Ana SayfaSağlıkHastalıkGenital siğil nasıl bulaşır, nasıl tedavi edilir?

Genital siğil nasıl bulaşır, nasıl tedavi edilir?

Genital siğillerin cinsel ilişki esnasında rahatlıkla bulaşabildiğine değinen Proktoloji Uzmanı Op. Dr. Yasir Gözü, genital siğillerin tedavisinin ihmal edilmemesi ve zamanında tedavinin çok önemli olduğunun altını önemle çizdi.

Genital siğillerin tedavi yöntemleri ile ilgili de önemli bilgiler paylaşan Op. Dr. Yasir Gözü, “Genital bölgede çıkan ve cinsel ilişki esnasında bulaşabilen genital siğiller, genital bölgede en yaygın görülen virüs türleridir. Genital bölgede siğiller çıkmasına neden olan ve HPV (Human Papillomo Virüs) denilen virüsün vücuda enfekte olmasıyla birlikte genital siğiller görülmektedir. Genellikle cinsel yolla bulaştığından dolayı cinsel yaşamında aktif kadın ve erkeklerde sık rastlanan bir sağlık problemidir.” dedi.

Genital Siğil (HPV) Nasıl Bulaşır?

HPV virüsünün enfekte olduğu kişilerle cinsel ilişkiye girildiği zaman doğrudan bulaşmaktadır. Bu virüsün vücuda enfekte olmasını cildin tahriş olması, çatlaklar, uzun süren vajinal akıntı, genital bölge ile makat çevresinde egzama kolaylaştırır.

Genital Siğil Belirtileri Neler?

Derinin üstünde kahverengi ve pembe renklerde görülen genital siğiller, küçük, yassı ve kabarık bir görünüme sahiptir. Genital siğiller birden fazla olduğu zaman karnabahara benzer bir görünümde oluşturmaktadır. Cildin nemli bölgesinde çıkan genital siğiller beyazımsı bir renge bürünürler. Ciltte genital siğil çıktığı zaman genellikle et beniyle karıştırılmaktadır. Anal bölgede çıkan genital siğiller defekasyon esnasında kanama, ağrı ve kaşıntıyla kendisini belli etmektedir.

Genital Siğil Nasıl Tedavi Edilir?

Ciltte genital siğil olduğuna dair tanının ardından tedavisine en kısa süre içerisinde başlanması gerekmektedir. Tedavinin ihmal edilmesi halinde genital siğiller hızla yayılmaktadır. Genital siğiller kadınlarda rahim ağzı kanserine neden olabildiği için özellikle kadınların genital siğilleri ciddiye alması gerekmektedir.

Elektrokoterizasyon – Elektrokoagülasyon Yöntemiyle Siğillerin Yakılması;

Genital bölgede çıkan siğillerin tedavi edilmesinde en yaygın tedavi yöntemleri arasında yer alan elektrokoterizasyon, siğillerin yakılarak tedavi edilmesi işlemidir. Bu tedavi yönteminde siğillere elektrik akımı verilerek yakılmaktadır. Bu tedavi yöntemi uygulanmadan evvel genital bölge lokal anestezi ile uyuşturulmaktadır.

Genital Siğillerin Lazerle Yakılması;

Genital siğillerin yakılmasında günümüzde en yaygın kullanılan tedavi yöntemi lazerle genital siğillerin yakılmasıdır. Her siğil çevredeki dokulara hasar vermeden teker teker lazer ışığıyla buharlaştırılmaktadır. Bu işlem, lokal anestezi ile yapıldığından ağrısız olduğu gibi tedavisi de çok kısa sürmektedir.

Genital Siğillerin Kremlerle Tedavi Edilmesi;

Genital siğilleri tedavi eden kremler kimyasal içerikli olduğundan siğilleri yakarak yok etmektedir. Bu kremler kimyasal içerikli olduğundan siğillere sürülürken etraftaki dokularla temas ettirilmemesine çok dikkat edilmelidir. Aksi takdirde etraftaki dokuların tahriş olma riski çok yüksektir.

Genital Siğillerin Kriyoterapi-Dondurma Yöntemiyle Tedavi Edilmesi;

Genital siğiller tedavi edilirken diğer tedavi yöntemlerine göre daha ağrısız olan ve lokal anesteziye gerek duyulmayan kriyoterapi-likit nitrojenle dondurma kolay bir tedavi yöntemi olsa da başarı oranı lazer tedavisiyle kıyaslandığı zaman çok düşüktür.

Genital Siğillerin Kimyasal Destrüksiyon Yöntemiyle Tedavisi;

Kimyasal destrüksiyon yöntemiyle genital siğil tedavisi uygulanırken triklorasetik asit, biklorasetik asit, podofilin ile podofilotoksin gibi kimyasal yakıcı asitler kullanılmaktadır. Kimyasal içerikli bu maddeler o kadar etkilidir ki sağlıklı ciltte dahi ciddi seviyede tahrişe neden olabilmektedir. Bu nedenle bu kimyasal içerikli maddelerin doktor kontrolü haricinde kullanılmaması gerekmektedir.

Genital Siğillerin Sistemik Sentetik A Vitaminiyle Tedavi Edilmesi;

Bu tedavi yöntemine, hastalığın ileri boyutlara vardığı ve tedavinin neredeyse imkansız olduğu durumlarda başvurulmaktadır. HPV enfeksiyonunun neden olduğu genital siğillerin zamanında tedavi edilmesi çok önemlidir. Çünkü bu virüs cilde çok hızlı yayılmaktadır. Bu nedenle tedaviye erken başlandığı takdirde siğiller ilerlemeden tedavi edilebilmektedir. Tedavi sürecinde immünoterapi ciddi fayda sağlamaktadır. Ayrıca hastanın tedavi sürecinde bağışıklık sistemini çok güçlü tutması, sağlıklı ve dengeli beslenmeye dikkat etmesi iyileşme sürecini hızlandırmaktadır.

Genital Siğillerin Yakılmasından Sonra Cinsel İlişki Nasıl Olmalı?

Genital siğiller tedavi edilirken hekimler tarafından hastaya cinsel perhiz tavsiye edilmektedir. Tedaviden sonra ise yaralar tamamen iyileşene kadar yani 5-15 gün süreyle cinsel ilişkiye girilmemelidir. Genital siğil tedavisi gören hasta iyileşse dahi HPV virüsünü partnerine bulaştırma riski halen bulunmaktadır. Birden fazla kişiyle cinsel ilişkide bulunan yani partner sayısı fazla olanların, HPV virüsünü yayma riski daha fazladır. Yine genital siğillerin eşlerle birlikte tedavi edilmesi gerekmektedir. Bu ihmal edilirse eşler genital siğilleri birbirlerine bulaştırmayı sürdürürler.

Genital Siğil Nedir?

Exit mobile version