28 Mart 2024 Perşembe
Ana SayfaSağlıkHastalık BelirtileriVitamin Eksikliğinin Az Bilinen Belirtileri

Vitamin Eksikliğinin Az Bilinen Belirtileri

İçerikleri

Arabanız bozulduğu zaman olduğu gibi, vücudunuzda da bir sorun olduğunda size devamlı sinyaller gönderir. Gerekli önlemleri çok geç olmadan alabilmek için bu sinyallere kulak vermeniz gerekir. Aşağıdaki makalemizde hem vitamin eksikliğini işaret eden az bilinen sinyallerden hem de her bir vitamin eksikliğine bağlı olarak ortaya çıkan farklı belirtilerden bahsedeceğiz.

Bugünlerde vücudunuzun ihtiyacı olan her vitamin çeşidini günlük sıradan beslenme düzeninizle karşılamakta zorlanabilirsiniz. Diyette olduğunuz için yeterli yemek yememeniz vücudunuzdaki vitamin seviyesinin normalin altında olmasının bir nedeni olabilir.

Yeteri kadar vitamin almadığınızda ne olur?

Doktorlara göre, sadece günlük vitamin eksikliği kendi başına hastalıkların oluşmasına neden olmaz, ancak ortaya çıkmaları için “ortam hazırlar.” Yani vücudunuz normal şekilde çalışmak için mücadele eder. Vitaminler vücudunuzda oluşan bütün reaksiyonlarda katalizör görevi görür. Vitaminler azaldığı zaman ise vücudunuz size bir şeylerin yanlış gittiğine dair sinyaller verir. Bu sinyallere dikkat etmeniz gerekir.
İşte vitamin eksikliğinin en az bilinen 5 belirtisi:

Ağız kenarında görülen çatlaklar

Eğer aynada bunu görüyorsanız sebebi muhtemelen daha hızlı yaşlanmanız değildir. Demir ve çinko eksikliğine ek olarak özellikle riboflavin (B2), niacin (B3) ve B12 gibi B vitamini türlerinin eksikliğinden kaynaklanma ihtimali daha fazladır. Dengeli bir beslenme düzeni olmayan vejetaryenlerde oldukça sık görülen bir durumdur. Vejetaryen olmayanlarda çözüm daha fazla somon, yumurta, deniz tarağı ve istiridye (ya da genel olarak tüm deniz ürünleri) yemektir. Balık da yemeyen koyu vejetaryenler ise mercimek, fıstık, kurutulmuş domates, susam ve ıspanak yemeyi deneyebilir. Vücudun demir emilimini arttırmak için C vitamini almak da iyi bir fikirdir. Yukarıda saydığımız yiyecekleri brokoli, lahana, karnabahar ve kırmızı dolmalık biberle birlikte tüketebilirsiniz.

Ciltte kırmızı lekeler ve aşırı saç dökülmesi

Çinko eksikliği bunların oluşmasına neden olabilir. Saç dökülmesi bu mineral eksikliğinin açık bir göstergesidir, ancak yaraların geç iyileşmesi, kalıcı cilt kuruluğu, isilik, ciltte kırmızı lekeler ve morluklar da görülebilir. Eğer B7 (biotin) vitamini eksikliği ve yağda çözünen vitaminler olan A, D, E ve K vitamini eksiklikliği çekiyorsanız bu belirtileri de gözlemleyebilirsiniz.

Eğer çiğ yumurta yiyorsanız bu durum belli bir proteinin emilimini engellediği için muhtemelen biotin eksikliği ile karşılaşabilirsiniz. Çözüm ise daha fazla ceviz, kabak çekirdeği, tam tahıl, pastörize edilmemiş süt, somon, avokado, karnabahar, mantar, ahududu ve muz tüketmektir.

Yanak, kol ve kalçadaki akne benzeri kırmızı ve beyaz şişkinlikler

Bu, temel yağ asitleri ile A ve D vitamini eksikliği çektiğinizde ortaya çıkar. Akneden farklı olarak bu lekeler daha serttir ve kopartmaya çalıştığınızda canınızı çok fazla yakarlar.

Bunun çözümü doymuş ve trans yağların tüketimini azaltıp sağlıklı yağların tüketimini arttırmaktır. Beslenmenize daha fazla somon, keten tohumu, chia ile badem ve ceviz gibi kabuklu yemişleri eklemelisiniz. Eğer daha fazla A vitamini almak istiyorsanız havuç, tatlı patates ve kırmızı dolmalık biber yemeyi deneyebilirsiniz. Bu gıdalar sayesinde beta karoten ihtiyacınızı karşılarsınız.

El ve ayaklarda karıncalanma ve uyuşma

Böyle bir durumda eksikliğini çektiğiniz şey B vitaminidir. Daha detaylı söylemek gerekirse B6, B9 (folik asit) ve B12 vitaminleridir. Bu vitaminler doğrudan deride bulunan dış sinirleri etkiler. Karıncalanma ve uyuşma belirtilerine depresyon, sıkıntı, yorgunluk, anemi ve hormonal dengesizlikler eşlik edebilir. Çözüm ise kuşkonmaz, ıspanak, fasulye, yumurta, istiridye, midye, ahtapot ve deniz tarağı gibi yiyecekler tüketmektir.

Kramplar ve ayaklara, baldırlara, ayak tabanına ve bacakların arka tarafına saplanan ağrılar

Bunların oluşmasının sebebi potasyum, magnezyum ve kalsiyum eksikliğidir. Biri, ikisi veya üçü birden olabilir. Eğer sıkı bir antrenman programı uyguluyorsanız aşırı terleme nedeniyle daha fazla mineral ve suda çözünen vitamin (B grubu vitaminleri) kaybedersiniz. Sıkı çalışmanızı durdurmak yerine aşağıda sayacağımız gıdaları beslenmenize eklemeyi deneyebilirsiniz: Muz fındık, badem, bal kabağı, kiraz, vişne, elma, brokoli, greyfurt, lahana, karahindiba ve ıspanak.

Her bir vitamin eksikliğinin ortaya çıkardığı sonuçlar

Yukarıda saydığımız vitamin eksikliğinin 5 belirtisine ek olarak, beslenme düzeniniz dengesiz olduğunda karşılaşabileceğiniz başka problemler de vardır.

A vitamini

A vitamini eksikliği yorgunluğa, gece görmede zayıflığa, cilt ve diş problemlerine, diş eti kanamalarına ve genel olarak hastalıklara yatkınlığa neden olur.

B vitamini

Eğer B1 vitamini eksikliği çekiyorsanız karşılaşacağınız sorunlar uykusuzluk, yorgunluk, halsizlik, kaslarda zayıflık, depresyon, asabiyet, kilo kaybı, mide ve bağırsak problemleri ile kalp rahatsızlıklarıdır. Eğer B2 vitamini seviyenizde düşüklük varsa gözleriniz kanlanır, ağız ve dilinizde yaralar çıkar, saçlarda yağlanmayla birlikte deri iltihapları oluşur ve kendinizi devamlı yorgun hissedersiniz. B3 vitamini eksikliği ise baş ağrılarına, enerji düşüklüğüne, ağız kokusuna, asabiyete, ülsere, iştah kaybına, mide ve bağırsak problemlerine neden olur. B5 vitamini eksikliğinde kramplar, yorgunluk, ayaklarda yanma hissi, kalpte ritm bozukluğu, uyuma zorluğu ve devamlı bir kusma hissi yaşarsınız.

B6 vitamini eksikliği uykusuzluğa, anemiye, cilt rahatsızlıklarına, saç dökülmesine, kramplara ve ödeme neden olur.

Son olarak B12 vitamini eksikliği ise yorgunluğa, ishale, denge problemlerine, depresyona, iştah kaybına, sinir iltihabına, ağız ve dilde yaralara sebep olur.

C vitamini

Eğer yeteri kadar C vitamini almıyorsanız bu durum yara veya çatlakların daha yavaş iyileşmesine, burun ve diş eti kanamasına, eklemlerde ağrı ve şişkinliğe, sindirim problemlerine, anemiye ve vücutta morluklara neden olur.

D vitamini

D vitamini eksikliği kemiklerin zayıf olmasına, yaraların iyileşmesinde gecikmeye, rikets problemine, diş çürümelerine, böbrek taşlarına, kas zayıflıklarına ve kalsiyum emiliminde zorluğa neden olur.

E vitamini

Bu vitaminin eksikliği anemiye, kalp rahatsızlıklarına, üreme problemlerine, asabiyete, reflekslerde zayıflığa, yürüme zorluğuna veya denge sağlamada güçlüğe neden olabilir.