanılmıştır. Kurkumin zerdeçalda aktif maddedir ve güçlü biyolojik özelliklere sahiptir. Bu baharat, toksinleri temizleyen enzimlere yardımcı olur ve karaciğer hücrelerini tamir eden antioksidanlar içerir. Aynı zamanda safra üretimini arttırırken karaciğere metallerin detokslanması konusunda yardımcı olur.

4-Narenciye

C vitamininin büyük bir kısmını narenciyeler sağlar. Narenciye karaciğeri uyarır ve toksik maddelerin su tarafından emilebilecek maddelere sentezlenmesine yardımcı olur. Greyfurt  antioksidan içerdiğinden özellikle faydalıdır.

5-Pancar

Pancar aynı zamanda hem C vitamini hem de sindirim sistemi için doğal temizleyici olan sağlıklı bir lif dozu içerir. Ancak daha etkileyici olan pancarlar kanı temizleyerek oksijenin artmasına yardımcı olur ve daha hızlı atılmalarına yardımcı olmak için toksik atıkları parçalayabilir. Safra akışını uyarırlar ve enzimatik aktiviteyi arttırırlar.

6-Sarımsak

Sarımsak, vücudunuzun toksinleri dışarı atmasına yardımcı olan karaciğer enzimlerini aktive eden kükürt yüklüdür. Sarımsak da yüksek miktarda selenyum tutar. Selenyum, karaciğerlerimizdeki doğal antioksidan enzim seviyelerini artırmaya yardımcı olduğu gösterilen temel bir mikro besindir. Selenyum ile takviye oksidatif, stresin yol açtığı hasarla mücadelede ciğerlerimize daha fazla  destek verir.

7-Ceviz

Ceviz, özellikle amonyak detoksifiye ederken, normal karaciğer temizleme faaliyetlerini destekleyen iyi bir glutation, omega-3 yağ asitleri ve amino asit arginin kaynağıdır.

8-Zeytinyağı

Bir yağ olmasına rağmen, zeytinyağının sağlıklı bir yağ olduğu kabul edilir. Zeytin, kenevir ve keten tohumu gibi soğuk preslenmiş organik yağlar karaciğere büyük destek sağlar ve vücuda vücuttaki zararlı toksinleri emebilecek sıvı bir baz sağlar. Ayrıca karaciğerdeki yağ seviyelerini azalttığı gösterilmiştir.