18 Nisan 2024 Perşembe
Ana SayfaSağlıkHastalıkGeçirgen bağırsak sendromu nedir, belirtileri ve tedavisi nelerdir?

Geçirgen bağırsak sendromu nedir, belirtileri ve tedavisi nelerdir?

Geçirgen bağırsak sendromu nedir, belirtileri ve tedavisi nelerdir? GAPS diyeti yararlı olur mu? Geçirgen bağırsak sendromu ile ilgili tüm merak edilenler haberimizde.

Diziden ayrılan oyuncu Neslihan Atagül’ün hastalığı merak konusu oldu. Geçirgen bağırsak sendromu yaşayan oyuncunun hastalığı hakkında detaylı araştırmalar yapıldı. Peki, geçirgen bağırsak sendromu nedir? Belirtileri ve tedavisi neler? Nasıl önlem almalıyız? GAPS diyeti yararlı mı? Tüm ayrıntılar haberimizde.

Sindirim problemleri arasında hastanın yaşam kalitesini düşüren geçirgen bağırsak sendromu, tedavi edilmediğinde ciddi sağlık sorunlarına yol açar. Hastalık en yalın tanımıyla bağırsakların sızıntı yapmasıdır. Yani sızıntı ne kadar fazlaysa hastanın durumu da o kadar ciddileşir. Sürekli baş ağrısı, yorgunluk, ishal veya kabız gibi semptomlar artar.

Bağırsaklar vücudumuzun ikinci beyni olarak kabul edilir. Bağışıklık sistemi hücrelerinin ana yatağı bağırsaklardır. Sızıntı olduğu zaman vücudunun bağışıklığı zayıflar. Bu durum kan dolaşımını etkilediğinden, sistemin içinden bakteri ve mikroplar rahatça geçer. Sürekli tüketilen şekerli ve karbonhidratlı besinler bağırsakların normal florasını bozar. O nedenle sağlıklı beslenme son derece önemlidir.

Geçirgen Bağırsak Sendromu Nedir?

Bağırsaklarda parçalanan besinler, emilimi için sindirilmeye devam eder. Bağırsak hücreleri tıpkı bir filtreye benzer. Bağırsaklarda emilimi gerçekleşen vitaminler, besinler ve minareler bu filtre aracılığı ile kanımıza geçer. İşte bu noktada geçirgen bağırsak sendromu nedir diyenler için cevap ortaya çıkıyor. Filtre işini yapamadığı zaman kanımıza zararlı birçok toksin ve mikrop girmiş olur. Bağırsak duvarının geçirgenliği noktasında işleyiş mekanizması bozulur. Bu durumu yaşayan hastalar için geçirgen bağırsak sendromu tanısı koyulur.

Geçirgen Bağışıklık Sendromunun Belirtilileri Nelerdir?

Geçirgen bağışıklık sendromu belirtileri birden fazladır. İşte o belirtilerinden bazıları:

  • Bağışıklık sistemi sorunları
  • Besinlere alerjen durumlar
  • Nörolojik rahatsızlıklar
  • Vitamin eksikliği
  • Kabız veya ishal
  • Kilo verememe, aşırı kilo alma
  • Anksiyete bozuklukları, depresyon
  • Geçmeyen baş ağrısı
  • Deri hastalıkları
  • Fibromiyalji
  • Sürekli yorgunluk

Geçirgen Bağırsak Sendromu Tanısı Nasıl Koyulur?

Hastanın öyküsünde ishal, kabızlık, yorgunluk ve şişkinlik gibi problemler varsa bağırsak hastalıklarından şüphelenilir. Hastalığın netlik kazanması için gaita testi istenir. Bu test sayesinde hastada zararlı bakteri ve mikroplar tespit edilir. Bunun yanı sıra gluten hassasiyeti de belirlenmiş olur. Geçirgen bağırsak sendromu tanısı koyulan hastanın savunma sistemi reaksiyonları izlenir ve tedavi yöntemi belirlenir.

Geçirgen Bağırsak Sendromu İçin Tedavi Var mı ?

Sindirim sisteminin ana merkezi olan ve ikinci beyin olarak tanımlanan bağırsakların genel sağlık durumu vücudumuz için son derece önemlidir. Vücut içinde kritik görevleri vardır. Bağırsakların hastalanması tüm metabolizmayı etkiler. Peki, geçirgen bağırsak sendromu için tedavi var mı? Evet, tedavi edilebilir bir hastalıktır.

Tedavi sürecinde sağlıklı bağırsak florasına sahip olmak için bağırsak duvarının sağlığı korumaya alınır. Bu besinlerin sindirimi ve emilimi için şarttır. Bunun için hastaya özel beslenme programı düzenlenir. Ayrıca kemik suyu ve fermente olmuş lahana turşusu gibi besinlerden yararlanılır. Sindirim problemleri ve bağışıklık sistemi için diyet önerilir. Gelin bu diyeti yakından inceleyelim.

GAPS Diyeti Nedir, Yararlı mı?

GAPS diyeti sindirim sistemini korumak için bağırsak florasını geliştirir ve yeniler. Sağlıklı bir bağırsakta probiyotik bakteriler fazla, patojen bakterilerin sayısı ise azdır. Sızıntılı bağırsak sendromu için durum tam tersidir. Bu durumda bağırsaklar hasarlı kabul edilir.

GAPS beslenme programında probiyotik gıdalara ulaşabilmek için fermente olmuş hazır probiyotikler verilir. Böylelikle bağırsak florası korumaya alınır. Bu diyeti hastanın kendince yapması oldukça tehlikeli ve yanlıştır. Yapılan tetkikler sonucunda uzman hekim eşliğinde önerilir. Bu sayede olumlu sonuç alan birçok hasta mevcuttur.

Geçirgen Bağırsak Sendromu İçin Hangi Tedbirleri Almalıyız?

Bu hastalığa yakalanmamak için yeterli düzeyde tedbir almalıyız. İşte o tedbirler:

  • Organik besinler tüketmeye dikkat edilmelidir. İşlem görmüş gıdalardan uzak durulmalıdır. Bu tip gıdalar bağırsak duvarını zedeleyici maddeler içerir. Ayrıca şeker tüketimi en az seviyeye indirilmelidir.
  • Vücudun yıkım mekanizmasını stres harekete geçirir. Bu nedenle stresli ortamlardan uzak durmak gerekir.
  • Bağırsak florasının dengesini bozan bir diğer neden de ilaçlardır. Gereksiz yere ilaç kullanımı varsa sonlandırılmalıdır.
  • Sızıntılı bağırsak sendromu lifli gıdalar ile probiyotik besinleri sevmez. Ancak dost bakterilere ulaşmak için bizlerin sevmesi gerekiyor.
  • Sofralarınızda daha fazla zeytinyağı ve Hindistan cevizi yağına yer verin.
Exit mobile version