28 Mart 2024 Perşembe
Ana SayfaKoronavirüsCOVİD-19 ve evcil hayvanlar konusu tartışılıyor

COVİD-19 ve evcil hayvanlar konusu tartışılıyor

Covid-19 birkaç aydır ülkemiz ve dünya gündemini oldukça meşgul eden konular arasında yer alır. Ülkemizde şubat- mart ayı itibari ile pozitif vaka görülmeye başlayan salgın hastalık insanları oldukça tedirgin etmektedir. Kişilerin salgın neticesinde yaşantılarında büyük değişiklikler oluştu. Salgınla birlikte maske ve dezenfektanlar ile daha çok içli dışlı olmaya başlandı. Yalnız virüs korkusu sadece bireyler için değil hayvanlar içinde geçerli oluyor.

Köpekte Virüs Görüldü

Artan vakalar arasında insanlar dışında ilk defa pozitif bir köpek vakası eklendi. Hong Kong’ta şubat ayında Pomeranian cinsi bir köpekte virüs rastlandı. Sahibinin de virüs kapması neticesinde köpekte belirtiler ortaya çıkmaya başlanıyor. Sonrasında sağlık ekipleri tarafından köpeğe testler yapılıyor. Alınan örnekler derinlemesine incelendiğinde hafif derecede virüs tespit ediliyor. 17 yaşındaki Pomeranian pozitif olan ilk köpek olarak vakalar arasında ekleniyor.

İlk defa köpekte vaka görülmesi neticesinde sağlık ekipleri hayvanlarda virüs görülmesini araştırmaya koyuluyor. Köpekte mevcut olan belirtiler birkaç gün içerisinde yok oluyor. Tedavi süresinde izole ortamda bulunan köpeğin yanında test sonuçları temiz olan farklı bir köpek koyuluyor. Birkaç gün boyunca gözlem altında tutulduktan sonra sağlıklı olan köpekte herhangi bir semptom ya da virüse ulaşılmıyor. WHO tarafından açıklanan sonuçlar neticesinde evcil hayvanların virüs bulaştırmadığı sonucuna ulaşılıyor. Pomeranian dışında herhangi bir pozitif vakaya da henüz rastlanmadı.

İnsandan Hayvana Virüs Geçer mi?

Sağlık literatürüne ilk defa giren bu vaka ile evcil hayvan sahipleri korkuya kapıldı. Covid-19 virüsünün hayvanlardan insanlara ya da insanlardan hayvanlara geçme konusu merak uyandırıyor. Sadece evcil hayvanlar konusunda değil sokak hayvanlarına karşı korku ve maalesef uzaklaştırmaya yönelik şiddet gibi durumlarda görülebiliyor. WHO, Sağlık Bakanlığımız ve Amerika Veteriner Derneği tarafından açıklamalara göre virüsün insanlardan hayvanlara geçme ihtimali oldukça yüksektir.

Hong Kong’ta görülen vaka belirtilen bu duruma kanıt oluşturan bir olaydır. Köpeğin sahibinin virüse yakalanması neticesinde şüpheleri netleştirmek adına bu noktada incelemelerde bulunuldu. Köpeğin ağzından alınan tükürük incelendiğinde insana ait bulgular elde edildi. Bu durumunda insandan hayvana Covid-19 geçme imkânı bulunmaktadır. Ancak hayvan sahibi bireylerin bu konuda alabileceği bazı önlemler bulunmaktadır.

Exit mobile version