28 Mart 2024 Perşembe
Ana SayfaSağlıkHastalıkDiyabetik ayak enfeksiyonu nedir, belirtileri neler? Nasıl tedavi edilir?

Diyabetik ayak enfeksiyonu nedir, belirtileri neler? Nasıl tedavi edilir?

Diyabet hastalığı oldukça sık görülen hastalıklardan biridir. Ayrıca, diyabet hastalarında görülen bazı şiddetli ayak enfeksiyonları vardır. Diyabetik ayak enfeksiyonu adı verilen bu durumun semptomları, risk faktörleri ve kişisel bakım ipuçları için lütfen okumaya devam edin.

Diyabetik ayak enfeksiyonu diyabet hastalığından kaynaklanır. Diyabet yüksek kan şekerini gösteren kronik bir rahatsızlıktır. Diyabetli hastanın vücudu kandaki glikoz (şeker) miktarını düzenleyemez. Herkesin insüline tepkisi ve diyabet yönetimi vardır. Bununla birlikte, diyabet önlem alınmadığında ciddi sorunlara neden olabilir. Ayak enfeksiyonları daha çok şeker hastası olan hastalarda görülür. Bu ayak enfeksiyonları farklı hastalarda hafif, orta ve yüksek şiddetli olarak görülebilir. Diyabetik ayak enfeksiyonu tanısı ve tedavisi oldukça ağrılı olabilir. Bu nedenle, diyabet hastalığınız varsa, kanınızda kalıcı bir süre çok fazla şeker olması ciddi komplikasyonlara neden olabilir.

Diyabetik Ayak Enfeksiyonu Türleri Nelerdir?

Bakteriyel enfeksiyonlar, mantar enfeksiyonları ve lokal deri enfeksiyonları diyabetik hastalarda oldukça yaygındır. Diyabet bulunan bir kişide kan şekeri değerlerinin yükselmesi ve diğer faktörler nedeniyle bağışıklık zayıflar ve ciddi ayak mantarı enfeksiyonu oluşur. Diyabet komplikasyonlarına bağlı olarak hastalar, diyabetik nöropati gibi terlemenin azalmasına neden olan birçok problemle karşılaşmak zorunda kalabilirler.

Uzun süreli diyabet durumunda, kan damarı hasarının oluşursa yaraların iyileşme süresi uzar. Deride enfeksiyöz organizmaların karışmasına neden olabilecek çatlaklar olabilir. Bu nedenle lokal bakteriyel enfeksiyonlar veya dermopati görülebilir. Bunun sonucunda cildinizde önemli pigmentasyon değişiklikleri olabilir. Bunun yanı sıra tırnaklarınızda enfeksiyon görülebilir. Bu durum, tırnaklarınızı düzenli ve doğru bir şekilde kesmezseniz sinir hasarı gibi diğer faktörlerden kaynaklanabilir. Kontrolsüz diyabet hastalığınız varsa tırnak enfeksiyonu geçirme olasılığınız daha yüksektir. Başlıca diyabetik ayak enfeksiyonu türleri şunlardır:

1- Sporcu Ayağı (Ayak Mantarı)

Sporcu ayağı, hastaların geçirdiği en yaygın diyabetik ayak enfeksiyonudur. Temelde kaşıntı, kızarıklık ve çatlamayı tetikleyen bir mantar enfeksiyonudur. Mantar cildinizdeki çatlaklardan girerek enfeksiyona neden olabilir. Sporcu ayağı ilaçla tedavi edilebilir.

2- Korn

Kornlar çoğunlukla sıkı veya rahatsız ayakkabılar nedeniyle oluşur. Bu problem, genellikle ayak parmakları arasında görülen sert bir cilt rahatsızlığıdır. Kornları kesmeyin ve ev yapımı ilaçlarla tedavi etmekten kaçının. Bu problemle karşılaştığınızda mutlaka doktorunuza danışın.

3- Nasır

Nasır, ayağın alt kısmında yer alan sert bir cilt sorunudur. Nasır kişinin aşırı kiloları ve ayakkabılarının çok sıkı olması nedeniyle ortaya çıkar. Doğru tedavi için doktorunuza danışmalı ve nasırları kesmemelisiniz.

4- Çatlaklar

Kuru ciltte yaygın olarak görülen çatlaklar diyabet hastalarında daha sık meydana gelir. Kuru cilt çatlakları, mikropların ayağınıza girmesine izin verdiği için bu duruma dikkat etmeniz gerekir. Bu yüzden cildinizi daima nemli ve yumuşak tutmak için nemlendirici kullanmaya özen göstermelisiniz.

5- Ülserler

Ayak ülserleri veya diyabetik ülserler ayak derisinde ortaya çıkan açık derin yaralar veya boşluklardır. Bu problem, küçük kesiklerin geç iyileşmesi nedeniyle ortaya çıkar. Böyle bir rahatsızlığınız varsa uygun olmayan ayakkabı giymek, ciddi ayak enfeksiyonlarına neden olabilir. Bu diyabetik ayak enfeksiyonu çok yaygın olmasa da acil tıbbi müdahale gerektirir.

6- Ayak tırnağı batması

Ayak tırnağı batması tırnağınızın kenarlarının cildinize doğru büyümesi sonucu ortaya çıkar. Bu durum, özellikle tırnağın içinde ve çevresinde son derece acı verici olabilir. Tırnağınızın kenarı cildinizi kesebilir, kızarıklık ve şişmeye neden olabilir. Ayrıca irin enfeksiyonuna da neden olabilir. Bu yüzden, daima uygun ayakkabılar giymeli ve tırnaklarınızı vaktinde nazikçe kesmelisiniz.

Diyabetik Ayak Enfeksiyonunun Belirtileri Nelerdir?

Diyabet hastalarında, ülsere benzer şekilde ve herhangi bir ağrı hissi olmadan nasır ortaya çıkabilir. Çoğu zaman bu hastaların tırnaklarında enfeksiyonlar meydana gelir. Diyabetik ayak enfeksiyonu belirtileri aşağıdaki gibi listeleyebiliriz:

  • Ayakta şişlik
  • Kornlar
  • Nasır
  • Ağrı
  • Ayak tırnaklarının büyümesi
  • Deride çatlaklar
  • Alışılmadık kötü koku
  • Deri renginde veya sıcaklıkta değişiklikler

Diyabetik Ayak Enfeksiyonu Nasıl Teşhis Edilir? Risk Faktörleri Nelerdir?

Diyabetik ayak enfeksiyonunun teşhisi lokal inflamasyonun klinik belirti ve semptomlarına dayanılarak yapılır. Doku tabakası, bir neşter kullanılarak veya yaralar üzerinde kemik biyopsisi yapılarak ülserden arındırılır.

Korn ya da bazı mantar enfeksiyonlarına yol açan ayak deformitesi ayak parmakları arasında veya tırnak yatağında ülserin gelişmesine neden olabilir. Bu nedenle uzun süre tedavi edilmezse lokal kanama, akıntı ya da ağrıya yol açabilir. Bazı yaşamsal etkiler, hastaları daha büyük risk altına sokar. Diyabetik ayak enfeksiyonu risk faktörleri aşağıdaki gibi sıralanabilir:

  • Yanlış hijyen alışkanlıkları
  • Çıplak ayakla yürümek
  • Daha uzun süre sıkı veya sivri ayakkabı giymek
  • Tırnaklarını doğru şekilde kesmemek
  • Sigara içmek

Diyabetik Ayak Enfeksiyonu Tedavisi Nasıl Yapılır?

Diyabetik ayak enfeksiyonu tedavisi için en önemi husus, sorunun erken teşhis edilmesidir. Çünkü, bu problemin başladıktan sonra tedavi edilmesi çok zordur. Mantar enfeksiyonları için uygulanan tedaviler çok uzun sürer.

Tedavi amacıyla herhangi bir erken nöropati belirtisinin saptanması önerilir. Hastaya her gün ayaklarına bakım yapması ve her gün uygun şekilde temizlemesi tavsiye edilir. Herhangi bir mantar enfeksiyonu glikoz kontrolü, uygun antibiyotik kullanımı, yara bakımı ve gerektiği yerde antifungal uygulama ile birlikte uygun bir şekilde tedavi edilmelidir. Bazı dokulara kan gitmemesi nedeniyle oluşan kangren vücut için çok tehlikeli bir durumdur. Böyle bir durumda hastanın ayağını kurtarmak için hatta bazen hastanın hayatını kurtarmak için cerrahi müdahale de gerekebilir.

Olumsuz ihtimalleri azaltmak ve iyi bir şekilde tedavi etmek için en önemli husus diyabeti kontrol altına almaktır. Her diyabetik hastanın diyabet ayaktan muzdarip olması söz konusu değildir. Erken tarama ve teşhis, daha iyi yaşam tarzı seçimleri ve uygun diyabet yönetimi diyabetle ilgili herhangi bir sorunu önleyebilir.

Diyabetik Ayak İçin Evde Bakım Yöntemleri Nelerdir?

Diyabetik ayak için evde bakım yöntemleri aşağıdaki gibi sıralanabilir:

  • Tuz alımını azaltın
  • Rahat çorap ve ayakkabı tercih edin
  • Bandajlar, diyabet ayakkabıları ve diyabet çorapları tercih edin
  • Ayaklarınızın her zaman temiz kalmasını sağlayın
  • Ayağınızdaki baskıyı azaltın
  • Ayak tırnaklarınızı düzenli olarak kısaltın
  • Tıbbi öneri almadan ev yapımı ilaçları denemeyin
  • Ayağınızı kuru bir bezle sarılı tutun
  • Çıplak ayakla yürümeyin
  • Sigara içmeyin
  • Diyabet seviyesine dikkat edin
  • Ayak problemleriniz için düzenli olarak doktorunuzu ziyaret edin.

Diyabet hastalığı söz konusu olduğunda, küçük bir kesik bile bir işleri zorlaştırabilir ve hatta uzuvlarınızın kesilmesine yol açabilir. Bu nedenle, yukarıda belirtilen kişisel bakım ipuçları, ciddi ayak enfeksiyonlarını önlemede ve hatta bunlarla başa çıkmada yardımcı olabilir. Ayrıca, diyabeti önlemek ve tedavi etmek için doğru beslenmek ve düzenli egzersiz yapmanız gerekir. Eğer ailenizde diyabet öyküsü varsa ve diyabet hastası olduğunuzdan şüpheleniyorsanız mutlaka vakit kaybetmeden doktorunuza danışmalı ve gerekli testleri yaptırmalısınız.

Exit mobile version