Ana SayfaSağlıkHastalıkFibromiyalji Gizemi Sonunda Çözülüyor!

Fibromiyalji Gizemi Sonunda Çözülüyor!

Son zamanlarda bilim insanları fibromiyaljik hastalardaki ağrının temelini inceleyen araştırmalar yapmışlardı. Bu çalışmalar sonucunda fibromiyaljik ağrıların beyinden kaynaklanmadığını ispatlanmışladır. Dahası, aslında fibromiyalji gizemine son veren büyük bir keşiftir.

İçerikleri

Aslında fibromiyalji, tüm dünyada çok sayıda insanı etkileyen genel bir sağlık sorunudur. Genellikle ağrı kesici ile tedavi edilir. Dahası, tıbbî uzmanlar onu bir psikolojik rahatsızlık olarak görüyorlardı. Ancak araştırmacılar bu çalışma sonucunda hastaların fibromyalji ağrısının elindeki kan damarları tarafından tetiklendiğini bulmuşlardır.

Bu durum, yeni tedaviler bulma ile sonuçlanabileceğinden milyonlarca fibromiyaljik hasta için yeni bir umut ışığı doğmuştur.

Sonuçlar:

Daha detaylı anlatmamız gerekirse, bilim adamları, duyu sinir liflerinin eksikliği ile ağrı tepkisinin azalmasına neden olan hasta ellerinin derisini test etti. Buna ek olarak, cilt örneğinde arteriol-venül olarak bilinen çok sayıda sinir lifi buldular. Böylece, bu liflerin kan akışının düzenlenmesinden sorumlu oldukları sonucuna vardılar. Bilim adamları aynı zamanda fibromiyalji ağrısı ile bu sinirler arasında güçlü bir ilişki olduğu sonucuna vardı.

İster inanın ister inanmayın, bu yeni bulgu, fibromiyalji hastalarının ellerinde ağrı yaşamanın yanı sıra soğuk algınlığının semptomlarını neden kötüleştirdiğini gösteren tüm sorulara da cevap verebilir.

Bir nörobilimci Dr. Frank L. Rice, bu sinir uçlarının kan akışının düzenlenmesinde etkili olduğunu açıkladı. Bu kötü yönetilen kan akışı, muhtemelen laktik asit birikimi ve fibromiyaljili hastalarda düşük inflamasyon seviyesine bağlı olarak rahatsızlık ve kas ağrılarının kaynağı ve yorgunluk kaynağı olabileceğini belirtti. Rice’a göre, bu durum beynin hiperaktivitesine neden olabilir.

Standart Fibromiyalji Tedavisi Neler İçerir?

Standart fibromiyalj tedavisi, antikonvülsan, analjezik ve antidepresanları içerir. Ancak, her bir hastaya büyük rahatlama getirmemişlerdir. Doktorlar aynı zamanda yeterli istirahat ve uyku almanın yanı sıra, belirli faydalı egzersizleri düzenli olarak uygulamanızı önerir.

Ancak, hastalar şimdi olası bir fibromiyalji tedavisini sabırsızlıkla beklemektedirler. Çalışmanın bu hastalar için umut verici sonuçlar verdiğini unutmayın.