16 Nisan 2024 Salı
Ana SayfaKadınCilt BakımıGeniş gözenekli cilt nasıl sıkılaşır? Gözenek küçültücü ev tipi uygulamalar

Geniş gözenekli cilt nasıl sıkılaşır? Gözenek küçültücü ev tipi uygulamalar

Geniş gözenekli cilt birçok kadının korkulu rüyasıdır. Cilt görünümü kötü gösterir ve makyajı tutmaz. Peki, neden cilt gözenekleri genişler? Sıkılaştırmak için neler yapabiliriz? Daha fazlasını merak ediyorsanız haberimizi kaçırmayın. O zaman başlıyoruz.

Herkesin cilt tipi aynı değildir. Gözenekler de cilt tipine göre farklılık gösterir. Kimilerinde daha geniş gözenekler varken, kimilerinde daha küçüktür. Geniş gözenekler ikiye ayrılır. Bunlar; ter bezlerinden oluşan gözenekler ve sebum denilen yağ bezlerinin oluşturduğu gözenekler. Bu bilgi doğru tedaviyi uygulamak için önemlidir.

Derimizin üzerinde küçük kıl kökleri var. Her kıl kökünün altında da küçük gözenekler bulunur. Bu kıl köklerinin içinde ‘’sebase bez’’ denilen yağ bezeleri bulunur. Yağı tutmaya ve dengelemeye yarayan bu bezler, yağı bıraktığında gözenekler oluşur. Gözenekler dışında siyah nokta ve sivilceler de kendilerine yer bulur. Su miktarı daha az olan yağlı ciltler, gözenek genişliği problemini daha sık yaşarlar.

Geniş Gözenekli Cilt Neden Oluşur?

Cilt güzelliğinin ilk şartı sıkı gözeneklerdir. Geniş gözenekli cilt sağlıklı görüntüyü bozar. Peki, içi yağ dolu geniş gözenekler neden oluşur? Birlikte inceleyelim.

  • Genetik faktörler
  • Aşırı sebum üretimi
  • Güneş ışınlarına maruz kalmak
  • Kullanılan ilaçların yan etkileri
  • Artan kıl kökü hacmi
  • Kolajen ve elastikiyetin azalması
  • Hava kirliliği ve sigara
  • Yetersiz hijyen bakımı
  • Cilt bakımının ihmali
  • Cilde uygun olmayan kozmetik ürünler

Gözeneklerin Görünümlerini Hafifletecek Maske Tarifleri

Geniş gözenekli cilt görümünde azalma sağlayacak bu maskeleri denemelisiniz. Özellikle yağlı ciltler üzerinde faydalı olacağını umuyoruz.

Yumurta beyazı ve karbonat:

  • 1 yemek kaşığı karbonat
  • 1 yumurta beyazı
  • Yarım bardak süt

Uygulama:

Karbonat, yumurta akı ve ılımış sütü bir kabın içinde iyice karıştırın. Karışımı yüzünüze bir pamuk yardımıyla sürün. Narince masaj uygulayın.15 dakika sonra durulayın. Gözenek sıkılaştırma için uygun olan bu maske, ölü hücreleri de temizler.

Gül suyu maskesi:

  • 2 kaşık un
  • 2 kaşık yoğurt
  • Gül suyu

Uygulama:

Bu maske Prof.Dr. İbrahim Saraçoğlu tarafından önerilen maskeler arasındadır. Tüm malzemeleri iyice karıştırdıktan sonra, yüzünüze uygulayın.20 dakika sonra durulayın. Hücreleri yeniler ve cildi temizler.

Buğday unu ve limon maskesi:

  • 3 kaşık buğday unu
  • 1 kaşık limon suyu

Yarım bardak ılık su

 Uygulama:

Tüm malzemeleri krem haline gelene kadar karıştırın. Temizlenmiş cilde 20 dakika kalacak şekilde uygulayın. Daha sonra ılık suyla durulayın. Bu maske yağlı ciltler için sebum dengesini koruyup, gözenek sıkılaştırma vazifesi görür.

Limonlu ve şekerli maske:

  • 1 kaşık zeytinyağı
  • 2 kaşık şeker
  • Yeterli miktarda limon suyu

 Uygulama:

Tüm malzemeleri iyice karıştırıp, krem halline getirin. Geniş gözenekli cilt üzerinde peeling yapar gibi nazikçe ovuşturun.1 dakikayı tamamladıktan sonra durulayın. Bu maske yüzünüzde bulunan mikropları kırar. Ayrıca cildi sıkılaştırır.

Elmalı sirke maskesi:

  • Bir fincan elma sirkesi
  • Bir fincan su

Uygulama:

Bir sprey şişenin içine elma sirkesi ve suyu koyup, iyice çalkalayın. Karışımı, pamukla cildinizi siler gibi uygulayın. 2 dakika sonra durulayın. Bu maske başta yağlı ciltler olmak üzere her cilt tipine uygundur. Gözenekleri sıkılaştırır, mikropları öldürür. Cildi temizler.

Gözenek Küçültücü Cilt Bakım Pratikleri Nelerdir?

Geniş gözenekli cilt için ev tipi pratikleri öğrenmek ister misiniz? Günlük rutinlerinize dâhil edebileceğiniz pratik çözümler.

Buz koy: 10-15 saniye boyuncu bir buz küpünü gözenekler üzerinde gezdir. Cilt sıkılaşıp, gözenekler küçülecektir.

Karbonatlı macun yap: Biraz suyla macun haline getirdiğin karbonatı, gözeneklerin üzerine sür. Sivilceli ve akneli ciltlerde, iltihap kurutucu işlem görür.

Yüz temizliğine dikkat et: Sülfat içermeyen bir temizleyici ile yüzünü günde 2 kez yıka. Kir ve yağı seven geniş gözenekler, bölgede beslenecek besin bulamazlar.

Peeling yapmayı ihmal etme: Ölü deri hücrelerinden arınmak için,peeling yapmak gerekiyor.Böylelikle gözeneklerin tıkanmasını önlemiş olursun.

Nemlendirici kullan: Geniş gözenekli cilt sorunu yaşayanların en sık yaptığı hata cildi nemlendirmemektir. Renk ve koku içermeyen günlük nemlendiricileri kullan.

Buhar uygula:  Sıcak suda kaynamış suyun buharını yüzünüze tutun. 10 dakika sonra yüzünüzü bir havluya sarın. Arkasından soğuk su ile yüzünü yıka. Bu uygulama gözenekleri açar ve kiri boşaltır.

Cilt tipine uygun maske yap (kil maskesi) : Cilt tipine uygun bir kil maskesi seç. Bu maskeyi yüzün gerilene kadar cildinde 15 dakikaya kadar beklet. Daha sonra nemli bez ya da ılık su ile durula. Bu maskeler yağlı ciltler üzerinde yağ kontrolünü sağlar. Tüm cilt tipleri içinde bakterileri öldürür ve cildi sıkılaştırır.

Güneş kremini yaz kış sür: Güneş ışınları, cildin ürettiği kolajene zarar verir. Kolajen eksikliğinden kaynaklı geniş gözenekler oluşur. Özellikle cildi sivilceye meyilli kişiler, güneş ışınlarının olumsuz etkilerine maruz kalır. Bu nedenle yaz-kış güneş kremini eksik etmeyin.

Siyah Burun Bandı Gözenekleri Temizler Mi?

Geniş gözenekli cilt üzerinde siyah noktalar eksik olmaz. Bu gözenekler makyaj kalıntıları, hava kirliliği, toksin, sebum vb. nedenlerle büyür. Ciltte sebum dengesi(yağ) bozulunca, siyah noktalar oluşur. Çoğumuz piyasada bolca çeşidi bulunan siyah nokta bantlarından yardım alırız. Oysaki bu bantlar gözeneklerin içindeki kiri sadece yüzeysel alır. Asıl kir kıl köklerinin içine yerleşir. Bu bantlar, dışarıda kalan yağ birikintisini çeker.

Ayrıca çoğu uzman dermatolog, siyah burun bantlarının kullanılmasını doğru bulmaz. Yüzeysel temizlik yapan bu bantlar, cildin sebum dengesini de bozabilir.

Exit mobile version