19 Mart 2024 Salı
Ana SayfaSağlıkCorona Virüs & Zaman

Corona Virüs & Zaman

İçerikleri

Çinden yayılarak tüm dünyayı ele geçirerek ilerleyen virüs ile ülkemizin mücadelesini etkin şekilde el birliğiyle yöneterek yayılma hızını minimum düzeyde tutabiliriz. Sağlık Bakanlığımız Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Serhat Ünal vatandaşlarımız alınan tedbirlere uyarsa haziran ayına başına kadar vürüsle mücadele rahatlayacaktır açıklamasında bulunmuştur. Sıcak havalarda virüsün yaşam şansı minimuma inerken. Vürüsün mutasyona uğramasıyla etki ve şiddetinin azalacağı beklenmektedir. Alınacak tedbir ve uyarılar resmi gazetede yayınlanarak yürürlüğe girmiştir.

Sağlık Bakanlığı ve alınan tedbirlerle virüsün ülkemize girme süresi sınır güvenliğinde alınan önlemler ve yurtdışından gelen her vatandaşın karantinaya alınarak 14 günlük takip süresiyle takibi sonucu engellenmiştir. Şuandaki hasta sayısı ve ölüm sayısındaki düşüklükte hükümetimizin ve Sağlık Bakanlığımız Bilim Kurulunun  kararlarıyla, tüm bakanlıklarımızın önleyici tedbirler almasıyla etkin şekilde devam ettirilmektedir. Dün Sağlık Bakanımız 81 ilin Sağlık Müdürüyle telekonferansla görüşerek tüm illerimizle teyakkuz halinde olduğunu belirtilmiştir.

Türkiye’miz de alınan sosyal izolasyon kararları, beraberinde ekonomik sonuçlarda meydana getirmiştir. Özellikle kapatılma kararı alınan sektörlerin desteklenmesi ve ilgili vatandaşın ekonomik olarak korunması amacıyla Cumhurbaşkanlığı ve hükümet kararıyla Corona vürüs finansal istikrar kalkanı paketi açıklanmıştır.

Avrupa Birliği Liderlerinin katıldığı G20 Liderler Olağanüstü Zürvesi video konferansı dün gerçekleştirilmiştir. Virüsün ülkeler arası görünmez sınırlar koymasının önüne geçilmesi için dayanışmaya ihtiyacımız olduğu belirtilmiştir. Dünya Corona virüsle uğraşırken Salgının kontrolü ve hastalığın teşhisi ve tedavisi hakkında birikimlerin paylaşılması, G20 nin işbirliği ve uzlaşı kültürünün önemi belirtilmektedir.

  • Alınan ve ana başlıklarıyla belirtilen kişisel tedbirler de ise,
  • Bağışıklık sistemimizi güçlü tutmak,
  • Dengeli beslenmeye önem vererek,
  • Bulunulan mekanın havalandırılıp temizlenmesine dikkat etmek,
  • Kişisel hijyen kurallarına uymak,
  • Sosyal Mesafeye dikkat etmek,
  • Spor, alışveriş ve iş alanımızda çalışma sürelerinin dışında EVDE KALMAK önem arz etmektedir.

Covit 19 gibi 100 yılda bir gelen salgınlar;

1720 Marsilya Salgını, 1820 Kolera Pandemisi, 1920 İspanyol Gribi, 2020 Corona Gribidir.

Dijitalleşme ve yapay zekanın hayatımıza girmesiyle kolaylaşan yaşamımızda, Sağlık ve Ekosistem yazımda da belirttiğim üzere Dünyamızda Ekosistemi bozarak yaşıyor ve yaşatıyor isek, Çevre Sağlığı ve Güvenliği tedbirlerine dikkat etmiyor isek, Sonuçta yüzyıl sonra AYNI  tip sorunla karşılaşacağız. Benim tabirimle DOĞA’nın Ekosistemininin Sesini duyamıyor, gerekli çnlem ve tedbirleri bugün alamıyor isek ne yapabiliriz. Halkın Sağlığının Geliştirilerek İyileştirilerek, Gelecekte Mutluluk Ekonomisinin arttırılarak. Halk Sağlığının Geliştirilmesi ile dijital toplumsal dönüşümün hızlandırıldığı bu evrede de birlikte paylaşarak çoğaltabileceğimiz Sağlıklı Toplumlar yaratabiliriz.

En kritik nokta ve zamanlarda görevlerini sorumluluklarıyla yerine getiren tüm vatandaşlarımız, kamu ve özel sektör çalışanlarımızla birlikte tüm dünyada başlatılan alkış ile takdir başlatıldı. Sağlık Bakanlığında hizmet eden tüm kamu,özel, vakıf ve ünversitelerin sağlık çalışanları için  “İnsan hayatını pamuk ipliğine bağlı yaşıyorken, yaşatabiliyorsa” sözlerinnin bittiği yerde can verebiliyorsa derken Sağlık çalışanlarının özverisiyle de Sağlıklı İletişimle talep ve yardımlarını isteyebiliriz.

Önce İnsan, Önce Sağlık derken, İnsanı Yaşat ki, Devlet Yaşasın demekteyiz,. Kanuni Sultan Süleymanın ”Olmaya Devlet cihanda bir nefes Sıhhat  gibi” şiirini unutmuyor, Atatürk ün de ”Beni Türk Hekimlerine emanet ediniz” sözüyle liderlerimizi anıyoruz.

Betül Serpil Aykam
Türkiye Sağlık Turizmi Derneği

corona virus zaman 1 Corona Virüs & Zaman