Ana SayfaSağlıkHastalık BelirtileriAşırı Stresli Olduğunuzun Göz Ardı Edilmemesi Gereken 10 Belirtisi

Aşırı Stresli Olduğunuzun Göz Ardı Edilmemesi Gereken 10 Belirtisi

Eğer geçmişte olduğunuzdan daha sık hasta oluyorsanız, bunun sebebini belki de daha fazla stresli olmanıza bağlamanın zamanı gelmiştir.

İçerikleri

Bazen hepimizin stresli hissettiği olur. Anksiyete uzun vadede görüldüğü takdirde hayatınızı etkilemeye başlar. Günlük hayatta gerçekleştirdiğiniz şeylerin önüne geçer. Olmanızdan gerekenden daha fazla stresli olup olmadığınızı tespit edebilirsiniz. İşte stresli olduğunuzun fiziksel belirtileri.

1- Cilt sorunları

Sedef hastalığı, sivilce ve diğer cilt rahatsızlıkları stresten kaynaklanmaktadır. Yapılan araştırmada akıl sağlığıyla cilt sorunları arasında bir bağlantı bulundu. Fareler üzerinde yapılan bir deneyde de aynı şeyler görüldü. Stres altındaki farelerin ciltte oluşan enfeksiyonlara daha meyilli oldukları görüldü.

2- Kilo alıp verme

Mayo Clinic’ten aktarılanlara göre strese maruz kaldığınızda vücudunuz kortizol hormonu salgılıyormuş. Kortizolun, vücudunuzdaki yağ ve karbonhidrat metabolizmasını ve şekeri dengelediği bilinmekte. Çok fazla kortizol salgılandığında ise daha çok yemek yersiniz ve testesteron üretimi azalır. Böylelikle de kilo alırsınız.

Öte yandan adrenalin seviyesinin artışı da kilo kaybına yol açar. Adrenalinin metabolizmayı hızlandırdığı bilinmekte. Bazı araştırmacılar, vücudun strese tepki vermesini sağlayan bir peptit hormonu olan CRH’nin kilo kaybına neden açtığını öne sürüyorlar.

3- Ani üşütmeler

Stresin daha çabuk soğuk algınlığına yakalanmanıza neden olduğunu biliyor muydunuz? ABD’de gerçekleştirilen bir deneyde 276 sağlıklı birey bir odaya kapatıldı. İçlerinden uzun süredir stresli olanların daha çabuk soğuk algınlığına yakalandığı görüldü. Bütün suç soğuk havalarda değil. Üşütmenizin nedeni stresli olmanız da olabilir.

4- Mide rahatsızlıkları

Stresin, sindirim sistemini olumsuz etkilediğine dair bilimsel kanıtlar var. Mide bundan en çok etkilenenlerden.Harvard Medical School’dan aktarılanlara göre kronik stres, sindirim sisteminin hassaslaşmasına neden oluyormuş.

5- Odaklanmada zorluk

Stresli insanlar odaklanmakta güçlük çekerler. Aslında bunun nedeni stres kaynaklı yorgunluktur. Uzun süredir odaklanmakta güçlük çekiyorsanız, bu stresli olduğunuz anlamına gelebilir.

6- Saç kaybı

Araştırmacılar, stresli insanların kel olma şanslarının daha fazla olduğunu söylüyorlar. Saçlarınız dökülmeye başladıysa nedeni stres olabilir.

7- Baş ağrısı

Görme bozuklukları, kalitesiz veya yetersiz uyku, tansiyon, sinüzit ve hamilelik baş ağrısına neden olabilir. Bazı baş ağrıları ise stres kaynaklıdır. İlaç alımı baş ağrısını geçirse de sorunun kökeni tespit edilmediği sürece baş ağrınız geri dönecektir.

8- Kötü cinsel hayat

ABD’de yapılan araştırmada stresli kişilerin cinsel performanslarının da ciddi şekilde düştüğü görüldü. Partnerinizle uzun süredir cinsel ilişkiye girmediyseniz hemen kızmayın. Bunun nedeni stres olabilir.

9- Uykusuzluk

Stres, uyku sorunlarına da neden olabilir. Sinir sisteminiz her daim aktif olduğundan uykuya dalmanız güçleşir. Kalitesiz ve yetersiz uyku da hayatınızı olumsuz yönde etkiler. Eğer uyuyamıyorsanız, profesyonel yardım alarak bunun nedenini bir an önce öğrenmeli ve tedavi olmalısınız.

10- Kalp rahatsızlıkları

Stres, kalbimizi olumsuz etkiler. Yapılan bir araştırmada stresin, kalp ritmini değiştirdiği görüldü. Stres belirtilerini ciddiye alın ve bir an önce doktorunuza danışın!Bilgilendirici yazıyı stresli olduğunu düşündüğünüz kişilerle paylaşın.