19 Nisan 2024 Cuma
Ana SayfaKadınCilt BakımıHamam otu tozu ile istenmeyen tüylerden kurtulun!

Hamam otu tozu ile istenmeyen tüylerden kurtulun!

Hamam otunun tarihi öyküsü Osmanlı dönemine kadar uzanır. Hürrem otu veya zırnık otu olarak ta tanınan bu ot, dönemin en basit tüy dökücü macunu olmuştur. Su ile kıvama gelen hamam otu tozu günümüzde hâlâ kullanılıyor. Bu haberimizde hamam otu dosyasını masaya yatırdık. Hamam otu tozu nedir, ne işe yarar? Nasıl kullanılır? İşte merak edilen tüm ayrıntılar…

Hamam otu tozu halk arasında daha çok Hürrem otu olarak bilinir. Bunun nedeni Osmanlı döneminde yaygın kullanılmasıdır. Günümüzde bilhassa hamamlarda kullanılmaya devam ediyor. İstenmeyen tüyler için kullanılan bu özel ot, içeriğinde kimyasallar barındırır. Ağır kokar ve uygulama esnasında gözlere dikkat etmek gerekir. Ülkemizde daha çok Kahramanmaraş’ta yetişir. Aktarlardan satın alınan bu otun yağ ve toz formu bulunur. Peki, hamam otu tozu nedir? İşte yanıtı…

Hamam Otu Tozu Nedir?

Hamam otu tozu, bileşiğinde kükürt ve arsenik madde bulunduran kimyasal içerikli bir bitkidir. Maliyeti düşük olduğundan tercih edilir. Kullanımı çok kolaydır, ama dikkat ister. Osmanlı hamamlarından eksik edilmeyen hamam otu tozu ve yağı günümüz hamamlarında kullanılmaya devam ediyor. Toz, su ile temas ettiğinde kükürt aktive olduğundan ağır kokar.

Hamam Otu Vücudun Hangi Bölgelerinde Kullanılır?

  • Hamam otunun birçok işlevi vardır. Doğal otlar gibi olmadığından dikkatli kullanılması gerekir. Hamam otu vücudun hangi bölgelerinde kullanılır sorusuna karşılık verilmesi gereken ilk cevap, istemeyen tüyler için olmalıdır. Kullanımı basit ve pratiktir. Ayrıca düşük maliyetli olması bitkinin kullanıcı oranının artmasında en büyük etkendir.
  • Ağrısız epilasyon gibi kullanılan bu bitki, tüylerin erken çıkmasını önler.
  • Hamam otu vajinal bölgede kullanılabilir. Ancak kullanım sırasında yoğunluğu artan kokuyu, solumamak gerekir.
  • Kol, bacak ve koltuk altı tüyleri için kullanımı uygundur.
  • Yüz bölgesi için kullanılması önerilmez. Bu bölgelerde deri hassas ve incedir. Kaş ve bıyık epilasyonu için uzak durulması gerekir. Göze temas ettiğinde körlüğe kadar neden olan büyük sorunlara yol açar.
  • Geleneksel tüy dökücü krem hamam otu tozu, bacak ve kol bölgelerinde erkekler içinde kullanılabilir.

Hamam Otu Tozu Nasıl Kullanılır?

Hamam otu tozu nasıl kullanılır diye merak edenler, aşağıdaki aşamaları takip ederek, kolayca hazırlayabilir.

  • Geniş bir kâsenin içine hamam otu tozu dökülür. Toz miktarı kullanılacak bölgeye göre göz kararı belirlenir. Ardından su ilave edilerek macun veya krem formuna getirilir.
  • Krem formuna gelince çok fazla bekletilmemelidir. Kurumaya meyillidir. O nedenle uygulanacak bölgeye hemen sürülür ve 5 dakika beklenir. Sonrasında çok bastırmadan suyun altında ovalanıp, durulanır.
  • Hamam otu yan etkilerine karşı lif kullanılması önerilir. Böylelikle ciltten tamamen arınmış olur.
  • Tüm bu işlemler sırasında hızlı uygulamak oldukça önemlidir. Kükürtlü hava ne kadar az solunursa o kadar iyidir.

Hamam Otu Yağı Nasıl Kullanılır?

Hamam otu yağı alınmış tüylerin daha geç çıkması için kullanılır. Tüyler ortalama 2 iki hafta içinde çıkar. Bu yağ süreyi daha da erteler ve tüyleri seyrekleştirir. Hamam otu tozunu kullandıktan sonra temizlenmiş bölgeye sürülür. Birkaç damlası cilde dökülerek 4–5 dakika boyunca yedirilir. Masaj yapılması emilimi yağın emilmesini kolaylaştırır. Cilt üzerinde çok bekletilmeden durulanması gerekir. Kullanmadan önce test yapılırsa, kızarık ve tahrişe karşı uyarı verir.

Hamam Otunun Faydaları Neler?

Hamam otunun iki formu var. Hamam otu tozu ve hamam otu yağı. Tozunu tüy dökücü krem olarak, yağını ise tüy seyreltici ve çıkmasını geciktirici ürün olarak kullanılır. Uygulanması gereken bölgelere kullanıldığı sürece sağlığa bir zarar yoktur. Maliyeti düşük olduğu için bütçe dostudur. Erişimi kolaydır. Tüm aktarlardan kolaylıkla bulunabilir. Diğer epilasyon dokümanlarına göre kullanımı daha kolaydır ve acısızdır.

Hamam Otunun Zararları Neler?

Hamam otu bitkisi güçlü ve tehlikeli etkilere sahip kimyasal bulundurur. Dikkatli kullanılmadığında insan sağlığını tehdit edebilir. Uzun süreli solumak zehirlenmeye neden olabilir. Geleneksel tüy dökücü krem hamam otu tozu, kullanım talimatlarının dışına çıkıldığında ciltte tahribata yol açar. Kaşıktı ve yanıklar olabilir.

Hamam otunun bulantı, ishal, böbrek yetmezliği, karın ağrısı gibi yan etkileri olabilir. Hamam otu kokusunun yoğun olduğu hamamlara girilmemelidir. Bilinç kaybı ve kansızlık gibi zararlar verebilir. Yan etkileri fark edildiği anda hemen tıbbi yardım alınması gerekir.

Hamam Otu Tozu Kullanırken Nelere Dikkat Edilir?

Hamam otu tozunu koklamayın

Su ile temas eden hamam otu tozu ağır kokmaya başlar. Kokunun ana maddesi kükürt insan sağlığı için tehlikelidir. Bu nedenle tüy dökücü uygulamaları açık alanda yapılması daha doğru olur. Epilasyon sırasında hızlı olunmalı ve oda havalandırılmalıdır.

Miktarına dikkat edin

Kullanılacak bölgeye göre hazırlanmalı ve ince bir katman halinde sürülmelidir. Daha fazla miktarda sürmek daha iyi sonuç almak demek değildir.

Islak cilde uygulamayın

Hamam otu ıslak cilde uygulanmaz. Epilasyon için cildin kuru olması gerekir. Aksi halde ciltte yanma ve tahriş olur.

Bekleme süresini 5 dakika tutun

Hamam otu tozu cilt üzerinde 5 dakikadan fazla bekletilmemelidir. Cilt üzerinde iz ve lekeler yapar. Cilde hasar verir.

Sürekli kullanmayın

Hamam otundaki kükürt ve arsenik içerikli maddeler cildin gözeneklerinden deri altına sızabilir. O nedenle iki haftada bir kullanmak gerekir. Her gün veya 3 günde bir kullanılması, cildin altına zehir enjekte edilmesi demektir.

Test yapın

İstenmeyen tüyler için ne kadar işe yarayan bir bitki olsa da alerjisi olanlar kullanmamalıdır. Cilt hassasiyetine karşı küçük bir alanda test yapılması gerekir.

Hamilelikte Hamam Otu Tozu Kullanmak Sakıncalı mı?

Hamilelikte hamam otu tozu kullanmak sakıncalı mı sorusunun yanıtı netleşmemiş olsa da genel kanı kullanılmaması yönündedir. İçeriğinde kimyasal barındırması ve keratolitik bir madde olmasından dolayı hamileler için tehdit unsuru olabilir. Uzman hekimler hamilelik döneminde saç boyası gibi birçok kimyasalların kullanılmasına karşı çıkar. Bundan yola çıkarak, hamam otu tozu hamilelerin uzak durması gereken bir bitkidir.

% 100 Etkili İstenmeyen Tüylere Kesin​ Çözüm

Exit mobile version