Ana SayfaSağlıkDoğal TedaviBağırsakları temizlemenin doğal yolları

Bağırsakları temizlemenin doğal yolları

Bağırsakları temizlemenin doğal yollarını öğrenmek için mutlaka bu yazımızı okuyun..

İçerikleri

Bağırsaklar, içlerinde vücudun tüm fonksiyonlarını etkileyebilecek kadar zararlı atık bulundurabilirler. Kolon olarak da bilinen bağırsaklar, düzgün şekilde temizlenmediklerinde, sağlık sorunlarına sebep olabilirler. Bu nedenle bağırsakları temizlemek, sağlık için çok önemlidir. Vücutta ve bağırsaklarda toksinlerin birikmesine neden olan unsurları öğrenip, bu birikmeyi engellemek, sizi bir çok açıdan daha sağlıklı bir birey haline getirecektir.

Bağırsak Temizliği ile İle İlgili Bilmeniz Gerekenler

Eğer hafif kabızlıktan şikayetçiyseniz ve bağırsaklarınızı temizleyip rahatlatmak istiyorsanız, boşaltımı kolaylaştırmak ve karnınızı yumuşatmak için, bol lif içeren yiyeceklerle beslenmeye özen göstermeniz yeterlidir. Ancak bu yöntemin, bağırsak duvarlarına çok önceden takılıp kalmış eski atıkları sökmesi çok zordur. 5 gündür kabızlık çeken ortalama bir birey, vücudunda 15 çeşitten fazla öğünün atıklarını taşıyor demektir.

Bağırsak temizliği tüm vücut için çok yararlıdır çünkü bu temizlik, parazitlerden çok zaman önce tüketilmiş bir gıdanın atıklarına kadar vücut için gerekli olmayan ve bağırsakları tıkayabilecek her şeyi temizler. İyi bir kolon temizliği ve uygun bir diyet, bağırsakları tertemiz yapar. Bu; vücudu ve iç organları iyileştirmekle kalmaz; daha huzurlu hissetmeye, daha rahat uyuyup daha kolay nefes almaya yardımcı olur, ağız ve ter kokusunu önler ve sivilcelerin azalmasına yardımcı olur. Kolon temizliğinin, abdominal ve karaciğer bezlerini, özellikle de pankreası uyarıcı bir etkisi de vardır. Bağırsak temizliği, besinlerin daha iyi emilip özümsenmesini sağlar.

Kolon temizliği ile ilgili dikkat edilmesi gereken noktalardan en önemlisi, müshil türü ilaçları kullanmamaktır. Müshil ve müshil yerine geçen maddeler, içlerinde çok fazla toksin barındırırlar ve vücuda, yenilen yemekten daha fazla zarar verirler. Müshil almak yerine yapabileceğiniz en iyi şey, sindirime doğal yoldan yardımcı olan yiyecekleri yemek ve lavaj ve enema gibi yollarla bağırsakları temizlemektir. Kabızlık sorununuzu müshil ilacı almak yerine bu yollarla çözmeyi deneyin.

Kolonları temizlerken başka önemli bir nokta ise, bu gibi dışardan çözümlere bağımlı olmamaya dikkat etmektir. Bağırsak temizlemek ve boşaltım yapmak için sürekli uygulanan herhangi bir yöntem, sonunda vücutta karşı etkiye neden olacaktır. Bir hafta boyunca aşırı ve sağlıksız beslenip, haftada bir kez kolon temizliği yapmak da iyi bir fikir değildir, çünkü vücudun doğal ve en sağlıklı hali, her şeyin dengeli miktarda ve vücudun kendi sisteminde çözümlenmesidir.

Kolon temizliği için, yukarıdaki teknikleri kullanmak yerine, vücudu temizleyici yiyecekler de tüketebilirsiniz. Aşağıda bu yiyeceklerden bahsedeceğiz.

Bağırsakları Temizlemek İçin Vejetaryen Tarifler

Bu yazıda vereceğimiz besinler ve tarifler, bağırsaklarınızı ve sindirim sisteminizi, etkili ve kolay bir şekilde temizlemeye yardımcı olacaktır. Bunun için her şeyden önce beslenme şeklinize dikkat etmeniz gerekmektedir. Günlük öğünlerinizi mevsimlik meyve, sebze, baklagil ve kuruyemiş ağırlıklı yemeyi ihmal etmeyin. Bu yiyeceklerle beslendiğinizde, bağırsaklarınız temizlenecek ve bu da dolaylı yoldan, böbrek ve karaciğerinizin temizlenmesine yardımcı olacaktır. Bu değişiklikler, genel sağlığınızı da düzeltecek ve iç organlarınızın daha iyi çalışmasına katkıda bulunacaktır.

Kolonu temizleyen pratik bir içecek için; iki portakal, 7 adet çilek, çekirdekleri çıkarılmış 3 şeftaliyi küçük küçük kesin. Bu karışım, bağırsaklarınızı temizlemenin yanı sıra solunumunuzu kolaylaştırmaya da yardımcı olur. Depresyona iyi geldiği de kanıtlanmıştır. Bu karışım için bütün malzemeleri beraber blendırdan geçirmeniz yeterlidir. Hazırladığınız bu meyve suyunu kahvaltıdan önce, bekletmeden için. 9 gün boyunca aralıksız için. İçtikten bir saat sonra normal kahvaltınızı yapabilirsiniz.

Bazı baharatlar ve bitkiler de kolonları temizlemeye yardımcı olur. Aşağıda, bunlardan birkaçından bahsedeceğiz.

Kutsal Kabuk (cascara sagrada);

Bu bitki aslında bir tür ağaç kabuğudur. İspanyollar bu bitkiyi kullanmayı, 16 yüzyılda Kuzey aborjinlerden öğrenmişlerdir. Kolonun kasılma hareketini tetikleyen antrakinon isimli bir madde içeren bu bitki sayesinde vücut tuvalete çıkma hareketini taklit eder. Eğer hassas bir sindirim sistemine sahipseniz, bu kabuğu kullanarak, bağırsaklarınızda kalan fazla atıkların atılmasını kolaylaştırabilirsiniz.

Karnıyarık Otu (plantago ovata);

Iran ve Hindistanda yetişen bir bitkinin kabuklarının ezilmesiyle elde edilen bu baharat, alternatif tıpta da kullanılmaktadır. İçerdiği yüksek oranda lif sayesinde bağırsakları temizlemeye yardımcı olur. Bitkinin demlenmesiyle ortaya çıkan jelimsi yapı, bağırsak duvarlarına yapışarak toksinleri süpür ve böylece de kolonu temiz tutmaya yardımcı olur.

Hatmi (Althaea Officinalis);

Ebegümecigillerden bir bitki olan hatmi, antik Yunan’da da kullanılırdı. İsmindeki Altho Yunanca’da ‘iyileştirmek’ anlamına gelir. Mucilage adı verilen şeker molekülleri içeren bu bitki, kolon duvarını jelimsi bir tabakayla kaplayarak temizler.

Kabuk Tarçın; Çin tarçını olarak da bilinen bu bitki, Büyük İskender sayesinde Avrupa’ya gelen ilk bitkidir. Avrupa’dan önce bu bitkiyi, Mısır ve İsrailliler kullanmıştır. Kuzeydoğu Çin’de yağı, kabuğu ve çiçekleri için yetiştirilir ve sindirim sistemi üzerinde güçlü bir etkisi vardır. Mide ve karın zarı sağlığını korunmasına yardımcı olan kabuk tarçın, dokuların sağlığı için çok önemlidir.

Bağırsakların Temiz Kalması İçin Öneriler

Haftada 8 ile 10 porsiyon meyve tüketin ve çok lif içeren, özellikle kırmızı meyveleri seçmeye özen gösterin. Haftada 2 ila 3 kez, tam tahıllı karbonhidratlar tüketin. Kolon temizleyici özelliği olan, yani bol protein ve lif içeren yiyecekler tüketin. Yağlı ve şekerli yiyeceklerden uzak durun. Yemeklerinize çekilmiş keten tohumu ekleyin. Her gün egzersiz yapmaya çalışın. En azından günde yarım saat yürüyüş yapın. Günde en az 2 litre su tüketin.