19 Nisan 2024 Cuma
Ana SayfaSağlıkHastalıkKamburluk (Kifoz) neden olur? Kamburluğu düzeltecek egzersizler

Kamburluk (Kifoz) neden olur? Kamburluğu düzeltecek egzersizler

Ortopedik hastalıklardan biri olan kamburluk, omurganın öne doğru eğilmesi ile ortaya çıkar. Peki, kamburluk nedir? Belirtileri neler? Neden olur? Tedavisi var mı? Kamburluğu düzeltecek egzersizler ve daha fazlası haberimizde.

Kamburluk diğer adıyla kifoz hastalığı toplumda yaygın görülen ortopedik bir hastalıktır. Sırt bölgesi olması gerekenden daha fazla kavislidir. Kişinin günlük hayatını olumsuz etkiler. Ayakta durmakta ve nefes almakta güçlük çeker. Hareket kabiliyeti kısıtlanır.

Günümüzde özellikle masa başı ofis işleri yapanlarda daha sık görülür. Kamburluk neden olur sorusunun birkaç yanıtı olmakla birlikte, duruş bozuklukları etkili nedenlerdendir. Yani vücudun yanlış pozisyon alması, sırt bölgesinin kavislenmesine yol açar.

Kamburluk(Kifoz) Nedir?

Omurganın şekli hakkında bilgi sahibi olunursa kamburluk nedir sorusuna cevap verilmiş olur. Üç bölümden oluşan omurga; boyun, alt sırt ve lordoz eğrilerinden oluşur. Omurgada bulunan bu eğriler insanın dengesini ve dik durmasını sağlar. Eğer biri çok büyük ya da çok küçük olursa duruş bozukluları sonucunda kamburluk olur.

Omurganın olması gereken açı 20 ila 45 derece arasındadır.50 dereceden fazla olan açılar tıbbi olarak kifoz kabul edilir. Kifoz, ergenliğe giren çocuklarda kemik büyümesi sonucunda görülebildiği gibi her yaştan insanda da görülebilir. Kifoz, sırt ve bel kısmındaki kaslar zayıflaması ve bu iki bölgedeki boşlukların dolması ile oluşan ortopedik bir rahatsızlıktır.

Kamburluğun Yaygın Nedenleri Neler?

Ergenlik dönemindeki kız ve erkek çocuklarda kemik büyümesi ve duruş bozuklukları kamburluğa neden olur. Ayrıca bilgisayar başında çok vakit geçirenler ile genetik faktörler kamburluğun yaygın nedenleri arasındadır. Diğer nedenleri inceleyelim.

  • Yaşlılık
  • Doğum kusurları
  • Disk kayması
  • Duruş bozuklukları
  • Omurga yaralanması
  • Üst sırtta kas güçsüzlüğü
  • Anormal şekilli omurlar

Kamburluk Belirtileri Neler?

Zamanla ilerleyen kamburluk vücutta görünen fiziksel deformeler dışında organlar üzerinde de rahatsızlığa neden olur. Kamburluk belirtileri omurganın eğrilik açı ve şiddetine göre değişir.

  • Görünür bir kambur
  • Sırt ağrısı ve sertlik
  • Boyun ağrısı ve sertlik
  • Yorgunluk
  • Sıkı diz kirişleri
  • Sindirim problemleri
  • Solunum güçlüğü
  • Bacaklarda zayıflama, uyuşukluk
  • Yürümeden ve ayakta durmakta güçlük
  • Denge kaybı

Kamburluk Tanısı Nasıl Koyulur?

Doktor Muayenesi:

Doktor muayenesi ile hasta tıbbi öyküsünü anlatır ve fiziki muayenesi yapılır. Muayene sonucuna göre hastaya ‘’öne eğilme testi’’ uygulanır. Böylelikle omurganın eğriliğinin ne durumda olduğu gözlemlenir.

Röntgen:

Kemik anormalliğini anlamak için doktor röntgen ister. Genellikle röntgen sonuçları hastanın omurga eğriliği hakkında net bilgi verir.

Pulmoner Fonksiyon Testi:

Kamburluk çok ilerlemiş ise doktor solunum fonksiyonu testi yapar. Hastanın nefes almasında kısıtlanma olup olmadığı kontrol edilir.

MRI taraması:

Hastalık doğuştan ise ya da omurilik sıkışması gibi ciddi vakalarda, MRI taraması için hasta yönlendirilir. Ayrıca nörolojik testler uygulanır.

Kamburluk Tedavisi Nasıldır?

Tedavide amaç eğriliğin ilerlemesi ve deformasyonu durdurmaktır. Kamburluk tedavisi için hastaya, cerrahi olan ve cerrahi olmayan yöntemlerden uygun olan belirlenir. Ayrıca tedavi yöntemini etkileyen bir takım kıstaslar değerlendirilir. Bunlar;

  • Hastanın genel sağlığı ve yaşı,
  • Eğriliğin şiddeti,
  • Kifoz türüdür.

Cerrahi Olmayan Tedavi Yöntemleri

1-Fizik Tedavi: Sırt ağrısı ve duruş bozukluklarını durdurmak için fizik tedavi tercih edilir. Bu sayede sırt ve karındaki kaslar güçlenir.

2- Gözlem: Aralıklı ziyaretler ile doktor hastayı gözlemlemek isteyebilir. İhtiyaç duyuldukça röntgen çekilir. Eğriliğin durumu gözlemlenerek, başka tedaviye ihtiyaç olup, olmadığı tespit edilir.

3- NSAID İlaçlar: Ağrıları hafifletmek için ibuprofen, naproksen, aspirin gibi NSAID ilaçlar verilir.

Cerrahi Tedavi Yöntemleri

Spinal Füzyon Ameliyatı: Omurlardaki eğrilik 75 derecenin üzerinde olan şiddetli kamburluk ağrılarında ameliyat yapılır. Spinal füzyon ameliyatının amacı eğriliği azaltmak ve ağrıları sonlandırmaktır. Bu operasyon bir kaynak işlemidir. Eğriliğe neden olan omurlar yeniden düzenlenir. Kemik grefti yani küçük kemikler boşluklara yerleştirilir. Bu işlem için metal ve vidalar kullanılır. Operasyon sonucunda omurgada kaynaşma beklenir.

Kamburluk Korsesi Nedir?

Kamburluk korsesi hafif ve orta düzeyde omurga eğrilikleri olanlar için önerilir. Eğriliğin ilerlemesi durur ve sırt desteği sağlar. Ayrıca hastanın dik durmasına yardımcı olur. Yelek gibi giyinen korseler hastalara tedavi sürecinde yardımcı olan medikal malzemelerdir.

Kamburluğa İyi Gelen Egzersizler

Haberimizin detaylarında kamburluğun nedenleri arasında duruş bozuklukları olduğuna işaret etmiştik. Kamburluğa iyi gelen egzersizler ile kötü duruşun sonuçlarını hafifletebiliriz.

Kobra egzersizi:

Yere yüzüstü uzanıp, avuçlarınızı omuzlarınızın üzerine sabitleyin. Avuçlarınızdan aldığınız destek ile kalçanızı sıkarak, göğsünüzü yukarı kaldırın. Aşağı inerken nefes alın, kalkarken nefes verin. İşlemi 3 saniyede tutun. Günde 6 defa yapabilirsiniz.

Köprü egzersizi:

Dizlerinizi bükün ve kollarınızı iki yana doğru açın. Bacaklardan destek alarak belinizi yukarı kaldırın. Ardından nefes verin ve karnınızı sıkın. Yukarı kalktığınızda vücudun düz olmasına dikkat edin. İşlemi 3 saniyede tutun. Günde 10 defa yapabilirsiniz.

Pelvik devirme egzersizi

Sırt üstü yere uzanın. Ayaklar yerde düz olacak şekilde dizleri bükün. Sırtı ve kalçaları zeminde düz tutmaya gayret edin. Ardından yavaşça sırtınızı kamburlaştırın. Birkaç saniye bekleyip, düz konuma gelin. Hareketi 5 defa tekrarlayın.

Plank egzersizi:

Şınav pozisyonunda ortalama 35 saniye bekleyin. İlk denemenizde bir defa yeterlidir. Sonraki egzersizler için sayıyı arttırın.

Bu egzersizler kamburluk tedavisi aşamalarında size kolaylık sağlayacak ve kötü duruş pozisyonlarınızı değiştirecektir. Egzersizlere başlamadan önce ısınma hareketleri yapmalısınız ve mutlaka öncesinde doktorunuza danışmalısınız. Ayrıca pilates ve yoga gibi aktiviteler de kamburluk rahatsızlıklarına yardımcı olur.

Exit mobile version