28 Mart 2024 Perşembe
Ana SayfaDiyetZayıflatan En Etkili Öneriler Ve 5 Faydalı Sebze

Zayıflatan En Etkili Öneriler Ve 5 Faydalı Sebze

Vücudumuza olumlu katkı sağlayacak öneriler ve bu yazın favori 5 yaz sebzesi ile zayıflamak mümkün olacak. İşte zayıflatan en etkili 5 sebze..

İçerikleri

Yaz mevsimi yaklaşıyor. Geç kalmamak için yaza formda fit ve zayıf girmenin yollarını okuyun ve harekete geçin. Mevsim değişikliği ile birlikte yeme alışkanlığımızı da değiştirmenin vakti geldi. Diyetisyen Kübra Bal ile daha fit ve sağlıklı olmaya hazır mısınız? Vücudumuza olumlu katkı sağlayacak öneriler ve bu yazın favori 5 yaz sebzesi ile zayıflamak mümkün olacak. Bu yaza sağlıklı bir vücutla girmek için mutlaka önerilerimizi dikkate alın..

Glisemik indeksi düşük gıdaları tüketin

Kan şekerini hızlı yükselten gıdalar yerine daha yavaş yükselten, yani glisemik indeksi düşük besinler tercih edilmesi daha sağlıklı bir seçim olacaktır. Kan şekerini çok hızlı yükseltip çok hızlı düşüren basit karbonhidratlar yerine esmer ekmek, kuru bakliyat ve bulgur gibi glisemik indeksi düşük besinler tüketilmelidir .Glisemik indeksi düşük besinlerin insülin direncini düzenlediği, Tip 2 diyabet ve kalp damar hastalıkları riskini azalttığı ayrıca zayıflamada yardımcı olduğu biliniyor.

Yürüyüş zamanı başlasın

İlkbahar ve yaz ayları hem İstanbul’da hem ülkemizde açık hava yürüyüşleri için en ideal zamanlar. İçimizi kıpır kıpır eden havalarda kendimizi sahillere, korulara atarak, hem mutluluk hormonumuzun salgılanmasını artırabilir, hem forma girebiliriz. Açık havada yağların daha kolay parçalandığını ve temiz havanın bağışıklığımızı güçlendirdiğini unutmayın. Günde ortalama 45 dakikalık bir tempolu bir yürüyüş ile ortalama 350 kalori yakarsınız.

Bağışıklık güçlendirici smoothie

1 bardak kefir, 1 tatlı kaşığı bal, 1 çay kaşığı zerdeçal, 10 iç bademi blenderdan geçirin ve ikindi ara öğününüzde tüketin. Böylece hem tok kalacak, hem de probiyotikler ve çinko sayesinde bağışıklığınızı güçlendireceksiniz.

Uyku düzeninizi bozmayın

Geç yatmayıp, sabahları güne erken başlayın. Geç saatlerde bir şey tüketmeseniz bile, uyanık olmak kortizol ve ghrelin hormonu salınımını azalttığı için kilo vermeyi zorlaştırıyor. Yapılan araştırmalar 00.00-04.00 arasında uykuda olmanın, zayıflamaya yardımcı olduğu yönünde. Ayrıca mutluluk hormonu da gece uykuda salındığından, gününüzü daha keyifli geçirmenizi sağlayamaya yardımcı olur.

Proteinsiz olmaz

Gerek kahvaltıda gerek ara öğünlerde protein içeriği yüksek besinler alarak, hem kendinizi daha zinde ve tok hisseder hem metabolizmanızı hızlandırabilirsiniz. Kahvaltınızda yumurta, öğünlerinizde 1‘er kase yoğurt, ara öğünlerinizde kuruyemişler (badem, kaju, ceviz,..) tüketin.

Suyla hafifleyin

Su içmek kanımızı temizleyerek zindelik sağlar. Masanızda, başucunuzda, aracınızda, yürüyüşe çıktığınızda yanınızda mutlaka su bulundurun. Asitli, gazlı ve şekerli içeceklerden uzak durun.. Artan sıvı ihtiyacınızı karşılamak için günde ortalama 2,5 -3 litre su tüketin. Suyunuzun içerisinde taze nane yaprakları ve limon dilimleri koyarak keyifli bir karşım elde edebilirsiniz.

Favori 5 sebze

Fasulye ve yeşil sebzeler: Kas yapımına yardımcı olur, yağ yakımını sağlar, sindirimi düzene sokar. Obezite, kanser, kalp hastalıkları, yüksek tansiyonla savaşır.

Enginar: İçerdiği ‘ciarin’ sayesinde karaciğer, safra kesesi, böbrek ve bağırsakların düzenli çalışmasını sağlar. Damar sertliği ve kalp hastalıklarına karşı koruyucudur. Posa ve demir içeriği yüksektir.

Bamya: Yüksek lif oranı tokluk hissi yaratır. İçerisinde bulunan c vitamini, güçlü bir bağışıklık sistemi oluşturmaya yardımcı olur. Stress ve depresyonu azaltırken, sinir sistemini de olumlu yönde etkiler. Retinayı korur ve kataraktını önlemeye büyük destek olur.

Tere: Sindirim sistemi ve özellikle bağırsaklar üzerinde çok etkili bir sebzedir.. Bağırsak hareketlerinin zayıf olması kilo vermeyi zorlaştırır, bağırsakların sağlıklı bir şekilde çalışmasını sağlayan tere böylece kilo vermeye yardımcı olur. Bunun dışında tere yağ yakan hücrelerin sağlıklı bir şekilde çalışmalarını destekler.

İç bakla: Vitamin ve protein açısından son derece zengin bir besin B1, B2, B6 ve K vitaminlerinin yanı sıra potasyum ve magnezyum mineralleri açısından da oldukça zengindir. Sindirime yardımcı olan Bakla, hazmı kolaylaştırır, kabızlık ve hemoroite iyi gelir. İdrar yollarını temizler. Böbreklere oldukça yararlıdır.