19 Nisan 2024 Cuma
Ana SayfaSağlıkHastalık BelirtileriHorlama neden olur, horlama bandı nasıl kullanılır? Horlama ameliyatı ile tedavi

Horlama neden olur, horlama bandı nasıl kullanılır? Horlama ameliyatı ile tedavi

En çok kilo problemi yaşayan insanlarda görülen horlama ciddi rahatsızlıklara ya da basit sorunlara işaret ediyor olabilmektedir. Kimseyi rahatsız etmeyen hafif sesli horlamalar olduğu gibi çok gürültülü komşuları bile rahatsız edebilecek horlamalarda olmaktadır. Peki, horlama neden olur? Nefes olarak alınan hava burun ve boğaz arkasından rahat bir biçimde geçemediğinde ortaya çıkmaktadır. Horlama nefes almakta zorlanıldığının bir göstergesidir.

Horlamanın Başlıca Sebepleri Nelerdir?

Boyundaki yağ fazlasının artması sebebiyle solunum yolunda daralmalar oluşmaktadır. Fazla kilolu insanlar, obezite hastaları geceleri uyuduğunda horlamaktadırlar. Boğaz kısmında titreşen yumuşak doku miktarı da arttığı için gürültülü bir şekilde horlama meydana gelmektedir. Uyku sırasında almış olduğunuz pozisyonda horlamaya sebep olmaktadır. Bu nedenle yatış pozisyonunuzu değiştirmeniz horlamaya engel olabilmektedir.

Kendi horlama sesine uyanabilen kişiler pozisyonlarını değiştirdiğinde daha rahat etmektedirler. Alkol alımı yüzünden de horlama meydana gelmektedir. Anatomik boğaz yapınız yüzünden de horlama oluşabilmektedir. Saman nezlesi olan insanlarda horlama görülmesi mümkündür. Sinüzit oluşması sebebiyle yaşanan geniz akıntısı horlamayı tetiklemektedir. Boğazın tıkanması sonucunda da uyku apnesi yaşanmaktadır. Bu rahatsızlığı olan insanlar çok gürültülü bir şekilde ses çıkartarak horlarlar. Kalp sağlığını tetikleyen bu hastalığın tedavisi mümkün mü?

Horlama Tedavisi İçin Neler Yapılmalıdır?

Horlama tedavisi için bir takım önerilere uyulması gerekmektedir. Sportif bir yaşam biçimi seçilmeli, düzenli olarak spor yapılmalıdır. Uykudan 4 saat önce alkol alımı bırakılmalıdır. Uykuya yatmadan 3 saat öncesinde ağır yiyeceklerden uzak durulmalıdır. Aşırı yorulmaktan kaçınılmalıdır. Uykudan önce kesinlikle alerji ilaçları alınmamalıdır. Yatakta sırt üstü yatmak yerine yan yatma pozisyonu tercih edilmelidir. Evde horlamayan kişilerin sizden önce uyumasını sağlayarak rahatsız olmalarına engel olmalısınız. Horlama kişinin kendisi ve çevresi için rahatsız edici duruma gelmesi halinde mutlaka uzman doktora başvurulması gerekmektedir. Tedavisi mümkün olmayan bir sorun gibi görünse de hayatınızda yapacağınız bir kaç değişiklik sayesinde rahat bir nefes alımı sağlayabilirsiniz.

Horlama Bandı Nasıl Kullanılır?

Birçok insanın horladığını kabul etmediği bir gerçektir. Evli erkekler için ciddi sorunlara yol açan horlama rahatsızlığı evliliklerin bitmesine bile sebep vermektedir. Eğer birisi size horladığınızı söylüyor ise buna inanmalı ve acilen çözüm yöntemlerini denemelisiniz. Horlama tedavisi için önerilen yöntemlerden birisi de horlama bandıdır. Burun kanallarında açılmalar oluşturarak çok daha rahat bir şekilde nefes almayı sağlamaktadır. Yatarken burun üzerine takılarak kullanılmaktadır.

Horlamadan Kurtulmak İçin Ameliyat Yapılır Mı?

Horlama yaşanırken nefes durması gibi durumlar yaşanıyorsa eğer acilen uzman doktora başvurulması gerekmektedir. Doktorun vereceği karar ile ameliyat olup olmayacağı belirlenmelidir. Damak ve yutak ameliyatları burun ameliyatları, çene ameliyatları olarak çeşitli şekillerde yapılarak horlamanın sonlanması sağlanmaktadır. Horlama ameliyatına genel olarak hasta ve doktor birlikte karar vermektedir. Hayati durumlar söz konusu değilse ameliyat çok tercih edilmemektedir. Çocuklarda yaşanan horlamaların sebebinde bademcik ve geniz eti sorunları ortaya çıkmaktadır. Horlamanın sona ermesi içinde geniz eti ameliyatı ya da bademcik ameliyatı uygulanmaktadır. Bu sayede çocuklarda yaşanan horlama durumu kesilmektedir.

Unutmamalısınız ki horlama ciddi bir şekilde nefes alımının kesilmesi demektir. Komik olarak görülse de umutsuz ya da çaresiz bir durum değildir. Horlama ameliyatlarından çok başarılı sonuçlar elde edilmektedir. Özellikle tıp dünyasının hızla gelişimi sayesinde lazer yöntemi ile de horlama sorunlarına çözüm bulunmaktadır.

Exit mobile version