19 Nisan 2024 Cuma
Ana SayfaHaberlerGıda terörü bitmek bilmiyor! Yoğurda nişasta, peynire bitkisel yağ karıştırılıyor

Gıda terörü bitmek bilmiyor! Yoğurda nişasta, peynire bitkisel yağ karıştırılıyor

İçerikleri

16Tarım ve Orman Bakanlığı, tüketicilerin sağlıklı gıdaya erişimi için denetimlerini arttırarak sürdürüyor. Taklit ve tağşiş dışında ürünlerin depolanması ve satış yerlerine kadar her şey inceleniyor. Denetimlerde peynir, yoğurt ve süt gibi kalsiyum bakımından zengin gıdalara bitkisel veya harici yağ kullanımı tespit edildi.

Gıda Sahtekârlığı Tadarak Anlaşılabilir

Gıda Mühendisi Deniz Kaypak Tona, özellikle süt ürünlerinde yapılan taklit ve tağşişte yoğurda kıvam vermek için nişasta ve peynire bitkisel yağ karıştırıldığını açıkladı. Fakat bu tip gıda sahtekârlığını tadarak anlaşılabileceğini söyleyen Tona, alışveriş yapılan yerlerin seçiminde dikkatli olunması gerektiğinin altını çizdi. Ayrıca fiyat politikalarına işaret ederek, bir ürünün fiyatı başka yerde iki katı fiyatla satılmasının nedenini düşünmek gerektiğini söyledi.

Onay Kodu TR İle Başlayan Gıdalar Alınmalı

Gıda Mühendisi Kaypak, tüketicilerin tağşiş ve taklit ürünlere karşı onay kodu TR ile başlayan gıdalar alması gerektiğini söyledi. Ürün etiketlerinde ‘’TR’’ diye başlayan numaraların olduğuna dikkat çekerek, Adana için TR01 119 şeklinde örnek verdi.

Bu numaralar ürünün Tarım ve Orman Bakanlığı’na kayıtlı olduğunu gösteriyor. Bunun dışında ürünü alırken, ambalaj bütünlüğü, etiket bilgileri, son kullanma tarihine de dikkat edilmesi gerekir. Süt ürünlerinden olan peynirde bir küf varsa kesinlikle alınmamalı ve ürünlerin ambalajlarında sızma veya şişme olup olmadığı kontrol edilmelidir.

Açıkta Satılan Süt Ürünlerini Almayın!

Tona konuşmasında, pazar yeri gibi açıkta satılan süt ürünlerinin, enfekte olmuş kayvanlardan insanlara bulaşan ‘’brusella’’ hastalığı riski oluşturabileceği konusunda uyardı. Peynir ürünlerinin 10 derece, tereyağı, kaymak, krema gibi süt ürünlerinin ise 4 derecede saklanması gerektiğini söyledi.