28 Mart 2024 Perşembe
Ana SayfaSağlıkHastalıkKabızlık Ne Zaman Tehlikeli Hale Gelir?

Kabızlık Ne Zaman Tehlikeli Hale Gelir?

İçerikleri

Peki neden? Basitçe, kabızlık başka hastalıklara neden olabilir diyebiliriz. Ki bu başka hastalıklar durumunuzu kesinlikle daha kötü hale getirirler. Takip eden makalede, bu durumu açıklayacağız.

Kabızlık, Sık Görülen Bir Düzensizlik

Kabızlığı hayatında hiçbir zaman yaşamamış olan kimse var mıdır ki? Hemen hemen her birimiz, hayatlarımızın bir döneminde, kabızlıkla baş etmek zorunda kalmışızdır. Bazılarımız ise, sık sık bu rahatsızlıkla baş etmek zorundayız zaten. Bu da, günlerce hatta bazen haftalarca, düzenli tuvalete çıkamamak anlamına gelmektedir. Herkes, düzenli aralıklarla ve acısız olarak bu ihtiyacını giderememektedir. İlaç endüstrisi de, son yıllarda bu sorunda bir artış olduğunu not etmektedir.

Siz de, tuvalete çıkmak için sık sık ilaçlara başvuran kişilerden biri misiniz? Bazen gerçekten de ilaçlara başvurmaktan başka çareniz kalmaz, ancak genel olarak bu tarz ilaçların kullanımı tavsiye edilmez. İdeal olanı; beslenme diyetinizi ve diğer alışkanlıklarınızı bu duruma göre ayarlamaktır. Böylelikle vücudunuz da, buna göre düzene sokabilir kendisini.

Hareketsiz yaşam tarzı, beslenmede lif tüketiminin az olması, sağlıksız beslenme ve yeterli miktarda sıvı tüketmemek, bazı insanlar için kabızlık probleminin başlıca sebeplerindendir. Ve belki şaşıracaksınız ancak, kadınlar kabızlık probleminden daha çok yakınmaktadırlar. Sebebi ise, vücut tiplerindeki farklılıktır. Kadın vücudu, bu probleme karşı daha savunmasızdır.

Öncelikle; “tuvalete çıkma” durumu, kişiden kişiye farklılık göstermektedir, belirtmeliyiz. Her birimiz, yiyecekleri aynı şekilde sindirmeyiz, bu işlem bazıları için kolay bazıları içinse daha zor olabilmektedir. Ancak belirtmek gerekir ki, normal olanı, günde bir defa ve acı veya ekstra çaba sarf etmeksizin tuvalete çıkabiliyor olmaktır. Ancak bu durum, çoğumuz için geçerli olmayabilmektedir.

Kabız Olduğunuzu Nasıl Anlarsınız?

Haftada üç defa veya daha az tuvalete çıkıyorsanız, Dışkınız aşırı sıvı veya katı ise, Çok uğraşmanız gerekiyorsa, en azından 10-15 dakika kadar, Kendinizi şişkin, ağır ve gazlı hissediyorsanız, Zaman zaman başınız ağrıyorsa, Eğer bu durumu üç aydan fazla süredir yaşıyorsanız, kronik kabızlık yaşıyorsunuz demektir.

Kabızlık Ne Zaman Tehlikeli Hale Gelir?

Bilindiği üzere kabızlık, sağlıksız bir durumdur ve önüne geçebilmek için kesinlikle elinizden gelenin en iyisini yapmalısınız. Vücudunuzun içeride ürettiği tüm atıklardan kendi kendine kurtulabilme yetisine sahip olmadığını aklınızda bulundurmalısınız; ve bu atıklar zamanla sizi hasta edebilirler. Bağırsaklarınız, zamanla acıyabilir, toksinlerle dolabilir. Bu da zamanla, yediğiniz besinlerdeki faydalı içerikleri düzgün şekilde emebilmesini engelleyebilir. Bu da tehlikeli bir durumdur.

Ayda bir veya iki defa kabızlık hissetmek normal olarak kabul edilir. Ancak, kronik kabızlık problemi yaşıyorsanız, aşağıdaki belirtilere karşı çok dikkatli olmalısınız. Çünkü, bu belirtiler, çok daha ciddi bir rahatsızlığa işaret ediyor olabilirler ve acilen bir doktoru görmeniz gerekiyor olabilir.

Oldukça acı veren karın krampları yaşıyorsunuzdur ve tuvalete gittiğinizde, aşırı bir rahatsızlık, hatta belki de kusmanıza sebep olacak şekilde bir rahatsızlık duyuyorsunuzdur. İlaç kullanmadığınız takdirde, tuvalete çıkamadığınız gün sayısı yedi güne kadar uzuyordur. Dışkınızda kan görüyorsanız, acilen bir doktoru görmelisiniz. Ayrıca, ishal ile kabızlık arasında gidip geliyor olmak da tehlikelidir. Dışkınızın şekline dikkat edin. Eğer çok ince ise, bu konuda doktorunuzu mutlaka bilgilendirin. Çünkü ince olması sağlıklı değildir. Aniden kilo kaybediyor olmadığınızdan emin olun. Bu durum, vücudunuzda olup biten bir şeylerin doğrudan habercisi olabilir. Örneğin, vücudunuzdaki besleyicileri aniden kaybediyor olabilirsiniz. Kabızlığın bir diğer riski de, hemoroid oluşması riskidir. Eğer tuvalete gitmek konusunda kendinizi çok zorlamak durumunda kalıyorsanız, bu durumun sonucu olarak bağırsaklarınıza zarar vermiş olursunuz. Eğer anüsünüzde bir anormallik veya kan bulursanız, acilen doktorunuzla görüşün.

Kabızlıktan Kaçınabilmek İçin Bazı Basit İpuçları

1. Biraz daha fazla hareket edin. Günde sadece yarım saat, bu anlamda fark yaratabilir. Hareket, vücudunuzdaki bağırsak hareketliliğini teşvik edicidir. Bu ipucunu uygulamak çok basittir ve vücudunuza büyük katkılarda bulunabilir.

2. Sabahları, limonlu veya kivili aloe vera suyu tüketin. Bu etkili ve basit meyve suyunu yapabilmek için, bir fincan oda sıcaklığında su ile bir yemek kaşığı aloe verayı karıştırın. Çözünene kadar bekleyin ve sonrasında içine yarım limonun suyunu ekleyin. Dilerseniz bu meyve suyunu, aloe vera ve iki kiviyi karıştırıcı yardımı ile işleyerek de yapabilirsiniz. Oldukça lezzetlidir.

3. Bir kase papaya, ceviz ve yoğurt, kahvaltıda tüketebileceğiniz harika bir alternatiftir. Size lif ve vitamin sağlar. Ayrıca bağırsak sağlığınız açısından çok önemli olan bakteri alımını da gerçekleştirir.

4. Yulaf ezmesi ve kuru erik, bir diğer harika kahvaltı alternatifidir.

5. Tam tahıl pirinç, öğle yemeğinizde tüketmeniz için etkili bir tercih olacaktır. Esmer pirinç vücudunuzu arındırıcıdır ve size bol miktarda lif ve antioksidan temin eder.

6. Bol miktarda sıvı tüketin. Su ve doğal meyve suları tüketmeniz gereken sıvılara örnek olarak gösterilebilir. Bu sayede vücudunuzu, tüm gün boyunca nemlendirilmiş kılarsınız. Buna ilaveten sıvı tüketimi, bağırsak hareketliliğini teşvik edicidir ve detoks etkisi yapar. Gün boyu, en az iki litre sıvı tüketmelisiniz.

7. Gün boyunca küçük porsiyonlar halinde öğünler tüketin. Hiçbir öğünü, özellikle de kahvaltıyı kaçırmamalısınız. Belirli bir program dahilinde yiyor olmanız önemlidir çünkü böylelikle vücudunuz da bir düzen oturtabilir. Ayrıca, büyük ve ağır akşam yemeklerinden kaçının. Hafif ve dengeli bir akşam yemeği, kabızlıkla savaşmanıza yardımcı olacaktır.

8. Meyve ve sebzeye her zaman evet deyin. Salata yiyebilir veya meyve sebzeleri karıştırarak doğal meyve suları hazırlayabilirsiniz. Birkaç fikre ihtiyacınız mı var? O halde; pazı, kavun ve misket limonu; havuç, ananas ve zencefil; veya karpuz, domates ve fesleğen karışımlarını deneyebilirsiniz. Üçü de nefistir!