28 Mart 2024 Perşembe
Ana SayfaKadınCilt BakımıTopuk çatlağı neden oluşur? Topuk çatlağı nasıl tedavi edilir?

Topuk çatlağı neden oluşur? Topuk çatlağı nasıl tedavi edilir?

İçerikleri

Topuk çatlamaları çoğunlukla rastlanan rahatsızlıklardan biridir. Tedavi edilmediği durumlarda derinliğe yol açabilir ve ayaklarda kötü görüntülere sebebiyet vererek topuklara baskı yapar, ağrılar oluşturur. Tedavisi geciktirildiğinde topuk çatlakları daha derinlik kazanır. Kanama ve enfeksiyonlara varan durumlar oluşturur. Ortaya çıkan bu rahatsızlıklar metabolizmaları ve bağışıklık sistemi zayıf kişiler için tehlikeli durumlar yaratabilmektedir.

Topuk çatlağının başlıca nedenleri Uzun süre ayakta kalmak, Cilt kuruması, Çok uzun yürüyüşler

Topuk çatlaklıklarında en belirgin neden cilt kuruluğundan kaynaklanmaktadır. Bu çatlaklar topuk üzerine devamlı baskı yaptığında ortaya çıkar. Bunun yegane sebepleri ise uzun süre ayakta durmak ve fazla yürüyüşlerden kaynaklanmaktadır. Topuk çatlakları bu iki ana sebebin dışında aşırı kilolar nedeniyle ayak altına fazla basınç yapmak suretiyle topuk çatlağı oluşturur. Deri çok esnek olmadığından uygulanan basınç şiddeti topuk çatlağına yol açabilir.

Ayakların rahat olmasını sağlamak için giyilen arkası açık ayakkabılar topukların alt düzeyindeki yağlı tabakanın ikiye ayrılmasına sebebiyet verebilmekte ve bunun neticesinde çatlak oluşmaktadır. Kötü seyreden bazı sağlık koşulları sebebiyle vücuttaki derinin bazı kısımlarında kurumalar meydana gelmektedir. Diyabet hastalarında daha az terleme meydana geldiğinden faaliyetleri azalan tiroit metabolizmanın hızını düşürmekte ve daha az terlemeye yol açmaktadır. Bunun neticesinde deride kurumalarla birlikte çatlamalar ortaya çıkmaktadır. Topuk çatlağının diğer sebeplerinden biri de sedef ve egzamayla ilgilidir. Ter bezlerindeki düzensiz çalışma derinin kurumasını ve çatlakların oluşmasına neden olarak belirginleşmektedir.

Tıbbi tedavilerle iyileşmek mümkün

Topuk çatlakları tıbbi tedavilerle iyileştirilir. Bu rahatsızlıklarla ilgilenen ayak hastalıkları doktorları ve uzmanlar tarafından topuklarda oluşan kuruma ve çatlaklar alınır. Topuktan sert kısımlar alındıktan sonra çatlak bölgelerde oluşan ağrılarda, çatlaklar birleşinceye kadar kullanılması tavsiye edilmektedir. Bazı durumlarda çatlakların kapanmaması halinde doktor tarafından doku yapıştırıcısı kullanılabilmektedir. Topuk çatlaklarının yumuşamasında en uygun tedavi ediciler nemlendirici ürünlerdir. Aşırı derecede kuruyan ciltler için imal edilen nemlendiriciler faydalıdır. Bu nemlendiricilerden azami şekilde faydalanmak için ayakların 20 dakika kadar ılık suda bekletilerek kurutulması ve topuklardaki çatlayan kısımlara sürülmesi gerekir.

Sıcak su ve sabunlu su en doğal tedavi yöntemleri

Topuk çatlaklarına en uygun gelen tedavi şekli sıcak sudur. Sıcak su sertleşen deriye yumuşatır. Eczanelerde satılan sünger veya ponza taşı sert derinin alınmasını sağlar. Bu işlem topuk çatlaklarında bulunan ölü deri tabakasının atılmasını sağlar. Çatlakların kapanmasını hızlandırır.

Topuk çatlakları ve kırışıklıklarına iyi gelen yöntemlerden biri de sabunlu sudur. Ayakları her gece yatmadan önce 25-30 dakika kadar sabunlu suda bekletmek ve daha sonra kurulamak suretiyle yumuşaması sağlanır. Sabunlu suyun nemlendirici özelliği unutulmamalıdır.

Topuktaki çatlaklara nemlendirici görevi gören zeytinyağı sürmek bu rahatsızlık için olumlu neticeler vermektedir. Zeytinyağı nemlendirici özelliğiyle çatlak ve yaraların kapanmasını sağlar.

Balın sağlık açısından birçok faydası olduğunu hepimiz biliriz. Balı cilt bakımı için de kullanabilirsiniz. Topuk çatlaklarınızdan kurtulmak için ılık su ve yarım bardak bal içeren bir küvet hazırlayın, sonra ayaklarınızı küvete koyarak yarım saat dinlendirin. Karışıma limon veya yarım portakal da ekleyebilirsiniz.

Bütün bunlara ek önlem olarak; Topukları tamamıyla saran arkası kapalı ayakkabılar giyilmelidir. Ayakkabı astarı kullanmak ayak tabanındaki kalın deri oluşumunu engeller. Topuk ağrıları çok şiddetli oluyorsa ve kanama varsa muhtemel enfeksiyon riskine yakalanmamak için derhal bir doktora başvurulmalıdır.