19 Nisan 2024 Cuma
Ana SayfaSağlıkHastalıkGrip ile soğuk algınlığı (nezle) arasında ne fark var?

Grip ile soğuk algınlığı (nezle) arasında ne fark var?

Grip ancak ilaçla tedavi edilebilirken, nezle olarak da adlandırılan soğuk algınlığı ise bir kaç günlük dinlenme, sağlıklı beslenme gibi önlemlerle kısa sürede geçer. Grip bütün vücudu yıkıma uğratır ama soğuk algınlığı daha bölgeseldir ve bu bölge genellikle boğaz ve çevresidir. Grip tedavi edilmediği takdirde bronşit ve zatürreye dönüşebilir, buna karşılık soğuk algınlığına genellikle göz ağrısı ve sinüzit eşlik eder.

Grip Belirtileri Neler?

Gribin gelişi oldukça serttir. Bir anda ateşiniz 39°C’ye kadar çıkabilir, titreme, yorgunluk, şiddetli kas ağrıları ve göğüste sıkışma gibi rahatsızlıklar görülebilir. Bunları genelikle öksürük ve burun akıntısı takip eder. Fakat soğuk algınlığına kıyasla, üst solunum yollarınızla başınız daha az dertte olacaktır. Grip daha çok alt solunum yollarını hedef alır.

Grip Ne Yapılmalı?

Belirtiler kendini göstermeye başladıktan sonraki ilk 48 saat içinde doktora gidilmeli, Tamiflu ya da Relenza gibi ilaçlarla antiviral tedaviye başlanmalıdır. Hızlı tedavi, semptomların vücudunuz üzerindeki yıkıcı etkisini azaltarak hastalıktan daha az hasar alarak kurtulmanızı sağlar. Göz ardı edilip önemsenmeyen ya da tedavi için gereğinden fazla bekleyen vakalarda zatürre ya da bronşit gibi komplikasyonların gelişme riski yüksektir.

Grip Ne Yapılmamalı?

Doktor tavsiyesi olmadan kesinlikle reçetesiz ilaçlar kullanılmamalıdır, özellikle de antibiyotikler. Çünkü antibiyotik, virüsleri değil bakterileri hedef alır, dolayısıyla grip virüsüne karşı hiç bir etkisi olmaz. Ama grip sebebiyle vücutta sekonder, yani ikincil rahatsızlık olarak bakteriyel bir enfeksiyon ortaya çıktıysa, ancak o zaman doktor kontrolünde antibiyotik kullanılabilir.

Soğuk Algınlığı (Nezle) Belirtileri Neler?

Belirtileri daha çok boğaz ve çevresinde kendini gösterir. Burun akıntısı, öksürük, gözlerde sulanma, boğaz ağrısı, tıkanıklık, hapşırma gibi rahatsızlıklar, hastalığın bulaşmasıyla birlikte iki gün içinde hızla görülmeye başlar. Vücutta kırgınlık, halsizlik ve ağrılar hissedilebilir. Grip ve soğuk algınlığı arasındaki farklar ağrıların şiddetinden de anlaşılabilir, zira gribin neden olduğu ağrılar, bazen dayanılamayacak boyutta şiddetlidir.

Soğuk Algınlığı Ne Yapılmalı?

Hastalık hissedildiği anda, aşırıya kaçılmadan vücuda C vitamini takviyesi yapılmalıdır. Çinko pastilleri de oldukça faydalıdır; eğer bunlar 48 saat boyunca düzenli olarak tüketilirse soğuk algınlığı semptomları hafifleyecektir. Eğer semptomlar ağırsa antihistaminik ilaçlar ya da kremler sinüsleri boşaltmaya yardımcı olur. Ayrıca soğuk algınlığına neden olan virüslerin bir kısmından nazal spreylerle de kurtulmanız mümkün.

Soğuk Algınlığı İçin Ne Yapılmamalı?

Eğer hafif ateşiniz varsa, hemen ateş düşürücü kullanmayın, çünkü ateşin hafif yükselmesi, vücudun enfeksiyonlarla mücadelesinin önemli bir parçasıdır. Bu esnada yatarak dinlenmek ve bol sıvı tüketmek büyük fayda sağlayacaktır. Burun tıkanıklığının giderilmesi için kullanılan dekonjestan ilaçlardan da kaçınılmalı çünkü bunlar mukus tabakasını kalınlaştırarak, zaten daralmış olan burun kanallarını daha çok tıkar ve soluk alıp vermeyi güçleştirir.

Exit mobile version