18 Nisan 2024 Perşembe
Ana SayfaSağlıkŞifalı BitkilerGünde 2 tane karanfil yemeye başlayın ve neler olacak görün

Günde 2 tane karanfil yemeye başlayın ve neler olacak görün

Karanfil, iyileştirici özellikleriyle bilinir. Bunun nedeni vitamin, mineral ve antioksidan bakımından zengin olmasıdır. Günde sadece iki küçük karanfil yemek sindirim sorunlarını hafifletir, bağışıklık sisteminizi güçlendirir ve hatta kanserle savaşmanıza yardım edebilir! Karanfilin pek bilinmeyen diğer faydaları için yazımızı okumaya devam edin.

Karanfil, dünya çapında birçok mutfakta kullanılan popüler baharatlardan biridir. Eşsiz lezzeti ve keskin aroması ile tanınır. Ayrıca birçok rahatsızlığı tedavi etmek için de kullanılır.

Karanfil, C ve K vitaminleri, lif ve manganez açısından zengindir. Enflamasyonla savaşabilir, kanser riskini azaltabilir ve karaciğer, kemik, sindirim ve solunum sağlığını iyileştirebilir. Ayrıca diyabet tedavisine ve kilo kaybına yardımcı olur. Bununla birlikte, kanama riskini artırabilir, kan şekeri düzeylerini çok fazla düşürebilir ve alerjileri tetikleyebilir. Bu nedenle, mevcut tıbbi durumları olanlar dikkatli olmalıdırlar.

Karanfilin Faydaları Nelerdir?

Karanfil, yiyecekleri çiğnerken yanlışlıkla ezdiğinizde ağzınızı keskin ve baharatlı bir tat ile dolduran küçük kurutulmuş çiçek tomurcuklarıdır. Bununla birlikte, karanfilin faydaları o kadar etkileyicidir ki, ara sıra neden oldukları küçük rahatsızlığa katlanmak gerekir.

Syzygium aromaticum adlı karanfil ağacından hasat edilen bu baharat, C ve K vitaminleri, lif ve manganez içerir ve bağışıklığı ve beyin fonksiyonlarını artırmaya yardımcı olur. Ayrıca karanfil, iltihabı tedavi etmek ve diyabeti yönetmek için de kullanılır. İşte karanfilin sayısız faydaları:

1- Enflamasyonla savaşır

Çalışmalar, karanfildeki öjenolün güçlü bir anti-inflamatuar ajan olarak çalıştığını göstermiştir. Bu, yaygın olarak bulunan bir karanfil türü olan karanfil esansiyel yağı için de geçerlidir.

Karanfil ayrıca ağız ve boğaz iltihabıyla da savaşır. Bir çalışmada, karanfil yağı plak ve diş eti iltihabı ile ilişkili iltihabı hafifletmeye yardımcı olduğu tespit edilmiştir.

Karanfildeki öjenol, hayvan çalışmalarında proinflamatuar sitokinleri düşürdü. Bu nedenle, insanlarda artrit ile ilişkili iltihabın tedavisine yardımcı olabilir.

2- Kanser riskini azaltmaya yardımcı olur

Bir çalışma, karanfil özünün tümör büyümesini önleyebileceğini ve kanser hücresi ölümünü indükleyebileceğini gösterdi. Karanfilin kanser önleyici özellikleri, özofagus kanseri riskini de azaltan öjenole atfedilebilir.

Karanfil aynı zamanda iyi bir antioksidan kaynağıdır. Antioksidanlar iltihapla savaşır ve bizi kansere karşı korur. Karanfil özünün de başka bir çalışmada meme kanseri hücrelerine öldürücü olduğu bulundu.

3- Ağız sağlığını iyileştirir

Karanfildeki öjenolün diş ağrısını hafiflettiğine inanılıyor. Madde bir anestetiktir ve antibakteriyel özelliklere sahiptir ve bu, ağrıyla başa çıkmanıza yardımcı olabilir.

Diş ağrısından kurtulmanın basit bir yolu, ağzınıza birkaç bütün karanfil koyup tükürüğünüzle ıslatmaktır. Karanfilleri dişlerinizle ezebilirsiniz. Serbest kalan yağ ağrıyla savaşır. Bir karanfilin tamamını 30 dakika boyunca atmadan önce kullanabilir ve işlemi yenisiyle tekrarlayabilirsiniz.

Şiddetli diş ağrınız varsa ve dişlerinizi gıcırdatmakta zorlanıyorsanız, ezilmiş karanfil kullanabilirsiniz. Bütün karanfilleri ezin ve tozu etkilenen dişin üzerine koyun.

İran’da yapılan bir araştırma, karanfilin diş ağrısını hafifletmeye yardımcı olabilecek analjezik etkilerini belirtiyor. Karanfil ayrıca ağız kokusuyla da savaşabilir.

4- Diyabet tedavisine yardımcı olur

Bir çalışmada gönüllüler, karanfil özlerini tükettikten sonra yemeklerden önce ve sonra daha düşük glikoz seviyeleri bildirdiler. Başka bir hayvan çalışması, karanfilin diyabetik farelerde kan şekeri artışlarını hafifletebileceğini gösterdi.

Karanfil, insülin salgısını ve insülin üreten hücrelerin sağlığını iyileştirdiği bulunan nigerisin adı verilen başka bir bileşik içerir. Bu, karanfilin dengeli bir diyetin parçası olarak alındığında kan şekeri seviyenizi kontrol altında tutabileceği anlamına gelir.

5- Karaciğer sağlığını iyileştirir

Karanfilde bulunan bir antioksidan ve antienflamatuar bileşik olan Eugenol, karaciğer sağlığını iyileştirebilir. Bir araştırmaya göre, askorbik asit ve beta-sitosterol bileşikleri, hepatik hücre proliferasyonunu engelleyebilen karanfillerdir.

Karanfildeki öjenol bakımından zengin fraksiyon (ERF) ayrıca oksidatif stresi azaltır ve karaciğer sirozuna karşı etkilidir.

6- Kemik sağlığını destekler

Kuru karanfilin hidroalkolik özü, öjenoller ve öjenol özütleri gibi polifenoller açısından zengindir ve kemik yoğunluğunu artırabilir.

Bazı hayvan çalışmalarına göre, karanfildeki manganez, kemik mineral yoğunluğunu ve metabolizmasını iyileştirmeye yardımcı olabilir.

7- Sindirim sağlığını destekler

Karanfildeki bazı bileşikler mide ülserlerini azaltmaya yardımcı olabilir. Karanfil yağı, mide mukusunun kalınlığını artırabilir ve bu, mide zarını korur ve peptik ülserleri önler.

Karanfil ayrıca biraz lif içerir. Bu lif sindirime yardımcı olabilir ve kabızlığı önleyebilir. Bununla birlikte, karanfil lifinin aynı şeyi elde etmedeki etkinliği henüz araştırılmamıştır.

8- Kilo vermeye yardımcı olur

Karanfil, vücut kütlesini azaltabilen doğal yağ asidi sentezi inhibitörleri içerir. Hayvan çalışmalarında, karanfil (AEC) alkol ekstraktlarının karaciğerde lipid birikimini, karın yağ dokusu ağırlığını ve vücut ağırlığını azalttığı bulundu.

9- Solunum sağlığını iyileştirir

Bu özellik özellikle karanfil yağı için geçerlidir. Yağ astımı tedavi etmek için kullanılabilir. Yağ, solunum yollarını yatıştırır ve ayrıca bir anti-inflamatuar etkiye sahiptir. Karanfil yağı takviyesinin, bakterilerin akciğerlerde koloniler oluşturmasını önlediği bulundu.

Yağı göğsünüze, sinüslerinize ve burun köprüsüne masaj yapabilirsiniz. Anekdot niteliğindeki kanıtlara göre, bu solunum yollarını açabilir ve rahatlama sağlayabilir. Ayrıca yağı (veya birkaç karanfil demleyin) bir bardak ılık suya ekleyip çay olarak içebilirsiniz. Karanfil tomurcuğunu çiğnemek de boğaz ağrısını hafifletmek için önerilir.

10- Stresi azaltır

Karanfilin alkollü özlerinin anti-stres özelliklerine sahip olduğu bulundu. Karanfilin antioksidan etkilerinin bundan sorumlu olabileceği düşünülmektedir. Ancak bu konuda daha fazla araştırmaya ihtiyaç vardır.

11- Baş ağrısıyla savaşır

Karanfil yağı, baş ağrılarını tedavi etmek için aromaterapide yaygın olarak kullanılmaktadır. Bu, analjezik (ağrı giderici) özelliklere sahip olan karanfildeki öjenole atfedilebilir.

Birkaç karanfil ezin ve temiz bir mendile koyun. Başınız ağrıdığında kokuyu içinize çekin. Alternatif olarak, bir yemek kaşığı hindistancevizi yağına iki damla karanfil yağı ekleyebilir ve alnınıza ve şakaklarınıza hafifçe masaj yapabilirsiniz.

Ancak, bu yöntemler anekdot kanıtlara dayanmaktadır. Karanfilin baş ağrısını tedavi etmek için nasıl kullanılacağından emin değilseniz, sağlık uzmanınıza danışın.

12- Testosteron düzeylerini artırır

Fare çalışmaları, karanfilin ağızdan alınmasının testis fonksiyonunu iyileştirebileceğini ve sonuçta testosteron seviyelerini artırabileceğini göstermiştir.

Anekdot niteliğindeki kanıtlar, karanfilin doğurganlığı artırabileceğini düşündürmektedir. Bununla birlikte, bazı araştırmalar, aşırı karanfil alımının aslında doğurganlığı bozabileceğini belirtmektedir. Bu tür etkiler hayvanlarda gözlendi. Bu nedenle, bu amaçla karanfil tüketmeden önce bir doktora danışmanız önemlidir.

13- Akne tedavisinde etkilidir

Karanfilin antibakteriyel ve antifungal özellikleri burada bir rol oynayabilir. Karanfil yağı sivilce tedavisinde ve cilt sağlığını iyileştirmede iyi çalışır. Yağ, akne tedavisi için aromaterapi literatüründe de tavsiye edilmektedir.

Yağdaki öjenol antibakteriyel özelliklere sahiptir. Yağ, enfeksiyonu öldürebilir ve iltihapla savaşabilir, böylece akneyi etkili bir şekilde tedavi edebilir.

15- Saç sağlığını iyileştirir

Bazıları karanfil yağının saç derisi ve saç tedavilerinde kullanılabileceğine inanıyor. Yağ ayrıca kan dolaşımını artırmak ve saç büyümesini teşvik etmek için lanse edilir. Ancak, bu etkiler araştırmalarla desteklenmemektedir.

Karanfiller genellikle sağlıklıdır ve araştırmaların çoğu kanıtları destekler, işlevlerini anlamak için daha fazla çalışma garanti edilir. Ancak düzenli diyetinize karanfil eklemek iyi bir fikirdir. Aşağıdaki bölümde, karanfil kullanmanın farklı yollarını tartıştık.

Karanfil Nasıl Kullanılır?

Karanfil, çay yapmak için ve farklı tariflerde, kurabiyelerde ve zencefilli kurabiye tariflerinde tatlandırıcı olarak kullanılabilir. Ayrıca pire öldürmek için karanfil kullanılabilir.

Pişirmek için;

  • Karanfilleri öğüterek keklere ekleyebilirsiniz. Bu, pişmiş ürünlerinize ekstra bir lezzet ve aroma sağlar. Karanfil, Hindistan cevizi ve tarçınla iyi gider.
  • Sabah çayınıza birkaç karanfil de ekleyebilirsiniz.
  • Pilavlarınıza karanfil ekleyebilirsiniz. Onları garnitür olarak kullanmak iyi bir fikirdir.

Pire öldürmek için;

Karanfil yağı aromatik bir uçucu yağ olduğu için mükemmel bir böcek ilacı olarak çalışabilir. Evcil hayvanınızı ılık suda yıkadıktan sonra, birkaç damla karanfil yağı ile su ile durulayın. Ayrıca boynuna bir kaç damla yağ da damlatabilirsiniz; bu pireleri uzak tutacaktır.

Karanfil yağı sivrisinek kovucu olarak da kullanılabilir.

Karanfilin Beslenme Profili Nedir?

Karanfil vitamin, mineral ve lif açısından zengindir. Amerika Birleşik Devletleri Tarım Bakanlığı’na göre, bir yemek kaşığı karanfil:

  • 8 kalori enerji
  • 2 gr lif
  • 388 g protein
  • 26 gr karbonhidrat içerir.

Karanfil ayrıca C ve K vitaminleri ve manganez ve kalsiyum gibi minerallerle doludur. Fazla karanfil yemek, bazı istenmeyen etkilere neden olabilir. Araştırma devam ediyor olsa da, dikkatli olmak önemlidir.

Karanfilin Yan Etkileri Nelerdir?

Karanfilin aşırı tüketimi, bazı kişilerde kanama riski, kan şekeri düzeylerinin düşmesi ve alerji gibi olumsuz etkilere neden olabilir.

10 ml karanfil yağı tüketmek 15 aylık bir erkek çocukta karaciğer yetmezliğine neden olabilir. Hamile ve emzikli kadınlar için karanfilin güvenliği konusunda yeterli araştırma bulunmamaktadır. Bu nedenle doktorunuza danışınız.

Günde 2 Tane Karanfil Yerseniz… – Video

Bunlar da ilginizi çekebilir!

Exit mobile version