25 Nisan 2024 Perşembe
Ana SayfaSağlıkHastalık BelirtileriCrohn hastalığının belirtileri ve nedenleri neler? Nasıl tedavi edilir?

Crohn hastalığının belirtileri ve nedenleri neler? Nasıl tedavi edilir?

Crohn hastalığı, ağızdan anüse kadar tüm sindirim sistemini etkileyebilen kronik iltihaplı bir bağırsak hastalığıdır. Crohn hastalığına yakalanan hastalar, hastalığın tanınması kolay olmadığı için uzun bir doktor yolculuğundan geçme olasılıkları daha yüksektir. Hastalık sıklıkla nükseder. Bu haberimizde Crohn hastalığının semptomları, nedenleri, komplikasyonları ve tedavisi hakkında daha fazla bilgi bulabilirsiniz.

Ülseratif kolit gibi, Crohn hastalığı da kronik inflamatuar bir bağırsak hastalığıdır. Genellikle aşamalar halinde nükseder. Sadece kalın bağırsağı etkileyen ülseratif kolitin aksine, Crohn hastalığı temelde gastrointestinal sistemin yemek borusundan anüse kadar herhangi bir bölümünü etkileyebilir. Ancak çoğu zaman alt küçük ve üst kalın bağırsaklar etkilenir. Segmental tutulum, Crohn hastalığı için nispeten tipiktir. Bağırsağın birkaç iltihaplı bölümü arasında sağlıklı alanlar vardır. Hastaların yaklaşık yarısında diğer organ sistemlerinin iltihabı da hastalığın seyrinde, özellikle eklemler, deri ve gözlerde meydana gelir.

Crohn hastalığının seyri kişiden kişiye büyük farklılıklar gösterir ve tahmin edilemez. Birçok hasta er ya da geç en az bir ameliyata ihtiyaç duyacaktır. Öte yandan, modern terapi yöntemleriyle, etkilenenlerin çoğu için semptomlardan uzun süre kurtulmak mümkündür. Yaşam beklentisi Crohn hastalığı tarafından neredeyse hiç kısıtlanmamaktadır.

Crohn Hastalığı Görülme Sıklığı

Crohn hastalığı her yaşta başlayabilir. Ancak, 15-35 yaşları arasında ve 60 yaşından sonraki kişilerde daha fazla yeni vaka tespit edilmektedir. Her iki cinsiyet eşit sıklıkta etkilenir.

Crohn Hastalığının Belirtileri Neler?

  • Ağrılı sulu ishal, nadiren kanlı ishal,
  • Özellikle sağ alt karın bölgesinde ve yemekten sonra ağrı,
  • Kilo kaybı,
  • Yorgunluk, bitkinlik, iştahsızlık,
  • Ateş nöbetleri,
  • Bulantı kusma,
  • Ağrılı eklemler ve eklem iltihabı (artrit),
  • Göz iltihabı,
  • Deri değişiklikleri (lekeler, nodüller) ve deri iltihabı.

Crohn Hastalığının Komplikasyonları

Crohn hastalığı genellikle komplikasyonlarla ilişkilendirilir. Komplikasyonlar tipik fistüller, apseler, anormal bağırsak büyümeleri, bağırsak tıkanması veya bağırsak delinmeleridir. Ek olarak, kolon kanseri geliştirme riski de artmaktadır. İdrar ve safra kesesi taşları gelişmesi de mümkündür.

  • Fistüller, içi boş organlar (mesane veya bağırsak gibi) ile diğer organlar veya vücut yüzeyi arasında hastalıkla ilişkili bağlantı geçişleridir. Crohn hastalığında fistüller, esas olarak bağırsak ve idrar kesesi, bağırsak ve genital organlar ile bağırsak ve deri arasında meydana gelir. Fistülün olası belirtileri, mesanede bir fistül oluştuğunda idrarın dışkı içermesidir. Fistüller genellikle ağrısız gelişir.
  • Apseler, etkilenen herhangi bir bağırsak bölümünde veya organlarda iltihaplanma reaksiyonu sırasında oluşabilen kapsüllenmiş irin koleksiyonlarıdır. Büyüklüğüne ve konumuna bağlı olarak apseler cerrahi olarak çıkarılmalıdır.
  • Bir bağırsak tıkanması Crohn hastalığının akut atağı sırasında veya daha sonrasında etkilenen bölgede yara izi nedeniyle şişmesinden dolayı oluşur. Bağırsak tıkanması, yaşamı tehdit edebilen ve hastane bakımı gerektiren akut bir acil durumdur.
  • Kolon perforasyonu: Olumsuz koşullar altında, Crohn hastalığı bağırsak delinmesine (kolon perforasyonu adı verilen) neden olabilir. Daha sonra bağırsak içeriği serbest karın boşluğuna girer ve orada akut, hayatı tehdit eden iltihaplanmaya neden olabilir. Bağırsakta yırtılma aynı zamanda acil cerrahi tedavi gerektiren akut acil bir durumdur.

Crohn Hastalığının Nedenleri Neler?

Crohn hastalığının kesin nedeni net değil. Otoimmün bir hastalık olduğuna dair birçok gösterge vardır. Bu, vücudun kendi savunma sisteminin bilinmeyen nedenlerle kendi bağırsak mukozasına yönelik agresif olduğu ve iltihaplanmaya neden olduğu anlamına gelir.

Crohn hastalığına belirli bir kalıtsal yatkınlık da vardır. Bağırsaktaki bariyer bozuklukları (yani “sızdıran” bağırsak yüzeyi) veya bakteri ve virüsler de Crohn hastalığının gelişiminde rol oynayabilir. Diyet, sigara ve psikolojik faktörler gibi diğer olası tetikleyiciler de tartışılmaktadır.

Crohn Hastalığının Tedavisi Nasıldır?

Crohn hastalığının tıbbi tedavisinde, akut alevlenmenin tedavisi ile alevsiz dönemde tedavi arasında temel bir ayrım yapılır.

Akut Alevlenmeler İçin İlaç Tedavisi

Crohn hastalığının akut bir döneminin tedavisi esas olarak ilaçtır. İlaçlar, saldırının gücüne göre kullanılır ve ilgili hastaya göre uyarlanır.

  • Kortizon içeren müstahzarlar, akut enflamasyonu etkili bir şekilde içerir. Sadece rektum etkilenirse kortizon lavman olarak kullanılabilir. Lokal etki nedeniyle, kortizon tüm organizmada daha az yan etkiye neden olur.
  • Sulfasalazin ve mesalazin gibi aminosalisilatlar da antiinflamatuar etkilere sahiptir. Bir yandan iltihaplanma sürecinden sorumlu olan vücudun kendi maddelerinin etkisini bloke ederken, diğer yandan üretimlerini de azaltırlar. İstilanın konumuna bağlı olarak, aminosalisilatlar tabletler, fitiller veya lavman olarak kullanılır.
  • Bağırsağın bölümleri arasında apse veya fistül oluştuğunda antibiyotikler tercih edilen ilaçtır. Bu amaç için tipik antibiyotikler metronidazol veya siprofloksasindir.
  • Siklosporin veya metotreksat gibi immünsüpresanlar, bağışıklık sistemini baskılar ve ciddi Crohn hastalığı atakları için kullanılır.
  • İnfliksimab, adalimumab veya sertolizumab-pegol, antikorlardır ve enflamasyonu tetiklemede önemli bir rol oynayan vücudun kendi maddesi olan TNF-alfa’ya (tümör nekroz faktörü) yöneliktir.
  • Bağışıklık sistemini etkileyen tüm ilaçlar ciddi yan etkilerle ilişkilendirilebilir ve bu nedenle yalnızca çok dikkatli şekilde, yakından izlenerek kullanılır. Crohn hastalığı için herhangi bir ilaç tedavisine ek olarak, bir atak sırasında düşük lifli sıvı gıda içeren bir diyet önerilir. Şiddetli nükslerde yapay beslenme de gerekli olabilir.

Komplikasyonların Tedavisi

Bağırsak tıkanması veya yırtılması gibi ciddi komplikasyonlarda ameliyat kaçınılmazdır. Müdahalenin türü mevcut bulgulara bağlıdır.

Exit mobile version