28 Mart 2024 Perşembe
Ana SayfaSağlıkŞifalı BitkilerDümdüz bir karın için adaçayı şurubu

Dümdüz bir karın için adaçayı şurubu

Akdeniz bitkisi olan adaçayı; insan sağlığı için koruyucu özelliği olan bir bitkidir. Hafızayı güçlendirmesi, karaciğeri temizlemesi ve alzheimer rahatsızlığındaki tedavi edici özelliği sadece birkaç önemli faydası. Diğer faydaları da bunlar kadar önemli ve bir o kadar da çok. Adaçayı kadar faydalı olan az sayıda tıbbi bitki olduğu gerçeği sizi hayrete düşürebilir.

İçerikleri

Adaçayı isminin kökeni Latince’de “iyileştirmek veya korumak” anlamına gelen Latince bir sözcükten gelir. Geleneksel olarak da kadınlarla ilişkilidir,  çünkü adet döngülerini düzene sokmak, menopozun etkilerini azaltmak ve de özellikle karın kısmı olmak üzere kadınsı hatları güzelleştirmek için birebirdir. Nasıl olduğunu öğrenmek ister misiniz?

Adaçayı, mutfakta kullanmaya alıştığımız aromatik bir bitki olsa da, eski çağlardan beri bilinen özgün faydalara sahiptir. Demek istediğimiz, sadece karnınızı düzleştirmeye değil, ayrıca sindiriminizi düzenlemeye, iltihapları önlemeye ve rahatlamanıza da yardımcı olacaktır. Aşağıda daha fazla bilgi bulacaksınız.

Adaçayının Sağlığa Olan Faydaları Neler?

Güçlü bir K vitamini zenginidir:

Bu da yaraların çabuk iyileşmesi, kemiklerin güçlü olması ve kanın normal olarak pıhtılaşabilmesi demektir. Ayrıca vücudun savunma mekanizmasının sağlam ve kuvvetli olması anlamına geliyor.

Antikanserojen etki sağlar:

2009 yılında yayınlanan bir araştırmada adaçayının kansere neden olan mutajenik aktivitenin azalmasını sağladığı ortaya konulmuştur.

Alzheimer rahatsızlığının tedavisinde etkilidir:

Alzheimer rahatsızlığına karşı yardımcı olarak kullanılır. (British Pharmaceutical konferansında kurutulmuş adaçayı köklerinin bu hastalığın tedavisinde kullanılan ilaçlar ile benzer maddeler içerdiği belirtilmiştir).

Hafızayı güçlendirir:

Beyin fonksiyonlarını çalıştırmada çok etkilidir. Hafızayı güçlendirir. (2003 yılında yapılan bir araştırma ile bu durum kanıtlanmıştır.) Bronşit ve astıma karşı iyi gelir.

Karaciğeri temizler:

Karaciğeri temizleme özelliği vardır. İdrar yollarında oluşan enfeksiyonlarının giderilmesini sağlar. Tam bir stressavardır. Ruhu sakinleştirir. Geceleri oluşan aşırı terlemeyi giderir.

Saçlar için faydalarıdır:

Saç beyazlamasını yavaşlatıcı özelliği vardır. saçlardaki yağlanma, kepek, kafa derisinde oluşan enfeksiyonlar için durulama suyu olarak kullanılması tedavi edicidir.

Adaçayının Diğer Faydaları

  • İltihap sökücüdür,  el bilekleri, parmaklar, ayak bileklerindeki eklem ağrılarını azaltır,
  • Kan şekerini düşürücü etkisi vardır.
  • Adaçayı safrayı çalıştırır.
  • Sinirsel baş ağrılarını dindirir.
  • Boğaz ağrısını giderir. Gargara olarak kullanılabilir.
  • Eklem iltihapları ve romatizmal hastalıklara da iyi gelir.
  • Diş eti iltihaplarını giderir. Dişleri beyazlatır ve diş eti sağlığına fayda sağlar.
  • Menopoz dönemi ortaya çıkan belirtileri azaltır.
  • Mantar enfeksiyonlarına karşı kullanılabilir.
  • Adaçayı harika bir antioksidandır. Pek çok molekülün oksidasyonunu önler ve hücrelerin oksijenlenmesini sağlar. Ayrıca mükemmel bir diüretiktir, sıvı birikimlerini önler.
  • Harika bir gevşeticidir. Gece içtiğiniz adaçayı, uyumanıza yardımcı olur.
  • Adaçayı, bir antiseptiktir ve spazm çözücüdür.
  • Solunum ve sindirim problemleri için sıkça kullanılır.
  • Akılda tutulması gereken bir diğer bilgi de cilt bakımında ve tedavisindeki yararlarıdır, ülserleri, yaraları, apseleri ve deri enfeksiyonlarını yatıştırır.
  • Adaçayı ile hazırlanan tonikler çok etkilidir.
  • Adaçayı vücuttan toksin atılmasını sağlar.

Adaçayı Nasıl Hazırlanır, Nasıl Tüketilir?

1 tatlı kaşığı adaçayı üzerine 1 su bardağı kaynar su ilave edin ve 10 dakika demlenmeye bırakın. Tadı acı gelirse limon ve bal ekleyebilirsiniz. Günde en az 1 veya 2 fincan tüketin. 2 hafta tüketip 1 hafta ara verin.Bu çayı soğutarak saç için belirttiğimiz rahatsızlıklarda ve gargara tarzı olarak kullanabilirsiniz.

Karın Düzleştirmeyi Nasıl Sağlar?

Adaçayı, herşeyin ötesinde, arındırıcı özelliktedir, yağları çözer, karındaki ödemi azaltır, kabızlığı önler ve detoks etkilidir. Düzenli olarak kullanıldığında, göbek bölgenizdeki iltihaplanmayı azaltarak ve orada yerleşmiş olan yağları yakarak karın ölçünüzü azaltacaktır.

Düz Bir Karın İçin Adaçayı Şurubu

Bu şurubu elde etmek için adaçayı yapraklarına ve limona ihtiyacınız olacak. Adaçayı bitkisini aktarlarda veya doğal ürünler satan dükkanlarda bulabilirsiniz. Hazır çay yapmak için satılan çay poşetlerini kullanabilirsiniz. Ayda iki kez olmak üzere, 4 gün üst üste adaçayı şurubu için. Bu süreçte düşük yağ içeren ve bol lif ve salata içeren bir rejim uygulamalısınız. Etten, tatlılardan, işlenmiş gıdalardan uzak durun. Unutmayın, sadece 4 gün uygulayacaksınız ve ne yediğinize dikkat etmelisiniz, yedikleriniz sadece meyveler, sebzeler, lifli yiyecekler ve adaçayı şurubu olmalı.

Şurubu günde üç kez, kahvaltıda ve iki ana öğünden önce için. Şurubu her zaman içmeden önce hazırlamalısınız, yani her zaman yeni hazırlanmış taze şurubu içmelisiniz. Bunun için de altı adet adaçayı yaprağını alın ve bir bardak kaynar suya atın. Bir taşım kaynatıp beş dakika boyunca soğumaya bırakın. Arkasından yarım limonun suyunu ekleyin, iyice karıştırın. Son olarak da iki çorba kaşığı bal ekleyin. Sabah uyanır uyanmaz bir bardak ılık şurup için. Kahvaltınıza bir elma ve bir parça yulaflı tost dahil edin. Ana yemeğinizden önce yeni bir adaçayı şurubu hazırlayın.

Fındık ve pancarlı ıspanak salatası da yiyebilirsiniz. Bu size pek çok protein ve besin sağlar, adaçayı şurubu ise sindirime yardımcı olur. Akşam yemeğinde aynısını tekrarlayın.  Şurubu hazırlayın ve yemekten 10 dakika önce için. Akşam yemeğinde ise fırın patlıcan ve tatlı olarak papaya yiyin.

Bu iki yiyecek de arındırıcıdır, düşük yağ ve yeterince vitamin içerir. Adaçayı dinlenmenize yardımcı olacaktır. Öğün aralarında acıkırsanız, örneğin elma gibi bir parça meyve yiyin. Unutmayın ki bu, ayda sadece 2 kez olmak üzere 4 gün üstüste uygulanan kısıtlayıcı bir rejimdir. Yavaş yavaş karnınızın sıkılaştığını ve düzleştiğini göreceksiniz.

Dümdüz bir karın için adaçayı şurubu