28 Mart 2024 Perşembe
Ana SayfaSağlıkHastalıkHipertansiyon (Yüksek tansiyon) nedir? Hangi hastalıklar tetikler?

Hipertansiyon (Yüksek tansiyon) nedir? Hangi hastalıklar tetikler?

Kan basıncının göz, kalp, beyin ve böbrek gibi organlara hasar verecek düzeyde normalin üstünde seyretmesine hipertansiyon veya yüksek tansiyon denir. Bir ay içinde değişik zamanlarda yapılan üç ölçümde art arda büyük tansiyonun 140mmHg’nin üzerinde, küçük tansiyonun ise 90mmHg’nin üzerinde ölçülmesi hipertansiyon olarak isimlendirilir.

115/75mmHg düzeyinden itibaren tansiyonun her 20/10mmHg yükselmesi kalp ve damar hastalıklarına yakalanma olasılığını yaklaşık iki katına çıkarır. 120/80mmHg altındaki kan basıncı değerleri normal sınırlardadır. Bu sınırdan 140/90mmHg’ya kadar olan değerler hipertansiyon açısından riskli kabul edilir. Kan basıncı 140/80mmHg’nın üzerinde ise kişi hipertansiyon hastası(hipertansif) kabul edilir. Hipertansiyon ülkemizde yaklaşık her üç kişiden birini etkilemektedir.

Hangi Hastalıklar Hipertansiyonu Tetikler?

Hipertansiyon hastalarının %90’ında gerçek bir sebep veya hastalık bulunamaz. Bu duruma esansiyel hipertansiyon denir. Böbrek hastalıkları, hipertiroidi, Cushing hastalığı, feokromasitoma, aort darlığı gibi bazı hastalıklar da hipertansiyona yol açabilir. Bu şekilde ortaya çıkan hipertansiyona ise sekonder hipertansiyon denir.

Hipertansiyon Nedenleri Neler?

Hipertansiyon toplumda görülme sıklığı göz önüne alınırsa, günümüzde en önemli sağlık sorunlarından bir tanesidir. Obezite, hareketsiz yaşam tarzı ve hazır gıdalar son yıllarda hipertansiyonun görülme sıklığını artırmıştır. Hipertansiyon; kalp krizi, kalp büyümesi, kalp yetmezliği, felç, böbrek yetmezliği ve görme bozuklukları gibi hastalıkların görülme sıklığını arttıran bir etkendir. Kan basıncının ilaçlar, diyet ve egzersizle düşürülmesi ile bu riskler büyük oranda azalır. Hipertansiyonun önlenmesinde fazla kiloların verilmesi, tuz kısıtlaması, sigara kullanılıyor ise bırakılması, yağ ve kolesterol düzeyinin düşürülmesi önemli yarar sağlar.

Hipertansiyon Tedavisi

Hipertansiyon tedavisinde ilk başvurulacak yöntem diyet ve düzenli egzersizdir. Eğer bu önlemlerle kan basıncı normal düzeylere düşmezse ilaç tedavisine başlanır. Hastanın özel durumuna, eşlik eden diğer hastalıklara göre ace inhibitörleri, beta blokörler, diüretikler, kalsiyum kanal blokörleri gibi çeşitli ilaçlar hipertansiyon tedavisinde kullanılabilir.

Exit mobile version