28 Mart 2024 Perşembe
Ana SayfaSağlıkHastalık Belirtileriİyot eksikliğinin bu 10 belirtisini göz ardı etmeyin!

İyot eksikliğinin bu 10 belirtisini göz ardı etmeyin!

İyot, yaşam için gerekli olan bir eser elementtir çünkü tiroid hormonlarının işleyişi için önemli bir bileşendir. İyot seviyeleri yetersiz olduğunda vücut, tiroid hipotiroidizme yol açabilecek kadar T3 (triiyodotironin) ve T4 (tiroksin) hormonlarını üretemez. Bu durum, vücudun metabolik süreçlerinde farklı sağlık problemlerine neden olur.

İçerikleri

Hipotiroidizm, tedavi edilmezse obezite, infertilite, eklem ağrısı ve kalp hastalığı gibi ciddi komplikasyonlara neden olabilir. Vücut doğal olarak iyot üretemez. Bunun yerine, yiyecek, içecek ve takviyeler gibi dış kaynaklardan iyot alır. İyotlu sofra tuzu kullanılmasından bu yana, iyot eksiklikleri dünya çapında önemli ölçüde azalmıştır, ancak dünya nüfusunun yüzde 30’u iyotlu tuz kullanmamaktadır. Coğrafi konumlar, hastalıklar ve cinsiyet iyot tüketimini etkileyen birkaç faktördür.

İyot eksikliğinin insan sağlığı üzerinde büyük etkileri vardır. İyot eksikliği, vücuttaki normal kimyasal, hormonal ve enzimatik süreçleri dengesizleştirir. İyot eksikliğiniz olabileceğini düşünüyorsanız, uygun bir tedavi planını tartışmak ve geliştirmek için sağlık uzmanınıza danışın.

İyot Eksikliğinin Sık Görülen 10 Belirtisi

1- Yorgunluk

Tiroid hormonları metabolizmayı hızlandırmak için iyot kullanır. Hipotiroidizm gelişen (yetersiz bir iyot seviyesi olan) kişinin vücudunda tüm metabolik süreçler azalabilir. Metabolizma, vücudun enerji için kullandığı kalorilerin yakılmasıdır. Metabolizma hızında meydana gelen bir azalma vücudun enerji üretimini yavaşlatır, bu da zayıflık ve yorgunluğa neden olur.

2- Kas ve Eklem Ağrıları

Normal zamanlarda kolaya yapılan bir aktivite iyot eksikliğinde daha zor yapılabilir. Bu zayıflık ve ağrılar, mevcut enerjinin eksikliğinden kaynaklanmaktadır. Kaslar özellikle düşük enerjiye karşı savunmasızdır. Tedavi edilmeyen hipotiroidizm vakalarında periferik vasküler hastalık gelişebilir. Bu tür hastalık periferik sinirlere zarar verir, kollarda ve bacaklarda ağrı, uyuşma ve karıncalanmaya yol açar.

3- Kilo Alma

İyot, tiroid hormonu üretimi için kritik öneme sahiptir. Yavaş bir metabolizma, enerji için daha az kalori yakıldığı anlamına gelir. Kaloriyi düzgün bir şekilde yakılmadığında, vücutta kullanılmayan kalorileri yağ olarak depolanır ve bu da kilo artışına neden olabilir.

4- Depresyon  ve Hafıza Problemleri

Hipotiroidizm erken evrelerde depresyon ve hafıza sorunlarına neden olabilir. Vücut enerji için kalorileri metabolize edemediğinde, beynin verimli bir şekilde işlenme ve tepki verme yeteneğini etkiler. Düşünce süreçleri ve bellek yavaşlar ve dağılabilir. İyot eksikliği zihin ve beden içindeki birçok kimyasal reaksiyonu etkiler. Araştırmacılar, kimyasal dengesizliklerin depresyon ve anksiyete gibi zihinsel bozukluklara neden olabileceğini kanıtladılar.

5- Vücutta Soğukluk Hissi

Vücutta hissedilen soğukluk hissi, iyot eksikliğinden muzdarip bir kişinin yaygın şikayetidir. Hipotiroidizm olan kişilerde enerji üretimi azaltmıştır. Ek olarak, cilt yavaş metabolizma ve besin maddelerinin eksikliğinden soluk görünebilir. Ayrıca, tiroid hormonları vücudun sıcaklığını düzenlemeye yardımcı olur. Bu hormonlar düşükse, üşüme hissinin ortaya çıkması muhtemeldir.

6- Kısırlık

Hipotiroidizm kadınların düzenli yumurtlama döngülerini bozarak doğurganlığı etkiler. Ayrıca, hormonal dengesizlikler kadınların normal veya düzensiz adet döngülerinden daha ağır deneyimlemelerine neden olabilir.

7- Guatr

Tiroid bezi boynun ön tarafında bulunan kelebek şeklinde bir bezdir. Boyun bölgesi iyot eksikliği vakalarında bir guatr oluşabileceği yerdir. Bir guatr, hipotiroidizmin en erken belirtilerinden biridir, çünkü tiroid bezi daha fazla hormon üretmek için sürekli stimülasyona yanıt olarak şişer. Vücut ayrıca tiroid bezini genişletmeye çalışır, böylece daha fazla iyot emebilir. Tipik olarak guatr bir sorun değildir, ancak çok büyürse solunum ve yutma güçlüklerine neden olabilir.

8- Kalp Sorunları

Tipik bir hipotiroidi semptomu kalp atım hızını yavaşlatır. Tiroid hormonları vücut ısısını ve kalp atış hızı düzenlemesini doğrudan etkiler. Tiroid seviyeleri eksikse, vücut kalp atış hızını etkili bir şekilde düzenleyemez. Yavaş kalp hızı veya bradikardi baş dönmesi, bulantı ve bayılma gibi semptomlara neden olabilir. Kronik hipotiroidizm yüksek LDL (kötü) kolesterol seviyelerine yol açabilir. Yüksek kolesterol kişinin kalp krizi, kalp hastalığı ve kalp yetmezliği riskini artırır.

9- Saç, Cilt ve Tırnak Sorunları

Tiroid hormonları saç, cilt ve tırnakların büyümesini destekler. Bu hormonların eksikliği genellikle cildin kuru, soluk ve kaşıntılı olmasına neden olur. Tırnaklar ve saçlar kuru, ince ve kırılgan hale gelebilir.İyot eksikliğinde  vücuda verilen besin açısından zengin kan miktarı yetersiz olduğundan cilt, saç ve tırnak sağlığını da engeller.

10- Doğum Kusurları

İyot eksikliği olan annelerden doğan bebeklerde ciddi komplikasyonlar görülebilir. İyot normal büyüme, iyileşme ve metabolizma için gereklidir. İyot eksikliği olan bebekler, zihinsel ve gelişimsel gecikmeler için artan bir riskle karşı karşıyadır. Zihinsel gerilik, sağırlık, mutizm, bodur büyüme, nörolojik problemler ve gecikmiş cinsel olgunluk iyot eksikliğinin olası komplikasyonlarıdır. İyot eksikliğine anne ve bebekte ölüm yaşanabileceği gibi düşük doğum riski de yaşanabilmektedir.