10 Mayıs 2024 Cuma
Ana SayfaSağlıkHastalıkGöbek fıtığına ne iyi gelir? Bitkisel tedavisi Saraçoğlu

Göbek fıtığına ne iyi gelir? Bitkisel tedavisi Saraçoğlu

Göbek fıtığı, genel olarak göbek çukurunun içinde veya yakınındaki bölgede ortaya çıkan bir sağlık sorunudur. Karın duvarındaki katmanlar tam olarak birleşmediği için yağ dokuları çıkıntı yaparak fıtığa neden olur. Bebeklerde de görülebilen göbek fıtığı belirtileri nelerdir? Göbek fıtığı nasıl tedavi edilir? Bitkisel tedavi yöntemleri var mıdır?

Göbek fıtığı olan kişilerde göbek deliği dışarıya uzanıyormuş gibi görünür. Fıtığın boyutu bazen fındık kadar olurken bazen portakal büyüklüğüne ulaşmaktadır. Kadınlarda hamilelik döneminde görülebilen göbek fıtığı doğumla beraber bebeklerin yüzde 15-20’lik kısmında da görülebilir. Şimdi sizlere göbek fıtığı ile ilgili tüm merak edilenleri aktaracağız.

Göbek Fıtığı Nedir, Neden Olur?

En basit tanımı ile göbek fıtığı nedir sorusuna yanıt vereceğiz. Yağ dokularının ya da bağırsağın göbek deliğinin çok yakınındaki bir bölgeden geçmesi ile dışarıya doğru bir çıkıntı oluşur. Bu çıkıntıya göbek fıtığı denir. Bebeklerde görülen göbek fıtığı yaygın olmakla beraber zararsızdır. Genelde ilk iki yaş içerisinde tedaviye ya da cerrahi müdahaleye gerek kalmadan geçmektedir. Ancak yetişkinlerde görülen göbek fıtığı genelde cerrahi müdahale gerektirir.

Yaşam kalitesini çok fazla düşüren göbek fıtığı iş kaybına da sebep olabilmektedir. Göbek fıtığı gebelik döneminde ya da sonrasında oluşabilir. Bazı gebelerde doğum ile beraber fıtığın kendi kendine geçtiği görülür. Fıtığın görülmesi çeşitli nedenlere bağlı olabilir. Bu nedenler sırası ile şöyledir:

  • Göbek bağı kesildiğinde bağın tamamı ile kapanmaması
  • Karında su birikimi
  • Aşırı kilo alımı
  • Prematüre doğum
  • Düşük doğum ağırlığı
  • Şiddetli öksürük
  • Kısa zamanlarda hamilelik yaşama
  • Karın bölgesinden geçirilen ağır ameliyatlar
  • Çoğul gebelik

Göbek Fıtığı Belirtileri Nelerdir?

Kadınlarda daha sık görülen göbek fıtığının belirtileri nelerdir bebeklerde ve yetişkinlerde değişmektedir. Bebeklerde görülen fıtığın en önemli belirtisi, bebek ağladığı zaman göbek deliğinin dışa çıkmasıdır. Yetişkinlerde ise göbek bölgesinde dışarıya doğru bir şişkinlik görülür. Buna bağlı olarak şekil bozukluğu meydana gelir.

Fıtık nedeni ile göbek bölgesinde baskı meydana geleceği için kişilerde yürüme zorluğu görülebilir. Ayrıca fiziksel aktiviteler normalde vücuda iyi gelirken göbek fıtığı olan kişilerde ağrı yaşanır. Bazı kişilerde fıtık gözle görülür derecede büyüktür. Bu kişilerde dayanılmaz ağrılar görülebilir. Fakat bazı kişilerde fıtık olduğu görülmediği gibi herhangi bir ağrı da hissedilmez. Göbek fıtığı ilerlediği zaman kişilerde şu belirtiler görülür:

  • Boşaltım esnasında ağrı hissi
  • İleri derecede kanlı büyük abdest
  • Ikınma
  • İç organ işlev bozukluğu
  • Öksürük ve sonrasında ağrı

Bebekteki Göbek Fıtığı Nasıl Geçer?

Göbek bölgesindeki içe ya da dışa doğru şişlik olarak adlandırılan göbek fıtığı özellikle bebeklerde çok sık görülmektedir. Anne ve babalar bu durumdan büyük korku duymaktadırlar. Ancak endişelenecek bir durum yoktur. 4 yaşına kadar herhangi bir müdahale yapılmaz. 4 yaşından sonra geçmeyen göbek fıtığına müdahale edilir.

Bebekteki göbek fıtığı nasıl geçer diye araştırma yapan ebeveynler için göbek fıtığının 1 yaşına kadar kendiliğinden geçtiğini söyleyebiliriz. Bu nedenle ilk etapta müdahale edilmez. Ancak 1 yaşına kadar geçmeyen fıtık ağrı ile devam ederse mutlaka bir doktora giderek bebeği muayene ettirmek gerekir. Bebek belirli bir yaşa geldikten sonra geçmeyen fıtık için doktor önerisi ile cerrahi müdahale yapılır.

Göbek Fıtığı Tedavi Edilmezse Ne Olur?

Göbek fıtığı önemsenmesi gereken ciddi bir rahatsızlıktır. Genelde ilk etapta küçük olarak oluşan fıtıklar önemsenmediği zaman büyüyerek kişiye ağrı ve acı yaşatabilir. Bu nedenle mutlaka göbek fıtığı için doktora gidilerek muayene olunmalıdır. Göbek fıtığı tedavi edilmezse ne olur derseniz, bağırsaklarda tıkanmaya yol açar. Buna bağlı olarak karın şişliği ve kusma ile beraber fıtık boğulması ortaya çıkar.

Zaman içerisinde büyüyen göbek fıtığı yer çekimi ve karın içi basıncın etkisi ile daha da büyür. Fıtık büyüdükçe içeriden dışarıya doğru yer değiştiren organ sayısı da artar. Ayrıca fıtık deliğinden geçen iç organlar kendi etrafında dönerek bağırsakların düğümlenmesine neden olur. Bu gibi ciddi durumları yaşamak istemiyorsanız, göbek fıtığının tedavisini aksatmamalısınız.

Göbek Fıtığına Ne İyi Gelir?

Göbek fıtığı ilerlemeden tedavi edilmelidir. Aksi takdirde büyüyen göbek fıtığı kişinin sosyal yaşamını kalitesiz hale getirir. Peki, göbek fıtığına ne iyi gelir merak ediyor musunuz? Hafif göbek fıtığı durumlarında hastalara iyi gelecek öneriler şu şekilde sıralanabilir:

Sıvı Tüketimini Artırmak: Sıvı tüketimini artırmak bağırsak hareketlerini düzenler. Bu sayede kabızlığı önler ve gerilmeyi engeller. Bu da fıtığın büyümesine engel olur.

Lifli Gıdalar Tüketmek: Bağırsak hareketlerini artıran lifli gıdalar kabızlığı önler. Bu da karın içi basıncı azaltarak fıtığın büyümesine engel olur.

Ağır Kaldırmamak: Göbek fıtığı olan kişiler ağır kaldırdığı zaman fıtığa baskı olur ve bu durum fıtığın büyümesine neden olur.

Göbek Fıtığına Hangi Bölüm-Doktor Bakar?

Fıtık şikayetlerine genel olarak ortopedi uzmanı bakmaktadır. Göbek fıtığına hangi bölüm-doktor bakar diyenler için ortopedi uzmanlarından randevu almalarını önerebiliriz. Uzman ortopedist doktorların takibinde fıtığın gelişimi izlenir ve gerekirse cerrahi müdahale ile tedavi aşamasına geçilir.

Açık Göbek Fıtığı Ameliyatı Kaç Saat Sürer?

İlerlemiş göbek fıtığının tek tedavisi ameliyattır. Ameliyattan çekinen hastalar açık göbek fıtığı ameliyatı kaç saat sürer öğrenmek isterler. Ameliyat ortalama olarak 30-60 dakika arasında sürmektedir. Ancak bu süre kişinin önceden karın ameliyatı geçirip geçirmediğine ve fıtığın büyüklüğüne göre değişmektedir.

Göbek Fıtığı Bitkisel Tedavisi Saraçoğlu

Göbek fıtığı tedavisi için tıbbi yardım alınmalıdır. Ancak fıtığın ilerlemesini durdurmak ve ağrıları azaltmak için göbek fıtığı bitkisel tedavisi Saraçoğlu tarifini uygulayabilirsiniz. İbrahim Saraçoğlu tarafından önerilen göbek fıtığı kürü oldukça yaygınlaşmıştır. At kuyruğu ismi ile bilinen kırkkilit otu ile göbek fıtığına dur diyebilirsiniz.

Taze olarak alacağınız 1 yemek kaşığı kırkkilit otunu 1 bardak suda 5 dakika kadar kaynatın. Dinlendirdikten sonra derin bir kâseye süzün. Bu suyu masaj yoluyla karın bölgenize uygulayabilirsiniz. 15 kere yapılan masaj sonrasında kesinlikle sıcak ortamda kalmanız gerekmektedir. Gün aşırı olacak şekilde 1 ay boyunca küre devam edebilirsiniz.

Bebeklerde Göbek Fıtığı Nasıl Anlaşılır ve Nasıl Geçer?

Exit mobile version