18 Nisan 2024 Perşembe
Ana SayfaSağlıkHastalık BelirtileriKalbinizin doğru çalışmadığını gösteren 8 uyarı işareti!

Kalbinizin doğru çalışmadığını gösteren 8 uyarı işareti!

Hem erkekler hem de kadınlar, belirli bir yaşam tarzıyla bağlantılı çeşitli nedenlerden dolayı kalp hastalığından muzdariptir. Bununla birlikte, bize kalp rahatsızlığı hakkında bilgiler veren birçok işaret var. İşte kalbinizin sağlıklı olmadığını ve düzgün çalışmadığını gösteren o işaretler.

İçerikleri

Uzmanlar kardiyovasküler hastalıkların, tüm kanser türlerinin toplamından daha fazla cana mal olduğunu belirtiyorlar. Ayıca dünyadaki ölümlerde ilk sırada kalp damar hastalıkları gelirken, yılda en az 18 milyon kişi bu hastalık nedeniyle hayatını kaybediyor. Sağlıksız bir kalbin neden olduğu yaşamı tehdit eden bazı sorunlar ve hastalıklar ise şunlar:

  • Kalp krizi: Kalbe giden kan akışı (dolayısıyla oksijen) kısmen veya tamamen kesildiğinde meydana gelir. Kalp krizlerine tıkalı arterler neden olur.
  • Kalp yetmezliği: Kalp yetmezliği, kalbin kanı normalde yaptığı gibi içeri ve dışarı pompalayamadığında meydana gelir.
  • Koroner kalp hastalığı: KKH, kalbinizdeki iki koroner arterde plak oluştuğunda ortaya çıkar. Koroner kalp yetmezliğinde ölüm oranı çok yüksektir.
  • İnme: Felç, kalbinizden beyninize kan akışı bozulduğunda veya durduğunda meydana gelir.

Vücudumuz yaşlandıkça, bu sorunlar ve hastalıklar, yaşlanmanın belirtileri olan kaçınılmaz faktörler nedeniyle daha yaygın hale gelir. Doğrudan kalp ile ilgili oldukları için bunlar şunları içerir:

  • Düşük kalp atış hızı,
  • Kalbin duvarlarının kalınlaşması,
  • Kan pompalamakla ilgili olduğu için gücünde genel bir zayıflama (sonuçta kalp kaslı bir organdır).

Söylemeye gerek yok, özellikle siz veya sevdiğiniz biri yaşlandıkça kalbinizi ve sağlık durumunuzu anlamak önemlidir. Sağlıksız bir kalbin basit rahatsızlıklar veya ciddi olmayan tıbbi sorunlar olarak aktarılan birçok uyarı işareti vardır. Bu semptomlardan birine sahip olmak sağlıksız bir kalbin güçlü bir göstergesi olmasa da, birden fazla semptomun olması – sürekli öksürük ve göğüste ağrı gibi – kalp hastalığınız olduğunu veya kalp krizinin yaklaştığını gösterebilir.

İşte Kalbinizin Doğru Çalışmadığını Gösteren 8 Uyarı İşareti!

Bu semptomlardan herhangi birinin bir kombinasyonunu yaşarsanız, ihtiyacınız olan yardımı almak için sizin veya bakıcınızın bir sağlık uzmanını araması önemlidir.

1- Kola yayılan ağrı:

Çoğu erkek sol kolunda ağrı yaşarken, kadınlar kollarından birinde veya her ikisinde aynı ağrıyı yaşarlar. Bazı kadınlar, kalp krizi geçirmeden önce alışılmadık bir dirsek ağrısı yaşadıklarını da belirttiler. Bunun nedeni, kalbinizden gelen ağrının, vücudunuzun birçok sinirinin bağlı olduğu omuriliğinize gitmesi ve beyninizin kafasının karışması ve durum böyle olmadığında kolunuzun gerçek acı içinde olduğunu düşünmesidir.

2- Kronik öksürük:

Öksürük, çeşitli sorunlardan kaynaklanabilir ve aynı zamanda kardiyovasküler hastalığın bir işareti olabilir. Kan içeren pembemsi bir sıvı üreten sürekli öksürük, kalp yetmezliğinde çok yaygındır. Ancak öksürük, nefes darlığı ve ani nefes kaybı olan çok daha ciddi bir semptomun alt belirtisidir .

3- Aşırı kaygı:

Birçok çalışma, hayatlarının çok erken dönemlerinden itibaren aşırı anksiyeteden muzdarip insanların kalp hastalığına yatkın olduğunu göstermiştir. Anksiyete, çok stresli bir yaşam tarzından veya panik bozukluğu ve fobik anksiyete gibi çeşitli bozukluklardan kaynaklanabilir. Anksiyetenin kalbiniz üzerindeki etkilerinden bazıları arasında taşikardi, yüksek kan basıncı ve düşük kalp atış hızı bulunur.

Şişmiş bacaklar, ayak bilekleri ve ayaklar:
Şişmiş bacaklar, ayak bilekleri ve ayaklar

4- Şişmiş bacaklar, ayak bilekleri ve ayaklar:

Kalbiniz iyi pompalanmadığında, kan damarlarınızdan gelen sıvı çevre dokulara sızar. Bacaklarınız ve ayaklarınız yerçekimine bağlı olarak en sık görülen rahatsızlık yerleridir. Buna periferik ödem denir ve buna sahip birçok kişide kalp hastalığı yoktur. Ancak yine de sürekli olarak ayaklarınızda çorap izleri görüyorsanız bu, kalp  hastaları arasında çok yaygın bir semptomdur ve buna çok dikkat etmelisiniz.

5- İştahsızlık ve mide bulantısı:

Kalp hastalığından muzdarip birçok hasta, sadece birkaç lokma yemiş olsalar bile iştahsızlık ve / veya mide bulantısı gösterirler. Bunun nedeni, karaciğer ve bağırsaklarda sıvı birikiminin düzgün sindirime müdahale etmesidir. Bu semptomları genellikle karın ağrısı izler ve hepsini bir arada yaşıyorsanız hemen doktorunuzu ziyaret etmelisiniz.

6- Deri döküntüleri veya olağandışı lekeler:

The Journal of Allergy and Clinical Immunology ve Journal of the American College of Cardiology tarafından gerçekleştirilen 2 ayrı araştırma projesi, egzama ve zona kalp hastalığının yüksek risk faktörleri olduğunu göstermiştir. Egzama geçirenlerin yüksek tansiyondan muzdarip olma ihtimalinin % 48 ve yüksek kolesterole sahip olma olasılığının % 29 olduğu bulunmuştur. Ek olarak, zona geçirenlerin kalp krizi geçirme olasılığı, bu rahatsızlığı olmayanlara göre % 59 daha yüksektir.

7- Bilinci kaybı veya bayılmak:

Baş dönmesi ve bilinç kaybı kalp hastaları arasında çok yaygındır. Kalp kanı iyi pompalamadığında, bunun nedeni kan akışının tıkalı bir arterden veya bir kapakçığın daralmasından engellenmesidir. Nefes darlığı hissederseniz ve kısa bir süre bayılırsanız, hemen bir doktoru arayın ve kalbinizi kontrol ettirin.

9- Ciltte soluklaşma veya mavimsi bir cilt:

Bu en yaygın semptomlardan biri değildir, ancak ortaya çıktığında kan akışının azalması, kırmızı kan hücrelerinin sayısının azalması nedeniyle olur ve kalbinizin kanı olması gerektiği gibi pompalamadığının bir işareti olabilir. Şok bu semptomun ana nedenidir ve solukluk tüm vücudunuzda veya belirli bir vücut bölümünde, örneğin bir uzuvda görünebilir. Ancak, solgunluğu fark ederseniz paniğe kapılmayın. Şok olup olmadığınızı veya anemi gibi başka bir sorun olup olmadığını kontrol edin.

Bonus:

Unutmayın önleme önümüzdeki herhangi bir sorununu çözme anahtarıdır. Egzersizin büyük rol oynadığı sağlıklı bir yaşam tarzı sürdürmeye çalışmak, sigara ve alkol tüketiminden olabildiğince uzak durmak, sağlıklı bir kalp için olmazsa olmazlardandır.

Bu semptomlar her kalp hastasında mutlaka görülmez, ancak bunlar bu rahatsızlığın en yaygın uyarı işaretlerinden bazılarıdır.

Kalbinizin doğru çalışmadığını gösteren 8 uyarı işareti!